logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden Doe Je Zo: Een programma dat ouders helpt bij de keuze voor de juiste opvoedstijl

De opvoeding van kinderen is een complex proces waarin veel factoren een rol spelen. De keuze voor de juiste opvoedstijl is daarbij van groot belang. In Nederland is er een nieuw programma op televisie dat ouders helpt bij het bepalen van de meest effectieve opvoedstijl. Het programma heet “Opvoeden Doe Je Zo!” en wordt gepresenteerd door Robert ten Brink. Het programma is vanaf 30 augustus 2022 elke week te zien op RTL4. In dit artikel wordt ingegaan op de inhoud van het programma, de verschillende opvoedstijlen die worden getoond, en de impact van het programma op ouders en kinderen.

Inhoud van het programma

“Opvoeden Doe Je Zo!” is een opvoedprogramma dat acht gezinnen volgt die elkaars opvoedstijl beoordelen door middel van een reeks speciale opdrachten. De gezinnen moeten onderling bepalen wie de beste opvoeders zijn en zo de meest effectieve opvoedstijl bepalen. Iedereen heeft zijn mening klaar als het op opvoeden aankomt, maar welke weg is de juiste? Dat bepalen de ouders zelf.

Het programma wordt gepresenteerd door Robert ten Brink en opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens. De opdrachten zijn ontworpen om de specifieke opvoedstijl van de gezinnen te testen. Van gedisciplineerde tot regelvrije ouders en van gestructureerde ouders tot een open minded-opvoeding, ze laten allemaal zien hoe ze hun gezin opvoeden en leggen daarbij hun keuzes en inzichten uit. Dit resulteert in verrassende, grappige, leerzame, confronterende en voor vele herkenbare situaties.

Verschillende opvoedstijlen in het programma

In het programma worden verschillende opvoedstijlen getoond. Hieronder volgt een overzicht van de opvoedstijlen die in het programma worden getoond.

Gedisciplineerde opvoeding

De familie Neven is een groot gezin met vader Johannes, moeder Inge en kinderen Cornelia (12), Kees (10), Roel (8), Rebecca (7), Jochebed (5) en Jef (2,5). In huize Neven draait alles om het geloof en muziek. De opvoeding van de kinderen gaat volgens de Bijbel. Één keer per week gaan ze als gezin naar de Protestantse kerk. De Bijbelse opvoeding blijkt uit het feit dat het gezin bidt voor elke maaltijd, dat hun muzikale optredens voornamelijk in kerken zijn en dat vloeken ten strengste verboden is. Een televisie is niet aanwezig. De kinderen hebben geen eigen telefoon, alleen de oudste heeft een smartwatch. Op de computer doen ze alleen leerprogramma’s of ze kijken via YouTube filmpjes van klassieke muziek.

Regelvrije opvoeding

De Friese Niels en Wendy voeden hun kinderen Elina(6) en Zoë(3) vrij op. Er zijn weinig regels, bijna alles kan en mag. Hun oudste dochter gaat om 20:00 uur naar bed en de jongste om 19:00 uur. Waar veel kinderen het begrip schermtijd kennen, gaat dat bij dit gezin niet op. De kinderen hebben beiden een mobiele telefoon en een tablet en mogen hier wanneer ze maar willen op. De snoep pot staat op ooghoogte van de kinderen zodat ze hier altijd bij kunnen. Daarnaast hebben ze een game-kamer, waar alle spellen gespeeld mogen worden die ze maar willen.

Natuurlijke opvoeding

Dave en Afke wonen samen met hun kinderen Maja (9), Juna (7), Feja (4), Ivar (5 maanden) in Zwolle. Het idee achter natuurlijk ouderschap is dat de ouders de enige echte deskundigen zijn als het gaat om hun kind. Dit idee stond de familie Lamberts wel aan. Zij geloven dat ieder kind een andere aanpak nodig heeft. Het samen zijn is belangrijk voor het gezin. Afke geeft al tien jaar lang borstvoeding. De kinderen zitten gemiddeld tot de leeftijd van 3,5 jaar aan de borst. De kinderen slapen ook bij Dave en Afke in bed. Er zijn niet veel regels in het huis maar wel een paar: de kinden krijgen drie kwartieren schermtijd per dag, ze moeten hun eigen kleding in de was doen en altijd opruimen na het spelen.

Openminded opvoeding

Robert is een alleenstaande vader met vier kinderen: Susan (17), Job (14), Thom (10) en Thim (9). Robert doet bewust aan een openminded opvoeding, omdat hij zelf als biseksuele man door het leven gaat. Hij wil ze niet voor de gek houden en leert ze graag hoe het leven in elkaar zit. Alles wordt besproken thuis en niets is te gek. Zo leert Robert ze al op jonge leeftijd om op te gaan met hun seksualiteit. Hij is ontzettend trots op ze hoe ze daar mee om gaan. Hij weet dat het moeilijk kan zijn voor ze “omdat papa ook van mannen houdt en dan ook nog eens een jurk aantrekt en make-up opdoet”.

Stimulerende opvoeding

De familie Josafath, bestaande uit: Variano en Vanessa, Presny (10), Thesun (9), VJ (2) en Jaër (6 maanden), heeft een typisch Surinaamse opvoeding met veel strenge regels. Variano en Vanessa zijn beide Surinaams en houden een traditionele Surinaamse opvoeding aan. De ouders zijn de baas; ze willen de kinderen wel ruimte geven voor hun mening, maar uiteindelijk bepalen de ouders altijd wat er gebeurt. Ze hebben los van de standaard omgangsregels als met twee woorden spreken en u zeggen ook nog andere regels. Zo moeten de kinderen uit hygiëne twee keer per dag douchen en altijd hun handen wassen als ze van buiten naar binnen gaan.

Multiculturele opvoeding

Anastasie en Wilco hebben samen 4 kinderen: Liam (8), Noah (8), Carly (5) en Aiden (3). Anastasie komt oorspronkelijk uit Afrika, maar kwam op jonge leeftijd met haar ouders naar Nederland. Zelf is zij streng Afrikaans opgevoed. Volgens Anastasie is dat echt een cultuur ding is en deels neemt ze die opvoeding dan ook over. Echter, wel met een vleugje Fries erin. Haar man Wilco is namelijk een Fries. Streng, maar consequent noemt Anastasie het zelf. Als de kinderen niet luisteren moeten ze bijvoorbeeld in de hoek zitten, op de gang of er wordt ingekort op hun schermtijd.

Gestructureerde opvoeding

Zenequy is een alleenstaande moeder. Omdat ze als zzp’er werkt kan ze haar uren zo indelen dat J’Noah(8) eigenlijk nauwelijks merkt dat ze aan het werk is. In het begin vond ze het best wel zwaar om een bedrijf te runnen en een kind op te voeden, maar na wat schaven aan de opvoedstijl hebben ze een manier gevonden waarbij zowel moeder als zoon goed in hun vel zitten.

Bonte avond

Een van de opdrachten die de gezinnen moesten uitvoeren is een bonte avond organiseren. De ouders Johannes en Inge moesten dit doen. Ze moesten een bonte avond organiseren, iets waar ze niet bekend mee zijn. Ze wisten dus niet goed wat ze moesten doen, maar dat werd ze later wel duidelijk. Moeder Inge wilde dat alle kinderen meehielp, maar niet iedereen heeft er zin in. Ze vertelde: “Ook als we geen zin hebben gaan we het toch doen en dan wordt het vanzelf weer leuk. Eerst je werk doen. Eigenlijk wil je niet en toch gaan we het doen.” Dit hoort bij hun gedisciplineerde opvoedstijl. Een deel van de opdracht moet zijn dat de kinderen het vooral leuk hebben samen.

De rol van Robert ten Brink en Anne-Marie Stevens

Robert ten Brink presenteert het programma en helpt ouders bij het opvoeden van hun kinderen. Hij heeft als vader van vijf dochters en opa van vijf kleinkinderen voldoende ervaring met het thema. Opvoeden doe je zo is een uitdaging voor de presentator die door RTL de laatste jaren vrijwel uitsluitend wordt ingezet op voor hem vertrouwde hitformules: All you need is love, Weekend Miljonairs en Love is in the air. Het laatste echt nieuwe programma dat hij maakte was in 2019 toen hij met Vivienne van den Assem de weinig succesvolle trouwshow Je kent me toch maakte.

Anne-Marie Stevens is opvoeddeskundige en werkt mee aan het programma. Ze overlegt met de gezinnen en helpt hen bij het beoordelen van hun opvoedstijl. Ze zegt: “Kinderen die ongewenst gedrag laten zien, willen ons iets vertellen. Ik help dat te achterhalen.”

De impact van het programma

Het programma “Opvoeden Doe Je Zo!” heeft een grote impact op ouders en kinderen. Het programma laat zien hoe verschillende opvoedstijlen werken en wat de voordelen en nadelen zijn. Het helpt ouders bij het bepalen van de juiste opvoedstijl voor hun kinderen. Bovendien geeft het inzicht in de verschillende opvoedstijlen en laat het zien hoe deze kunnen worden gecombineerd of aangepast aan de behoeften van de kinderen.

Conclusie

“Opvoeden Doe Je Zo!” is een programma dat ouders helpt bij het bepalen van de juiste opvoedstijl voor hun kinderen. Het programma toont verschillende opvoedstijlen en laat zien hoe deze werken. Deelname aan het programma helpt ouders bij het bepalen van de meest effectieve manier van opvoeden. Het programma is een waardevolle bron van informatie voor ouders, onderwijzers en verzorgers.

Bronnen

  1. Opvoeden Doe Je Zo! - RTL4
  2. De meest effectieve opvoedstijl
  3. Deze acht eigenzinnige ouders bepalen in Opvoeden Doe Je Zo wat de beste opvoeding is
  4. Camping in Wien
  5. Robert Ten Brink presenteert nieuw RTL-4-programma Opvoeden Doe Je Zo
  6. Opvoeden Doe Je Zo - TV Blik
  7. Opvoeden Doe Je Zo - TVgids.nl
  8. Kijktips Opvoedprogramma Opvoeden Doe Je Zo
  9. Robert Ten Brink helpt ouders bij opvoeding van kinderen
  10. Camping in Lichtenfels

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven