logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van een kind met autisme: tips, strategieën en ondersteuning

De opvoeding van een kind met autisme vereist zorgvuldigheid, geduld en begrip. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat ouders van kinderen met autisme veel ondersteuning nodig hebben, zowel op emotioneel als praktisch vlak. De opvoeding van zo’n kind kan lastig zijn, maar er zijn veel effectieve strategieën en tips die kunnen helpen bij het omgaan met de uitdagingen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste thema’s die voorkomen in de bronnen, waaronder de rol van ouders, het stimuleren van ontwikkeling, het omgaan met gedrag, en de hulp van professionele ondersteuning.

Inleiding

Een kind met autisme heeft vaak een ander gedrag en denkproces dan kinderen zonder autisme. De opvoeding van zo’n kind vereist aandacht voor structuur, duidelijke communicatie en het aanbieden van een veilige omgeving. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat ouders van kinderen met autisme vaak met veel stress en onzekerheid te maken hebben, maar dat er ook veel positieve kanten zijn. Het is belangrijk om te weten wat je kunt doen om je kind te ondersteunen en tegelijkertijd je eigen mentale en emotionele welzijn in de gaten te houden.

Tips voor ouders van kinderen met autisme

1. Geef regelmatig exclusieve aandacht aan broers en zussen

Als je een kind met autisme hebt, is het belangrijk om ook je andere kinderen regelmatig exclusieve aandacht te geven. Dit helpt bij het voorkomen van gevoelens van onzekerheid of onaanspreekbaarheid. In de bronnen wordt aangeraden om bijvoorbeeld uitjes te organiseren waarbij broers en zussen aparte aandacht krijgen. Dit helpt bij het voorkomen van gevoelens van achterstand en ondersteunt de psychologische ontwikkeling van deze kinderen.

2. Zorg voor structuur in het leven

Velen van de bronnen benadrukken het belang van structuur bij kinderen met autisme. Deze kinderen reageren vaak negatief op onverwachte veranderingen. Het is daarom belangrijk om zo veel mogelijk structuur in te bouwen in het dagelijks leven. Maak een planning en houd hier je aan, zodat het kind weet wat het kan verwachten. Gaat er toch iets veranderen? Vertel dat dan zo vroeg mogelijk, zodat het kind zich erop kan voorbereiden.

3. Communicatie met andere betrokkenen

Als ouder is het belangrijk om niet alleen met je kind te communiceren, maar ook met anderen die betrokken zijn bij het kind, zoals leerkrachten, sportcoaches, vrienden, familie of buurten. Omdat kinderen met autisme vaak erg gehecht zijn aan routine, kunnen ze zich minder makkelijk aanpassen. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen waar het kind in het dagelijks leven mee te maken heeft, van de situatie afweten en hoe ze het best kunnen omgaan met het kind met autisme.

4. Zorg voor niet te veel prikkels

Kinderen met autisme zijn vaak overgevoelig voor prikkels in de omgeving. Ze worden dan overspoeld door geluiden, kleuren of bewegingen. Een rustige omgeving, met weinig geluiden, spullen of decoraties, kan dan helpen. Kijk dus of het mogelijk is om de ruimte rustig in te richten, of zoek een ruimte waar een kind met autisme zich kan terugtrekken.

5. Gebruik duidelijke en concrete taal

Kinderen met autisme vinden het soms moeilijk om dingen als sarcasme, grapjes of beeldspraak te begrijpen. Ze nemen woorden vaak letterlijk. Zeg dus wat je bedoelt en doe wat je zegt. Bijvoorbeeld: zeg niet "we hebben straks pauze", maar "we hebben om 11.00 uur pauze" en laat de pauze dan ook daadwerkelijk om 11 uur beginnen.

Ontwikkeling stimuleren

1. Bevorder positief contact

Een kind met kenmerken van autisme leert vooral contact te maken met de omgeving op de momenten dat dat contact maken goed lukt. En dus niet zozeer van de momenten waarop dit niet lukt. Samen plezier ervaren in het contact is belangrijk. Je kan je kind met autisme motiveren om contact te maken door het volgende te doen: sluit de activiteiten en gesprekken aan bij de interesses van je kind. Houd het spel ontspannen. Dit kun je doen door plezier na te streven in plaats van dat je je kind iets wil leren. Het belangrijkste doel is het contact maken met je kind te verbeteren.

2. Creëer één-op-één momentjes

Tijdens deze momenten is het belangrijk dat je ook echt aandacht hebt voor je kind. Dit wil zeggen dat je niet afgeleid bent door bijvoorbeeld telefoon, computer, televisie, broertjes/zusjes of andere activiteiten.

3. Gebruik het vermogen om te leren

Een van de kenmerken van kinderen met autisme is hun sterke analyserend vermogen en visueel geheugen. Deze eigenschappen kunnen worden gebruikt om hen te helpen bij het leren en het opbouwen van zelfvertrouwen. De bronnen benadrukken dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de sterke kanten van het kind in plaats van alleen op de moeilijkheden te focussen.

Omgaan met gedrag

1. Gebruik positieve benadering bij corrigeren

Het is belangrijk om kinderen met autisme op een juiste manier te corrigeren. Probeer dit niet te hard te doen, zoals "je bent gemeen" of "je doet het niet goed". Probeer het in plaats daarvan positief te benaderen en vertel dat je bepaald gedrag niet wenst en vooral welk gedrag je dan wel wenst van het kind.

2. Stel duidelijke grenzen

Als je kind zichzelf of iemand anders pijn doet, moet je dat gedrag begrenzen. Als je kind bijvoorbeeld begint te slaan of te schoppen, is het belangrijk om duidelijk te maken dat dit niet mag. Dit kan worden gedaan door het kind rustig te houden en te laten weten dat het gedrag niet acceptabel is.

3. Gebruik visuele hulpmiddelen

Kinderen met autisme reageren vaak goed op visuele hulpmiddelen. Gebruik bijvoorbeeld een dagelijkse planner of een visuele kalender om het kind te helpen bij het begrijpen van de dagindeling. Dit helpt bij het opbouwen van een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid.

Ondersteuning en begeleiding

1. Gebruik professionele ondersteuning

De bronnen benadrukken het belang van professionele ondersteuning bij de opvoeding van een kind met autisme. Er zijn veel organisaties en deskundigen die helpen bij het omgaan met de uitdagingen van het opvoeden van een kind met autisme. Bepaalde organisaties zoals de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) bieden ook cursussen en ondersteuning aan ouders.

2. Zorg voor je eigen mentale welzijn

Ouders van kinderen met autisme hebben vaak veel stress en kunnen emotioneel overbelast raken. De bronnen benadrukken dat het belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen en je mentale welzijn in de gaten te houden. Dit kan bijvoorbeeld door het zoeken naar ondersteuning in de vorm van een psycholoog, een ondersteuningsgroep of een bezoek aan een begeleidingsdienst.

3. Deel ervaringen met anderen

Het delen van ervaringen met anderen die ook een kind met autisme opvoeden, kan helpen bij het opbouwen van een gevoel van verbondenheid en begrip. De bronnen tonen aan dat er veel ervaringsverhalen zijn, zoals video’s en interviews, die kunnen helpen bij het begrijpen van het leven met een kind met autisme.

Conclusie

De opvoeding van een kind met autisme vereist veel geduld, begrip en ondersteuning. De bronnen tonen aan dat er veel strategieën zijn die kunnen helpen bij het omgaan met de uitdagingen van deze opvoeding. Het is belangrijk om structuur in het leven te brengen, duidelijk te communiceren, en het kind te ondersteunen bij het ontwikkelen van positieve vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk om ook je eigen mentale en emotionele welzijn in de gaten te houden en te zoeken naar professionele ondersteuning als dat nodig is. Door dit te doen, kan het opvoeden van een kind met autisme een succesvolle en betekenisvolle ervaring worden voor zowel het kind als de ouders.

Bronnen

  1. Autisme.nl - Doelgroepen: gezinnen, ouders, partners, brusjes, kinderen van
  2. Ouderpeil.nl - Een kind met autisme opvoeden: 14 tips
  3. Ouderpeil.nl - Waarom je toch een kind met autisme kunt opvoeden
  4. Autismejongekind.nl - Stap 2: Ontwikkeling en positief gedrag stimuleren
  5. Groeii.nl - Omgaan met een kind met autisme
  6. Balansdigitaal.nl - Opvoeding bij ontwikkelingsproblemen
  7. NJI.nl - Hoe kan ik mijn kind helpen
  8. NJI.nl - Begeleiding van een kind met autisme
  9. Vanuitautismebekeken.nl - Opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven