logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden via tv: Wat ouders moeten weten over media-gebruik bij kinderen

Inleiding

Het gebruik van media, waaronder televisie, speelt in de huidige maatschappij een belangrijke rol in het dagelijks leven van kinderen. De vraag hoe ouders om moeten gaan met het media-gebruik van hun kinderen, is daarom van groot belang. In dit artikel worden de belangrijkste informatie en richtlijnen gegeven over het gebruik van tv bij kinderen, gebaseerd op de beschikbare bronnen. Het gaat hierbij om zowel de kwaliteit van de programma’s als het tijdsbestek van het kijken. De kern van het artikel ligt op de vraag hoe ouders het media-gebruik van hun kinderen op een gezonde manier kunnen begeleiden.

Kwaliteit van tv-programma’s

Een van de belangrijkste aspecten bij het beoordelen van tv-programma’s voor kinderen is de kwaliteit van de inhoud. Dit wordt bepaald door verschillende criteria, waaronder vormgeving, inhoud, taal en de beoordeling van de programma’s. In de bronnen is te zien dat er verschillende categorieën zijn om tv-programma’s in te delen. Categorie 1 bevat de beste programma’s, met een beoordeling van 8.5 of hoger. Categorie 2 bevat goede programma’s die op bepaalde punten (net) niet goed genoeg scoren voor de hoogste categorie. Categorie 3 bevat opties voor af en toe, en Categorie 4 bevat programma’s met een onvoldoende beoordeling.

Voor ouders is het belangrijk om op te letten bij het kiezen van tv-programma’s. De vormgeving van het programma moet gericht zijn op het vasthouden van de aandacht van het kind. Er mogen geen erg felle kleuren, snelle beeldwisselingen, drukke achtergrondmuziek of interactie zijn. De inhoud moet sociaal gedrag bevorderen, zoals aardig zijn tegen elkaar, samen spelen en delen. Probleemgedrag, zoals een karakter dat niet luistert of stout gedrag laat zien, is niet gewenst. De taal moet wederzijds zijn, met gevarieerd en goed taalgebruik. Het spreektempo moet niet te hoog zijn, zodat kinderen het kunnen volgen.

Bijvoorbeeld, programma’s als De Avonturen van Bruintje Beer, Baby Shark, Paw Patrol, Peppa Big en Pieter Konijn worden als geschikt beschouwd voor jonge kinderen. Deze programma’s voldoen aan de criteria van Categorie 1 of 2. Daarentegen worden programma’s zoals Autopatrouille, De Avonturen van Bruintje Beer, Baby Shark en Blaze en de monsterwielen in Categorie 3 geplaatst, wat aangeeft dat ze op sommige punten minder geschikt zijn voor jonge kinderen.

Tijdperk van media-gebruik bij kinderen

Het gebruik van media, waaronder tv, moet op een bewuste manier plaatsvinden. De bronnen tonen aan dat het belangrijk is om al zo vroeg mogelijk bewust om te gaan met het media-gebruik van baby’s. Zodra een kind een beeldscherm ziet, begint de mediaopvoeding eigenlijk al. Het is daarom belangrijk dat ouders zich bewust zijn van het tijdsbestek van het kijken. Het wordt aanbevolen om beeldschermtijd te beperken tot vijf à tien minuten per keer en tot maximaal twee keer per dag.

De invloed van media op de ontwikkeling van een kind is niet onbelangrijk. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van beeldschermen de taalontwikkeling van een kind kan beïnvloeden. Daarnaast kan het leiden tot overprikkeling van het kind. Het is daarom belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het kijken van tv. Samen kijken en praten is een belangrijk onderdeel van het media-gebruik. Hierdoor leren kinderen beter om te gaan met de inhoud van de programma’s.

De invloed van tv op het gedrag van kinderen

Het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van tv het gedrag van kinderen kan beïnvloeden. In de bronnen wordt aangegeven dat het gebruik van tv-programma’s met veel actie, geluidseffecten en snelle beeldwisselingen het gedrag van jonge kinderen kan beïnvloeden. Deze programma’s kunnen het gedrag van kinderen beïnvloeden door te veel prikkels te geven. Daarnaast kan het kijken naar tv-programma’s zonder begeleiding van ouders leiden tot het opdoen van bepaalde gedragspatronen.

De invloed van tv op het gedrag van kinderen is niet altijd negatief. Er zijn programma’s die positief kunnen bijdragen aan het gedrag van kinderen. Bijvoorbeeld, programma’s die sociaal gedrag bevorderen, zoals het delen en samenwerken, kunnen helpen bij het ontwikkelen van een goed gedrag. Het is echter belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het kijken van tv-programma’s. Hierdoor kunnen ouders het gedrag van hun kinderen beïnvloeden en begeleiden.

De rol van ouders bij het begeleiden van het media-gebruik

De rol van ouders bij het begeleiden van het media-gebruik van hun kinderen is cruciaal. Ouders moeten zich bewust zijn van het tijdsbestek en de inhoud van de programma’s die hun kinderen bekijken. Het is belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het kijken van tv-programma’s. Hierdoor kunnen ouders het gedrag van hun kinderen beïnvloeden en begeleiden.

Bijvoorbeeld, in het programma Opvoeden Doe Je Zo! van RTL4 wordt getoond hoe opvoedcoach Anne-Marie in verschillende opvoedstijlen bij diverse gezinnen thuis werkt. Dit programma geeft een inkijkje in hoe ouders hun kinderen kunnen begeleiden bij het opvoeden. Daarnaast is er het programma De Opvoeders van de EO, waarin vijf gezinnen hun opvoedmethodes prijsgeven. Kleine camera’s registreren de dag en die beelden worden vervolgens onder de loep genomen door deskundigen.

De invloed van tv op de ontwikkeling van kinderen

De invloed van tv op de ontwikkeling van kinderen is niet onbelangrijk. Het gebruik van tv kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, maar ook negatieve invloeden hebben. De bronnen tonen aan dat de hersenen van een kind zich beter ontwikkelen door ervaringen in het echte leven, zoals bewegen, proeven, voelen en ruiken. Het is daarom belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het leren van hun kinderen.

Bijvoorbeeld, in het artikel TVgids.nl wordt uitgelegd dat het belangrijk is om de invloed van tv op de ontwikkeling van kinderen te beoordelen. Het is belangrijk dat ouders opmerken dat het kijken naar tv-programma’s niet kan worden vergeleken met het leren van kinderen in het echte leven. Het is daarom belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het leren van hun kinderen.

Samen kijken en praten

Een belangrijk onderdeel van het media-gebruik is het samen kijken en praten. Dit helpt kinderen om de inhoud van de programma’s beter te begrijpen. Het is belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het kijken van tv-programma’s. Hierdoor kunnen ouders het gedrag van hun kinderen beïnvloeden en begeleiden.

Bijvoorbeeld, in het artikel TVgids.nl wordt uitgelegd dat het belangrijk is om samen te kijken en te praten. Hierdoor kunnen ouders het gedrag van hun kinderen beïnvloeden en begeleiden. Het is daarom belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het kijken van tv-programma’s.

Conclusie

Het gebruik van tv bij kinderen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. De kwaliteit van de programma’s, het tijdsbestek en de invloed op het gedrag van kinderen zijn cruciale aspecten. Ouders moeten actief betrokken raken bij het begeleiden van het media-gebruik van hun kinderen. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van het tijdsbestek en de inhoud van de programma’s die hun kinderen bekijken. Samen kijken en praten is een belangrijk onderdeel van het media-gebruik. Hierdoor kunnen ouders het gedrag van hun kinderen beïnvloeden en begeleiden. Het is daarom belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het begeleiden van het media-gebruik van hun kinderen.

Bronnen

  1. Schermvrijopvoeden.nl - Kinderen TV
  2. Wikipedia - Opvoeding
  3. NPO.nl - Opvoeden
  4. CJG Veldhoven - Televisie en beeldscherm
  5. RTL.nl - Opvoeden Doe Je Zo
  6. NJI.nl - Mediaopvoeding
  7. NPO.nl - Collectie Opvoeden
  8. Schermvrijopvoeden.nl
  9. TVgids.nl - Over Opvoeden
  10. Jeugdengezin Utrecht - Televisie en beeldscherm

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven