logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden tot zelfstandigheid in het basisonderwijs

In het basisonderwijs is het opvoeden tot zelfstandigheid van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Dit concept staat centraal in de pedagogiek, waarin de leerkracht een rol speelt bij het begeleiden van de kinderen bij het leren omgaan met verantwoordelijkheid, vrijheid en zelfstandigheid. In dit artikel wordt ingegaan op de essentie van het zelfstandig werken, de rol van de leerkracht, de leerlingvaardigheden en de praktijk van het opvoeden tot zelfstandigheid.

De rol van de leerkracht

Het invoeren van zelfstandig werken betekent dat het kind meer centraal in het onderwijs komt te staan. Deze omschakeling heeft verandering en aanpassing van de organisatievorm, het pedagogisch klimaat en de inhoud van het onderwijs tot gevolg en zal ook de leerkracht niet ongemoeid laten. De leerkracht moet dit proces begeleiden en die maatregelen treffen, die het de leerling mogelijk maken zelfstandigheid en zelfwerkzaamheid te vergroten. De leerkrachtvaardigheden zijn daarbij van groot belang. Bij het zelfstandig werken moet de leerkracht de leerling begeleiden bij het kiezen van leerdoelen en leerwegen. De leerkracht moet ook de juiste omgeving creëren waarin de leerling zich veilig en ontspannen kan voelen.

Leerlingvaardigheden

De leerling moet, wil hij zelfstandigheid bereiken, bepaalde vaardigheden steeds beter gaan beheersen. Dit omvat onder andere het kunnen kiezen van leerdoelen, het plannen van leerwegen en het beheren van tijd. Daarnaast is het belangrijk dat de leerling zich bewust is van zijn eigen leerproces en de juiste strategieën kan toepassen. De leerkracht moet hierbij helpen door de juiste instructies te geven en feedback te geven. De leerling moet ook leren omgaan met fouten en onzekerheid, en dit als kans zien om te groeien.

Praktijk van het opvoeden tot zelfstandigheid

In de praktijk van het opvoeden tot zelfstandigheid is het belangrijk om een balans te vinden tussen het geven van ruimte en het stellen van grenzen. De leerkracht moet een veilige en liefdevolle omgeving creëren waarin de leerling zich kan ontwikkelen. Hierbij is het belangrijk om aandacht te besteden aan de individuele behoeften van elk kind. De leerkracht moet ook leren om met uitdagende situaties om te gaan en kalm te blijven. Dit helpt de leerling om zich veilig en ontspannen te voelen, zodat hij zich kan richten op zijn leerproces.

De invloed van de historische pedagogiek

De invloed van de historische pedagogiek op het opvoeden tot zelfstandigheid is groot. In de nadere Reformatie, zoals beschreven in de bronnen, werd de zedelijke opvoeding en de gewetensvorming op de eerste plaats gezet. Kinderen werden opgevoed tot kennis van de waarheid, onderscheidende goed en kwaad, tot deugdzaamheid en tot de praktijk der godzaligheid. Dit werd beïnvloed door de Bijbel en de visie op het kind als een wezen dat opgevoed moest worden tot een volwassen persoon met een sterke morele grondslag.

De rol van de familie

De familie speelt een cruciale rol in het opvoeden tot zelfstandigheid. De ouders moeten een veilige en liefdevolle omgeving bieden waarin het kind zich kan ontwikkelen. Ze moeten ook leren om met hun kind om te gaan en het te begeleiden bij het leren omgaan met verantwoordelijkheid en vrijheid. De familie moet ook leren om met uitdagende situaties om te gaan en kalm te blijven. Dit helpt het kind om zich veilig en ontspannen te voelen, zodat het zich kan richten op zijn leerproces.

De invloed van de Verlichting

De Verlichting had een grote invloed op de pedagogiek. In de achttiende eeuw domineerde de Verlichting de pedagogiek, met het uitgangspunt dat de menselijke rede het uiteindelijke criterium is wanneer gezocht wordt naar de waarheid. Dit ging gepaard met de opvatting dat de schepping toegankelijk is voor het verstand, de schepping is dus begrijpbaar. Alles kon op natuurlijke wijze verklaard worden, maar dit stuit op een grens: de rede kan de eigen oorsprong niet verklaren, net als die van rationele natuurwetten. De rede is dus een natuurwonder met de noodzaak het bestaan van een god te erkennen als schepper van de rede.

De invloed van de Verlichte pedagogiek

De Verlichte pedagogiek had een grote invloed op het opvoeden tot zelfstandigheid. Het inzicht dat kinderspel een pedagogisch middel kon zijn kreeg nu veel meer aandacht. Locke was aanhanger van “natuurlijk” kinderspel, wat het kind kon helpen goede en nuttige hoedanigheden aan te leren. Ook de waardering voor het eenvoudige en natuurlijke boerenleven groeide, minachting maakte plaats voor het idee van dit leven als een onbedorven staat van mensen die nog niet waren bedorven door het stadsleven. Het hoogtepunt van waardering van kinderspel lag in de late achttiende eeuw, wanneer ook de verlichte pedagogiek op kwam.

De invloed van de Verlichte pedagogiek op de opvoeding

De Verlichte pedagogiek had een grote invloed op de opvoeding. Het was een stroming die veel invloed had gehad op de pedagogiek, waarbij persoonlijke vroomheid (pietas) centraal stond. Het geloof en het leven zelf moest gezuiverd worden. Het geloof moest beleefd worden met de daad en het hart, niet gepredikt als leerstellingen. Dit ging vaak samen met sociale bewogenheid. In de nadere Reformatie legde het piëtisme de narduk op de praktijk van het alledaagse leven, meditatie en persoonlijke godservaring. Het had veel pedagogische betekenis vanwege de nadruk op het christelijke gezinsleven en adviezen aan ouders over de opvoeding.

De invloed van de Verlichte pedagogiek op de opvoeding

De Verlichte pedagogiek had een grote invloed op de opvoeding. Het was een stroming die veel invloed had gehad op de pedagogiek, waarbij persoonlijke vroomheid (pietas) centraal stond. Het geloof en het leven zelf moest gezuiverd worden. Het geloof moest beleefd worden met de daad en het hart, niet gepredikt als leerstellingen. Dit ging vaak samen met sociale bewogenheid. In de nadere Reformatie legde het piëtisme de narduk op de praktijk van het alledaagse leven, meditatie en persoonlijke godservaring. Het had veel pedagogische betekenis vanwege de nadruk op het christelijke gezinsleven en adviezen aan ouders over de opvoeding.

Conclusie

Het opvoeden tot zelfstandigheid in het basisonderwijs is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. De rol van de leerkracht is hierbij cruciaal, aangezien deze het kind moet begeleiden bij het leren omgaan met verantwoordelijkheid, vrijheid en zelfstandigheid. De leerlingvaardigheden zijn hierbij van groot belang, aangezien de leerling zich bewust moet zijn van zijn eigen leerproces en de juiste strategieën moet kunnen toepassen. De praktijk van het opvoeden tot zelfstandigheid vereist een balans tussen het geven van ruimte en het stellen van grenzen. De familie speelt hierbij een cruciale rol, aangezien deze een veilige en liefdevolle omgeving moet bieden waarin het kind zich kan ontwikkelen. De historische pedagogiek, de Verlichting en de Verlichte pedagogiek hebben een grote invloed gehad op het opvoeden tot zelfstandigheid. Het is belangrijk dat ouders en leerkrachten hierbij samenwerken om een veilige en liefdevolle omgeving te creëren waarin het kind zich kan ontwikkelen.

Bronnen

  1. Source Name
  2. Source Name
  3. Source Name
  4. Source Name
  5. Source Name

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven