Opvoeden van kind met ADHD en autisme: Aanpak, uitdagingen en ondersteuning
juli 9, 2025
Opvoeden is een complex proces waarin ouders een cruciale rol spelen. Het gaat om het leren omgaan met kinderen, hun ontwikkeling begeleiden en hen helpen om zichzelf te ontwikkelen. In veel gevallen is de opvoeding van een kind een samenspel tussen ouders, school, en andere betrokkenen. Maar ook de omgeving waarin een kind leeft, speelt een rol. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een hond als huisdier, zoals de Shar-Pei, kunnen ouders ook rekening houden met de eigenschappen van het ras. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van opvoeden, inclusief de opvoedingsstijlen, de rol van ouders, en hoe je met een Shar-Pei omgaat in de opvoeding.
Opvoeding is het proces waarin een persoon – meestal een kind – wordt gevormd naar de normen en waarden van zijn of haar opvoeders en daarmee vaak naar de belangrijkste normen en waarden van de samenleving waarin hij leeft. De wetenschapsdiscipline die zich met opvoeding bezighoudt, heet opvoedkunde of pedagogiek. De filosofie van de opvoeding is door de eeuwen heen aan verandering onderhevig geweest. Doelen van opvoeding zijn onder andere het helpen van het kind om mondig te worden, dat wil zeggen, in staat te zijn om competent en moreel en betrouwbaar deel te nemen aan de samenleving en zichzelf te vormen. In de meeste gevallen wordt deze term gebruikt voor kinderen die tijdens hun jeugd de gewoontes, normen en waarden van hun omgeving leren.
In de opvoeding ontwikkelen ouders na verloop van tijd een vast patroon, een kenmerkende manier van reageren op het gedrag van hun kind in uiteenlopende situaties. Vanuit de theorie kunnen we verschillende opvoedingsstijlen onderscheiden die als meer of minder gunstig worden beschouwd voor de kinderlijke ontwikkeling. Er zijn verschillende stijlen, waaronder de autoritaire, autoritatie, permissieve, en de gemengde stijl. Deze stijlen worden bepaald door de mate van controle en het niveau van emotionele steun die ouders bieden. De meest gunstige stijl is de gemengde stijl, waarin zowel structuur als emotionele steun aanwezig zijn. Dit helpt kinderen om zich veilig te voelen en te kunnen leren omgaan met hun eigen gedrag.
Soms lukt het ouders niet om hun kind naar wensen op te voeden. Om aan dit probleem tegemoet te komen zijn er verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. Deze ondersteuning helpt ouders om beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden. Het kan ook helpen bij het oplossen van problemen zoals agressie, driftbuien, of andere gedragsproblemen. Daarnaast zijn er professionele hulpverleners beschikbaar, zoals jeugd- en wijkteams, welzijnsinstellingen, en pedagogen, die kunnen helpen bij opvoedingsproblemen.
Een kind ontwikkelt zich razendsnel. In elke fase leert je kind weer andere dingen en in elke fase staan verschillende thema’s centraal. Dit noemen we de ontwikkelingsopgaven van je kind. Als ouder moet je je steeds weer aanpassen aan deze ontwikkelingsopgaven. De tips hieronder zijn voor de genoemde leeftijden, maar elk kind ontwikkelt zich anders. Kijk dus niet alleen naar de tips van de leeftijd van je kind, want misschien heeft jouw kind meer baat bij de tips van een leeftijdscategorie hoger of lager.
Voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar is het allerbelangrijkste dat ze zich veilig hechten aan jou. Dit betekent veel knuffels, je kind goed verzorgen en veel praten tegen je kind. Je kind leert om te vertrouwen op je en voelt zich veilig. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van een gezonde emotionele basis.
Tijdens deze leeftijd ontwikkelen kinderen hun eigen gedrag en leren ze omgaan met anderen. Het is belangrijk om hen te laten leren omgaan met conflicten, zoals ruzie maken en gepest worden. Je kunt hen helpen door een fijne sfeer te creëren thuis, waarin je kind zich veilig voelt en positieve aandacht krijgt.
Kinderen vanaf 5 jaar worden steeds zelfstandiger. Ze kunnen steeds beter voor zichzelf zorgen, zoals zichzelf aankleden, wassen en eten. Geef je kind de ruimte voor deze zelfstandigheid. Laat je kind merken dat je vertrouwen hebt en dat ze iets mogen proberen, ook al lukt het niet meteen. Geef complimenten gericht op de moeite die je kind ergens voor doet. Je kind is steeds meer bezig met vriendjes. Er ontstaan echte vriendschappen en je kind wil graag geaccepteerd worden.
Tijdens de puberteit ontwikkelen kinderen hun eigen identiteit en leren ze omgaan met emotionele zelfstandigheid. Het is belangrijk om hen te laten leren omgaan met hun eigen gevoelens en om hen te steunen bij het vormen van hun eigen waarden. Je kind moet leren om te leren omgaan met problemen en verantwoordelijkheid te nemen.
Er zijn verschillende tips die ouders kunnen volgen om hun kind te helpen bij de opvoeding. Eén van de belangrijkste tips is om je kind te laten leren door aanmoedigingen. Je moedigt je kind aan om zelf te leren. Ook stimuleer je het gedrag dat je graag wilt zien. Je laat bijvoorbeeld zien hoe het moet: dan kan je kind het daarna zelf proberen. En als het dan fout gaat, is dat nog geen probleem. Fouten maken hoort erbij.
Daarnaast is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Het is de bedoeling dat je niet teveel, maar ook niet te weinig verwacht. Het gaat erom dat je rekening houdt met de manier en het tempo waarop jouw kind zich ontwikkelt. Dit is bij ieder kind anders. Bovendien is het belangrijk om goed op jezelf te letten. De opvoeding van een kind is een uitdaging, en het is belangrijk dat ouders ook goed voor zichzelf zorgen.
Bij het kiezen van een hond als huisdier, zoals de Shar-Pei, is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het ras. Een Shar-Pei is een trouwe, speelse en actieve hond, maar hij kan ook koppig en territoriaal zijn als hij niet op jonge leeftijd goed wordt getraind. Hij is van nature wantrouwig richting onbekenden. Katten zal hij accepteren, als hij er op jonge leeftijd kennis mee heeft gemaakt, maar andere honden kunnen een probleem zijn. Ze hebben meestal een hekel aan kou. Het is belangrijk om te weten dat de Shar-Pei een eeuwenoud ras is en dat het oorspronkelijk in China als delicatesse werd gezien. Toen het verboden werd om dit ras als huisdier te houden, stierf het bijna uit. Een betrokken fokker wist de Westerse wereld echter enthousiast te maken en zo werd het ras gered.
Opvoeden is een complex proces waarin ouders een cruciale rol spelen. Het gaat om het leren omgaan met kinderen, hun ontwikkeling begeleiden en hen helpen om zichzelf te ontwikkelen. In veel gevallen is de opvoeding van een kind een samenspel tussen ouders, school, en andere betrokkenen. Maar ook de omgeving waarin een kind leeft, speelt een rol. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een hond als huisdier, zoals de Shar-Pei, kunnen ouders ook rekening houden met de eigenschappen van het ras. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van opvoeden, inclusief de opvoedingsstijlen, de rol van ouders, en hoe je met een Shar-Pei omgaat in de opvoeding.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet