Opvoeden van kind met ADHD en autisme: Aanpak, uitdagingen en ondersteuning
juli 9, 2025
De opvoeding van kinderen is een complex proces dat veel factoren beïnvloedt, waaronder de opvoedstijl, de omgeving en de individuele behoeften van het kind. In de huidige tijd is er een groeiende behoefte aan professionele hulp en ondersteuning bij het opvoeden. Een nieuw programma, Opvoeden Doe Je Zo!, geproduceerd door Blue Circle, biedt ouders een unieke kans om inzicht te krijgen in verschillende opvoedstijlen en te leren hoe ze hun eigen opvoedingskeuzes kunnen verbeteren. Dit programma, gepresenteerd door Robert ten Brink, biedt een overzicht van de verschillende manieren waarop ouders hun kinderen kunnen opvoeden, en helpt hen om te leren omgaan met de uitdagingen die het opvoeden met zich meebrengt.
De opvoeding van kinderen is een cruciale fase in het leven van ouders. Het is een proces dat veel tijd, geduld en inzicht vereist. Ouders moeten leren omgaan met de verschillende levensfases van hun kind, van de kleutertijd tot de tienerjaren. De opvoedstijl die ze kiezen, beïnvloedt niet alleen het gedrag van het kind, maar ook hun mentale en emotionele ontwikkeling. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende opvoedstijlen, de rol van Robert ten Brink in het programma Opvoeden Doe Je Zo!, en de manieren waarop ouders kunnen leren omgaan met de uitdagingen van het opvoeden.
In de opvoeding ontwikkelen ouders na verloop van tijd een vast patroon, een kenmerkende manier van reageren op het gedrag van hun kind in uiteenlopende situaties. Vanuit de theorie kunnen we verschillende opvoedingsstijlen onderscheiden die als meer of minder gunstig worden beschouwd voor de kinderlijke ontwikkeling. De meeste opvoedingen blijken in een van deze vier categorieën te vallen: de verwaarlozende opvoedingsstijl, de autoritaire opvoedingsstijl, de permissieve opvoedingsstijl of de autoritatieve opvoedingsstijl.
De verwaarlozende opvoedingsstijl is gekenmerkt door het feit dat ouders weinig regels stellen en weinig geborgenheid, steun, veiligheid en betrokkenheid bieden. Het kind wordt aan zijn lot overgelaten: hij mag het allemaal zelf uitzoeken. Van een verwaarlozende opvoeder leert een kind niets: hij leert niet wat verstandig is, of eerlijk. Een kind dat op deze manier wordt opgevoed voelt zich in de steek gelaten, eenzaam en niet geliefd.
De autoritaire opvoedingsstijl is gekenmerkt door een hoge mate van controle en beperkte ruimte voor het kind om zelfstandig te zijn. Ouders stellen veel regels en grenzen, maar bieden weinig emotionele steun. Een autoritaire opvoeding zorgt er weliswaar voor dat je kind snel naar je leert luisteren, maar dat komt vooral doordat hij een beetje bang voor je wordt. En erg zelfstandig zal hij er waarschijnlijk ook niet door worden.
De permissieve opvoedingsstijl is gekenmerkt door een hoge mate van vrijheid en weinig grenzen. Ouders stellen weinig regels en geven veel ruimte aan hun kind. Dit kan leiden tot problemen met zelfdiscipline en verantwoordelijkheid.
De autoritatieve opvoedingsstijl is gekenmerkt door een evenwicht tussen controle en vrijheid. Ouders stellen duidelijke grenzen, maar geven ook ruimte aan hun kind. Dit leidt tot een betere ontwikkeling van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.
Robert ten Brink, bekend van zijn rol als Dr. Love, heeft zich nu gespecialiseerd in opvoedingsproblemen. In zijn nieuwe RTL4-programma Opvoeden Doe Je Zo! helpt hij ouders bij het opvoeden van hun kinderen. In de studio ontvangt hij wekelijks opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens. Het programma duurt zes weken en wordt om 20:30 uur op tv aangeboden. Acht eigenzinnige ouders met verschillende opvoedingstechnieken, bepalen in zes afleveringen onderling wie zij de beste opvoeders vinden en stemmen daarmee dus ook voor de meest effectieve manier van het opvoeden. Iedereen heeft zijn mening klaar als het op opvoeden aankomt. Maar welke weg is de juiste? Dat bepalen de ouders zelf.
Onder leiding van Robert ten Brink en opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens, beoordelen de gezinnen om de beurt elkaars opvoedstijl door middel van een reeks speciale opdrachten. Deze opdrachten zijn ontworpen om hun specifieke opvoedstijl te testen. Van gedisciplineerde tot regelvrije ouders en van gestructureerde ouders tot een open minded-opvoeding, ze laten allemaal zien hoe ze hun gezin opvoeden en leggen daarbij hun keuzes en inzichten uit. Dit resulteert in verrassende, grappige, leerzame, confronterende en voor vele herkenbare situaties. Aan de ouders zelf de schone taak de beste set ouders naar de finale te stemmen, in dit verrassende en voor vele herkenbare nieuwe programma van RTL 4.
De opvoeding van kinderen is niet altijd eenvoudig. Soms lukt het ouders niet om hun kind naar wens op te voeden. Om aan dit probleem tegemoet te komen zijn er verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. Opvoedadvies.nl biedt naast begeleiding aan huis ook begeleiding via zoom, teams of telefoon aan. Samen kijken we op welke punten het niet zo lekker loopt in de opvoeding en hoe hier verandering in gebracht kan worden.
Voor advies kunt u terecht bij professionele hulp bij opvoeding. Dit kan zijn bij een jeugd- of een wijkteam van uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook kunnen ouders terecht bij welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in uw gemeente. Een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden (pedagoog) kan helpen bij het oplossen van opvoedingsproblemen. Pedagogen werken onder meer bij jeugdzorginstellingen, op scholen en in de gehandicaptenzorg. Vraag bij het jeugd- of wijkteam van uw gemeente waar u terecht kunt.
Positief opvoeden begint met het bieden van een veilige basis, zo kan je kind zichzelf zijn en voelt je kind zich veilig en ontspannen. Een veilige, liefdeavolle omgeving is het belangrijkste uitgangspunt. Zo begint positief opvoeden bij het creëren van een plek waar je kind zichzelf kan zijn en kan ontspannen. Dit doe je door je kind te knuffelen, interesse te tonen, complimentjes te geven, te troosten, positief aan te moedigen en aandacht te geven. Een kind krijgt hierdoor een gevoel van geborgenheid. Als je kind zich op z’n gemak en veilig voelt, kan het z’n aandacht richten op zijn omgeving en nieuwe dingen leren.
De opvoeding van kinderen is een complex proces dat veel factoren beïnvloedt. Het is een illusie te denken dat het perfecte opvoedend handelen voor een perfecte ontwikkeling van kinderen bestaat en dat kinderen maakbaar zouden zijn. Of nog, dat alle problemen te voorkomen zijn. Kennis kan onmogelijk 100% zekerheid bieden. Dat is een lastig inzicht, maar maakt opvoeden net tot zo een interessant en spannend iets. Opvoeden is immers een complex proces waarin veel factoren een rol spelen. Opvoeden is iets anders dan programmeren. Het laat zich niet vatten in een recept of stappenplan. De uitkomst ligt niet op voorhand vast. Er is altijd afstemming nodig tussen algemene kennis en de individuele situatie van ouders, kinderen en jongeren.
De opvoeding van kinderen is een cruciale fase in het leven van ouders. Het is een proces dat veel tijd, geduld en inzicht vereist. Ouders moeten leren omgaan met de verschillende levensfases van hun kind, van de kleutertijd tot de tienerjaren. De opvoedstijl die ze kiezen, beïnvloedt niet alleen het gedrag van het kind, maar ook hun mentale en emotionele ontwikkeling. Het programma Opvoeden Doe Je Zo! biedt ouders een unieke kans om inzicht te krijgen in verschillende opvoedstijlen en te leren hoe ze hun eigen opvoedingskeuzes kunnen verbeteren. Daarnaast is er een groot aanbod aan opvoedingsondersteuning beschikbaar voor ouders die hulp nodig hebben bij het opvoeden van hun kinderen. Het is belangrijk dat ouders leren omgaan met de uitdagingen van het opvoeden en te leren omgaan met de verschillende levensfases van hun kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet