Opvoeden van kind met ADHD en autisme: Aanpak, uitdagingen en ondersteuning
juli 9, 2025
De puberteit is een periode van grote veranderingen, zowel lichamelijk als psychisch. Tijdens deze fase ontwikkelen jongeren hun eigen identiteit, leren ze om te gaan met sociale verwachtingen en beginnen ze met het leren van verantwoordelijkheid. Tijdens deze ontwikkeling is het niet ongewoon dat pubers liegen. Volgens de bronnen die beschikbaar zijn, is liegen onder pubers een veelvoorkomend gedrag, dat vaak te maken heeft met hun behoefte aan ruimte, privacy en het opbouwen van hun eigen identiteit. In dit artikel bespreiden we de oorzaken van liegen bij pubers, de gevolgen voor de relatie tussen ouders en kind, en de manieren waarop ouders hierop kunnen reageren.
Volgens meerdere bronnen is het legen van pubers een normaal onderdeel van hun ontwikkeling. Pubers hebben behoefte aan ruimte, privacy en vrijheid. Liegen kan daar een manier zijn om aan te dringen. Daarnaast zijn er andere redenen waarom pubers liegen. Zo kunnen ze proberen om straf te ontlopen, zich beter voor te doen bij vrienden, niet gepest te worden, hun ouders niet te teleurstellen, of hun eigen gevoelens te beschermen.
Een ander belangrijk punt is dat pubers vaak liegen om hun eigen gevoelens te beschermen. Bijvoorbeeld, als een puber zich onzeker voelt of last heeft van depressieve gevoelens, kan het liegen een manier zijn om dat te verbergen. Ook kunnen ze liegen om vrienden te beschermen of om te voorkomen dat hun ouders zich zorgen maken.
In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat liegen drie elementen heeft. Ten eerste wordt er bewust onjuiste informatie verstrekt. Ten tweede weet de puber dat wat hij zegt niet waar is. Ten derde heeft de puber als doel om degene tegen wie hij liegt met opzet te misleiden. Dit betekent dat liegen geen onbedoelde handeling is, maar een bewuste keuze.
Als ouders zich ervan bewust zijn dat hun puber tegen ze liegt, kan dit leiden tot een verminderde communicatie tussen ouders en kind. Ouders kunnen zich onzeker voelen en vragen zich af of ze hun kind nog wel kunnen vertrouwen. Dit kan leiden tot een afbrokkeling van het vertrouwen tussen ouders en kind. Ook kan het voorkomen dat ouders minder met hun kind gaan communiceren, uit angst dat ze weer worden voorgelogen.
Een ander gevolg kan zijn dat ouders en pubers van elkaar vervreemden. Als er weinig vertrouwen is tussen de ouders en hun puber, kan de puber er tegenop zien om zijn ouders te vertellen over belangrijke gebeurtenissen in zijn leven of tegen ze gaan liegen. Dit kan leiden tot een afbrokkeling van de band tussen ouders en kind.
Om te voorkomen dat liegen een gewoonte wordt, is het belangrijk om te laten weten dat je eerlijkheid en openheid belangrijk vindt. Prijs je kind als het de waarheid vertelt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het niet goed wat je hebt gedaan, maar ik vind het erg fijn dat je er eerlijk over bent.” Wees zelf ook eerlijk: lieg niet tegen je kind of waar je kind bij is.
Open met elkaar omgaan is ook belangrijk. Praat veel met elkaar over wat jullie bezig houdt. Schep daarbij vertrouwen: vertel de geheimen van je kind niet verder en zet geen privézaken op Facebook. Verbied je kind niet te veel, maar onderhandel samen. Geef je puber de ruimte binnen bepaalde grenzen.
Als je kind liegt, kun je heel direct reageren (ik weet dat je liegt) of iets subtieler en begripvoller (ik heb het gevoel dat je niet helemaal eerlijk bent). Dit hangt af van je kind, van de situatie, de reden en waarover je kind heeft gelogen. Wanneer je kind bijvoorbeeld liegt uit angst voor straf of afkeuring is een meer inlevende reactie beter.
Ouders spelen een cruciale rol bij het omgaan met liegen bij hun pubers. Het is belangrijk dat ouders eerlijk zijn en een voorbeeld geven. Als ouders zelf eerlijk zijn, kan dit ook bijdragen aan het gedrag van hun kind. Bovendien is het belangrijk dat ouders luisteren naar hun kind en een open blik hebben voor de redenen waarom hun kind liegt.
Een andere belangrijke factor is het aanbieden van structuur en duidelijke grenzen. Ouders moeten duidelijk maken dat de waarheid belangrijk is en dat liegen niet mag. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kind begeleiden bij het leren omgaan met verantwoordelijkheid en het nadenken over de gevolgen van hun gedrag.
Als ouders merken dat hun puber vaak liegt, is het belangrijk om samen te werken met opvoeders. Opvoeders kunnen helpen bij het begrijpen van het gedrag van hun leerlingen en kunnen ook informatie delen over hoe ouders met dit gedrag kunnen omgaan. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders in overleg zijn en elkaar ondersteunen bij het omgaan met het gedrag van hun leerlingen.
Het omgaan met liegen bij pubers is een uitdaging voor ouders en opvoeders. Het is belangrijk om te begrijpen dat liegen onder pubers een normaal onderdeel van hun ontwikkeling is. Ouders moeten luisteren naar hun kind en een open blik hebben voor de redenen waarom hun kind liegt. Daarnaast is het belangrijk dat ouders eerlijk zijn en een voorbeeld geven. Door samen te werken met opvoeders kunnen ouders hun kind helpen bij het leren omgaan met verantwoordelijkheid en het nadenken over de gevolgen van hun gedrag.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet