logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van kinderen met verstandelijke beperkingen: uitdagingen en ondersteuning

Inleiding

De opvoeding van kinderen met verstandelijk beperkte ouders vormt een complexe uitdaging. Volgens onderzoek groeien in Nederland ongeveer 23.560 kinderen op met verstandelijk beperde ouders. Hoewel veel van deze ouders hun kinderen goed kunnen opvoeden, zijn er ook gevallen waarin de opvoeding tekort komt, wat leidt tot risico’s voor de kinderen. De bronnen tonen aan dat er een groot verschil is tussen gezinnen waarin ouders met een verstandelijke beperking hun kinderen opvoeden en die waarin dit niet lukt. Bovendien wordt duidelijk dat er veel ondersteuning beschikbaar is, maar dat deze vaak niet adequaat wordt ingezet. In dit artikel worden de uitdagingen, mogelijke oplossingen en de rol van ondersteuning bij het opvoeden van kinderen met verstandelijk beperde ouders besproken.

De uitdagingen bij het opvoeden van kinderen met verstandelijke beperkingen

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het opvoeden van kinderen met verstandelijk beperde ouders is het gebrek aan emotionele beschikbaarheid. Volgens Jolanda den Hartog van de belangenvereniging Sien voelen kinderen zich vaak niet gezien en worden ze niet geholpen om zich emotioneel te ontwikkelen. Dit kan leiden tot hechtingsproblemen, waarbij kinderen zich verantwoordelijk voelen voor hun ouders in plaats van dat hun ouders voor hen zorgen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij het leren omgaan met emoties en situaties, iets wat bij verstandelijk beperde ouders vaak tekort komt.

Een ander nadeel is dat kinderen van verstandelijk beperde ouders vaak op hun achtste al slimmer zijn dan hun ouders. Dit betekent dat ze veel dingen zelf moeten uitzoeken, wat hun ontwikkeling kan hinderen. Bovendien lopen deze kinderen een groter risico op een onveilige thuissituatie. Volgens het Trimbos-instituut spelen er in gezinnen waar één of beide ouders een verstandelijke beperking hebben vaak andere problemen zoals armoede, verslaving, sociale isolatie en huiselijk geweld. Daarnaast hebben veel ouders met een verstandelijke beperking zelf verstandelijk beperde ouders en littekens van geweld en verwaarlozing.

De rol van ondersteuning bij het opvoeden

Er zijn verschillende vormen van ondersteuning beschikbaar voor ouders met een verstandelijke beperking. Professionele begeleiding kan vaak uitgevoerd worden via gezinsondersteuning en begeleiding bij zelfstandig wonen. Eventueel kan er ook pedagogische gezinsbegeleiding zijn. Deze begeleiding helpt ouders bij het opvoeden en wordt vaak afgestemd op de behoeften van de ouder en het gezin. Daarnaast is er ook woonbegeleiding beschikbaar, die helpt bij het plannen en organiseren van dagelijks leven.

Een belangrijke vorm van ondersteuning is de videotraining VIPP-LD, die helpt bij het begrijpen van het gedrag van het kind. Hierbij worden video-opnames gemaakt van alledaagse situaties, zoals spelen, eten of situaties die lastig zijn voor ouders. Daarna worden deze besproken en wordt er op opbouwende wijze feedback gegeven. Dit helpt ouders om hun kind beter te begrijpen en emotioneel beschikbaar te zijn.

De impact van stress en belemmerende factoren

Ouders met een verstandelijke beperking hebben vaak te maken met andere problemen, zoals financiële, psychische en gezondheidsproblemen. Deze complexe problematiek zorgt ervoor dat ze veel meer stress hebben, waardoor het moeilijker is om een kind op te voeden. Daarnaast kunnen ze vanwege hun beperking ook vaak minder goed emoties lezen. Ze hebben zelf in hun eigen opvoeding vaak niet het goede voorbeeld gehad. Ze zijn niet altijd veilig gehecht, waardoor de kans groter is dat ze met hun kinderen minder veilig hechten.

Te vaak wordt nog gedacht dat de verstandelijke beperking van de ouders de oorzaak is van de opvoedproblematiek. Alles wat misgaat, wijten we hieraan. Maar er speelt veel meer dan dat. Ouders met een lvb hebben niet alleen cognitieve en adaptieve problemen, veelal ook gezondheids-, psychische en financiële problemen. Daarnaast speelt ook het stigma van de lvb een rol; uit onderzoek blijkt dat professionals nog te vaak denken dat ouders met een lvb niet kunnen opvoeden, en dat ze niet mee willen werken aan hulpverlening. Hierdoor krijgen deze gezinnen helaas relatief vaak te maken met het gedwongen kader: jeugdzorg, jeugdbescherming, uithuisplaatsing of ondertoezichtstelling.

De waarde van een goede werkrelatie met hulpverleners

Een goede werkrelatie tussen hulpverlener en ouders vormt de basis voor het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Uit onderzoek en uit de praktijk weten we dat ouders met een lvb hun kinderen best wel kunnen opvoeden. Dat noemen we goed genoeg ouderschap. Als het kind veilig is, thuis kan wonen en basisverzorging krijgt, is dat goed genoeg. Eventueel met hulp, want je hoeft het niet alleen te doen. Een goede werkrelatie tussen de hulpverlener en de ouders is hiervoor heel belangrijk. Als die goed is, dan zien we dat ouders met ondersteuning eigenlijk prima hun kind zelf kunnen opvoeden. Het is ook belangrijk dat ouders hulp accepteren en hulp durven vragen. Een ondersteunend netwerk van familie, vrienden of buren zorgt er ook voor dat het vaker lukt.

De rol van het ondersteunend netwerk

Een ondersteunend netwerk is cruciaal bij het opvoeden van kinderen met verstandelijk beperde ouders. Dit netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, buren of andere betrokkenen. Het helpt ouders om hun kinderen te begeleiden en biedt ondersteuning bij het oplossen van problemen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hulp vragen bij de opvoeding, zegt Marja Hodes van ASVZ. Maar vaak is het moeilijk om hulp te durven vragen én te accepteren.

De uitdagingen bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking

Bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking zijn er verschillende uitdagingen. Eén van de belangrijkste is het feit dat ouders met een verstandelijke beperking vaak moeite hebben met het begrijpen van hun kind. Daarnaast zijn er ook problemen met het opbouwen van een veilige hechting tussen ouder en kind. Dit kan leiden tot emotionele tekortkomingen en problemen bij het leren omgaan met emoties.

De rol van opvoedingsstrategieën

Bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking is het belangrijk om een gestructureerde opvoeding te hanteren. Dit houdt in dat ouders hun kind begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving. Dit gebeurt door het bieden van een verzorgende en beschermende omgeving, het bieden van structuur en het overdragen van kennis en waarden.

De invloed van het milieu

Het milieu waarin kinderen opgroeien, heeft een grote invloed op hun ontwikkeling. Bij ouders met een verstandelijke beperking is het vaak lastig om een stabiele en veilige omgeving te bieden. Dit kan leiden tot problemen met de ontwikkeling van het kind, zoals tekortkomingen in het sociaal-emotionele gebied. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij het leren omgaan met emoties en situaties.

De rol van het onderwijs

Bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de opvoeding in het onderwijs. Dit kan worden gedaan door het aanbieden van ondersteuning in het onderwijs, zoals het helpen bij huiswerk en het begeleiden van het leren omgaan met andere kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij het leren omgaan met praktische vaardigheden en kennis.

De rol van het gezin

Het gezin speelt een cruciale rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving. Dit gebeurt door het bieden van een verzorgende en beschermende omgeving, het bieden van structuur en het overdragen van kennis en waarden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij het leren omgaan met emoties en situaties.

De rol van de jeugdzorg

De jeugdzorg speelt een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

De rol van de gezondheidszorg

De gezondheidszorg speelt een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

De rol van de jeugdverpleging

De jeugdverpleging speelt een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

De rol van de jeugdbescherming

De jeugdbescherming speelt een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

De rol van de jeugdinstellingen

De jeugdinstellingen spelen een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

De rol van de jeugdcoördinatie

De jeugdcoördinatie speelt een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

De rol van de jeugdarts

De jeugdarts speelt een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

De rol van de jeugdpsycholoog

De jeugdpsycholoog speelt een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

De rol van de jeugdverpleegkundige

De jeugdverpleegkundige speelt een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

De rol van de jeugdverpleegkundige

De jeugdverpleegkundige speelt een belangrijke rol bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit kan worden gedaan door het bieden van ondersteuning aan ouders en kinderen, het helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van hulp bij het opvoeden. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.

Conclusie

Het opvoeden van kinderen met verstandelijk beperde ouders vormt een complexe uitdaging. Er zijn veel uitdagingen, waaronder het gebrek aan emotionele beschikbaarheid, het risico op onveilige thuissituaties en het ontbreken van ondersteuning. Toch is het mogelijk voor ouders met een verstandelijke beperking om hun kinderen op te voeden, mits ze daarbij langdurig en samenhangend ondersteund worden. De rol van ondersteuning, een goede werkrelatie met hulpverleners en een ondersteunend netwerk zijn cruciaal voor het succesvol opvoeden van kinderen met verstandelijke beperkingen.

Bronnen

  1. Op je achtste al slimmer dan je ouders: kunnen verstandelijk beperkte ouders hun kinderen wel opvoeden?
  2. Wat is opvoeding?
  3. Ouders met een verstandelijke beperking
  4. Ouders met een LVB
  5. Ouderschap en opvoeding ondersteunen
  6. Opvoeden met een licht verstandelijke beperking
  7. Ouders met een LVB: staan hun kinderen op te voeden
  8. Wat is belangrijk bij opvoeden?
  9. Opvoeding
  10. Opvoeden
  11. Ouderschap en opvoeding ondersteunen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven