logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden in Nederland: Trends, uitdagingen en ondersteuningsmogelijkheden

In Nederland verandert de opvoeding van kinderen steeds vaker. De opvoedingsstijlen, gezinsvormen en de manier waarop ouders ondersteuning krijgen, variëren afhankelijk van de context. In dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste trends in de opvoeding van kinderen in Nederland, de verschillen tussen gezinsvormen, de rol van het sociaal netwerk en de beschikbare ondersteuningsmogelijkheden voor ouders. De informatie is gebaseerd op gegevens uit verschillende bronnen, waaronder wetenschappelijke studies, beleidsdocumenten en praktijkgerichte rapportages.

Trends in de opvoeding van kinderen in Nederland

In de afgelopen jaren zijn er verschillende opvallende trends zichtbaar geworden in de opvoeding van kinderen in Nederland. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is het toenemende aantal niet-traditionele gezinsvormen. Dit omvat stiefgezinnen, combinatiegezinnen en co-ouderschapsgezinnen. Volgens gegevens uit het onderzoek van Spruijt en Kormos (2010) zijn er ongeveer 184.000 stiefgezinnen in Nederland. Van deze gezinnen is 84 procent een stiefvadergezin, 13 procent een stiefmoedergezin en 3 procent een samengesteld gezin. Bovendien is ongeveer een derde van de stiefgezinnen in staat om gezamenlijke kinderen te hebben.

Een andere trend is het toenemend aantal werkende moeders. De invloed van dit fenomeen op de opvoeding van kinderen is onderzocht in verschillende rapportages. Volgens gegevens is het verschil in het welzijn van kinderen uit tweeverdienersgezinnen ten opzichte van kinderen uit eenverdienersgezinnen niet significant. Kinderen uit zulke gezinnen zijn even tevreden over de sfeer thuis en kunnen even goed met hun ouders opschieten. Ook zijn er geen verschillen in het welzijn van deze kinderen en de mate waarin zij psychosociale problemen rapporteren.

Daarnaast wordt steeds vaker aandacht besteed aan de rol van het sociaal netwerk bij de opvoeding van kinderen. In de opvoeding is het belangrijk dat ouders niet alleen zelf hun kind begeleiden, maar ook gebruikmaken van hulp van anderen, zoals familie, buren, juf of leraar. Dit wordt vaak aangeduid als een ‘village’-benadering, waarbij het opvoeden wordt gezien als een gemeenschappelijke inspanning van verschillende betrokkenen. De overheid en beleidshouders pleiten ervoor om beleid minder eenzijdig in te richten vanuit het risicoperspectief en de focus te verleggen naar de kracht van de sociale omgeving.

Verschillende gezinsvormen en hun invloed op de opvoeding

De diversiteit in gezinsvormen in Nederland is toegenomen. Dit heeft invloed op de opvoeding van kinderen, maar ook op de manier waarop ouders ondersteuning kunnen krijgen. De belangrijkste gezinsvormen zijn:

Stiefgezinnen

Een stiefgezin bestaat uit een ouderpaar met minstens één kind dat uit een vorige relatie van een van de ouders komt. Dit type gezin wordt ook wel een combinatie- of samengesteld gezin genoemd. In veel gevallen ontstaan er problemen met de zeggenschap van de kinderen, omdat de nieuwe partner van de ouder invloed kan uitoefenen op de opvoeding. Ook kunnen financiële problemen een rol spelen. Toch blijkt uit onderzoek dat stief- of samengestelde gezinnen relatief weinig problemen ondervinden in de opvoeding vergeleken met eenoudergezinnen. De financiële situatie is vaak beter en het combineren van werk en zorg voor kinderen is makkelijker.

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap wonen de kinderen afwisselend bij hun moeder en vader en worden zij door beiden opgevoed. Er is sprake van een toename van ouders die kiezen voor co-ouderschap. Dit is vooral het geval sinds 2009, toen een verplicht ouderschapsplan werd ingevoerd. Hierin worden afspraken vastgelegd over de zorg en opvoeding van de kinderen als ouders uit elkaar gaan. Co-ouderschap vereist een goede communicatie tussen ouders en een positieve houding ten opzichte van het opvoeden van kinderen.

Eenoudergezinnen

Eenoudergezinnen zijn gezinnen waarin slechts één ouder verantwoordelijk is voor de opvoeding van het kind. Dit type gezin komt vaak voor bij scheidingen. Ouders in eenoudergezinnen hebben vaker te maken met financiële problemen, wat stress kan veroorzaken en invloed heeft op de opvoedingsstijl. Bovendien geven deze gezinnen vaker aan te weinig steun te ontvangen in de opvoeding.

Samenlevingsveranderingen

Naar verlating van de traditie van gezinnen met een vaste partner en een ouder, neemt de diversiteit van gezinsvormen toe. Dit betekent dat ouders steeds vaker te maken krijgen met verschillende opvoedingsuitdagingen, afhankelijk van de samenstelling van hun gezin. De overheid en andere instellingen richten zich steeds vaker op het bieden van ondersteuning aan ouders in deze situaties.

De rol van het sociaal netwerk bij de opvoeding

Het opvoeden van kinderen gebeurt niet alleen in de thuissituatie. Kinderen hebben naast hun ouders ook te maken met andere personen die betrokken zijn bij de opvoeding, zoals familieleden, buren, de huisarts, de leerkracht en de medewerkers in de kinderopvang. Deze personen vormen een deel van de opvoedingscontext van het gezin. Daarom is het belangrijk om als professional ook oog te hebben voor het informele en formele netwerk van ouders.

Een sterk netwerk van betrokken volwassenen die elkaar aanvullen en versterken, geeft kinderen en jongeren een goede basis om zich te ontwikkelen. Een sterk netwerk helpt ouders om soepel om te gaan met de vragen over opgroeien en opvoeden waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen. De aandacht en betrokkenheid van mensen in hun netwerk zorgt ervoor dat problemen worden voorkomen of snel opgemerkt en aangepakt. Dat maakt gezinnen sterker.

De bijdrage van het netwerk bij de opvoeding is dus belangrijk. De overheid en beleidshouders zouden hier meer aandacht aan moeten besteden. In de praktijk is het belangrijk om te kijken naar het soort ondersteuning dat ouders nodig hebben. Dit kan variëren per gezin, afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het opleidingsniveau van de ouders of de economische situatie.

Ondersteuning voor ouders in verschillende situaties

Er zijn verschillende vormen van ondersteuning beschikbaar voor ouders in Nederland. Deze kunnen variëren van informele ondersteuning tot professionele hulp.

Informele ondersteuning

Informele ondersteuning wordt vaak aangeduid als ‘netwerkondersteuning’. Dit is een vorm van ondersteuning waarbij ouders gebruikmaken van hulp van familie, buren, vrienden of andere betrokkenen. Een voorbeeld hiervan is het programma Home-Start, dat gericht is op informele preventieve zorg. Hierbij komt een ervaren vrijwilliger elke week bij het gezin thuis, biedt een luisterend oor, helpt met praktische tips en contacten in de buurt. Deze vorm van ondersteuning is belangrijk, vooral voor ouders die moeite hebben met het opvoeden van hun kind.

Professionele ondersteuning

Voor ouders die meer hulp nodig hebben, zijn er ook professionele ondersteuningsmogelijkheden. Dit omvat bijvoorbeeld opvoedcursussen, gespreksbehandelingen, of hulp van jeugdpsychologen. Er is ook sprake van preventieve ondersteuning, waarbij ouders al vroeg in de opvoedingsfase hulp krijgen om problemen te voorkomen.

Begeleiding bij specifieke situaties

Voor ouders die te maken hebben met bepaalde uitdagingen, zoals een zorgintensief kind of een psychische aandoening, zijn er specifieke ondersteuningsmogelijkheden. Bijvoorbeeld het programma JOOZ, dat gericht is op het ondersteunen van het opvoeden door zeer jonge ouders. Ook zijn er programma’s zoals Opstap en VVE Thuis, die gericht zijn op het voorkomen van opvoedproblemen bij kinderen uit gezinnen met een lage sociaal-economische status.

Opvoeding en de invloed van culturele verschillen

In Nederland zijn er ook verschillen in opvoedstijlen tussen autochtone en allochtone ouders. Allochtone ouders van niet-westerse herkomst hechten doorgaans meer belang aan conformisme, aanpassing aan de groep. Autochtone ouders vinden autonomie (zelfbepaling en zelfstandigheid) meestal belangrijker. Dit verschijnsel komt voort uit het verschil in culturele opvoedwaarden tussen de verschillende groepen.

Een ander aspect is het verschil tussen ouders uit verschillende migrantengroepen. Hoewel de opvoedwaarden van migrantenouders door de generaties heen lijken op te schuiven in de richting van die van autochtone ouders, zien migrantenouders de Nederlandse manier van opvoeden niet altijd als het goede voorbeeld. Diverse onderzoeken wijzen erop dat migrantenouders het in hun ogen losse gedrag en de losse opvoeding van Nederlandse kinderen soms afkeuren.

Belangrijke principes bij opvoeden

Er zijn verschillende belangrijke principes die de opvoeding van kinderen positief kunnen beïnvloeden. Een van de belangrijkste is het bieden van een veilige en stimulerende omgeving. Dit omvat het bieden van affectie, het reageren op behoeften van het kind en het geven van structuur. Bovendien is het belangrijk om kinderen te leren om te gaan met hun eigen verantwoordelijkheid, ongewenst gedrag te ontmoedigen en goed gedrag te belonen.

Daarnaast is het belangrijk dat ouders realistische verwachtingen hebben. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in een eigen tempo. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten, of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Goed voor jezelf zorgen is ook belangrijk. Geen enkele ouder is perfect. Opvoeden is iets dat iedereen met vallen en opstaan leert. Ouders die goed voor zichzelf zorgen en genoeg rust en ontspanning krijgen, kunnen makkelijker geduldig, consequent en beschikbaar voor hun kinderen zijn.

Conclusie

De opvoeding van kinderen in Nederland is in verandering geraakt. De diversiteit in gezinsvormen, de rol van het sociaal netwerk en de beschikbare ondersteuningsmogelijkheden spelen een belangrijke rol in het opvoeden van kinderen. Ouders hebben steeds vaker te maken met verschillende uitdagingen, maar er zijn ook veel ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar. Het is belangrijk dat ouders hierbij steun krijgen van zowel informele als professionele bronnen. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met culturele verschillen en de opvoedstijlen van verschillende groepen. Door deze factoren in kaart te brengen, kunnen ouders zich beter voorbereiden op de opvoeding van hun kind.

Bronnen

  1. https://www.jgzrichtlijnen.nl/richtlijn/jgz-richtlijn-opvoedondersteuning/4-begeleiden-en-behandelen/4-3-trends-bij-opvoeden/
  2. https://www.home-start.nl/
  3. https://www.nji.nl/opvoeden-en-ouderschap/opvoeding
  4. https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/tag:Terdege,20120215:newsml_dd24d7b9c3bf312075973920e1382f4b
  5. https://www.nji.nl/opvoeden-en-ouderschap/opvoeden-diverse-opvoedsituaties
  6. https://psychogoed.nl/wat-is-positief-opvoeden-basisprincipes-tips-per-leeftijd-online-cursus/
  7. https://www.nji.nl/opvoeden-en-ouderschap/opgroeien-in-nederland-wie-zijn-daarbij-betrokken
  8. https://www.famme.nl/buitenlandse-moeders-opvoeding-in-nederland/
  9. https://www.kindengezin.be/nl/thema/ontwikkeling-en-gedrag/gedrag-en-opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven