logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden lukt niet: Wat te doen bij opvoedingsproblemen

Opvoeden is een complex proces dat niet altijd even makkelijk is. Veel ouders ervaren dat het opvoeden van hun kinderen met vallen en opstaan gaat. Soms lukt het om het gedrag van het kind te beïnvloeden, maar soms blijven problemen bestaan. In dergelijke gevallen spreekt men van opvoedingsproblemen. In dit artikel wordt ingegaan op de oorzaken, kenmerken en mogelijke oplossingen voor opvoedingsproblemen, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

Kenmerken van opvoedingsproblemen

Opvoedingsproblemen ontstaan vaak geleidelijk, maar kunnen ook abrupt optreden. Bijvoorbeeld bij het gedrag van een kind in de peutertijd of van pubers. Een opvoedingsprobleem is in eerste instantie een probleem van de ouders. Vaak willen zij iets bereiken, maar ze slaaggen er niet in. Zo willen ouders bijvoorbeeld dat hun kind zich anders ontwikkelt of beter luistert. Soms zijn de verwachtingen van ouders begrijpelijk, maar het kan ook zijn dat ouders te veel van hun kinderen verwachten. Het is hoe dan ook frustrerend om steeds tevergeefs pogingen te doen het gedrag van je kind te veranderen.

Ouders voelen zich dan machteloos, onzeker, bezorgd en zelfs kwaad. Het kind voelt zich onder druk gezet, en dat maakt de kans dat het kind het gedrag inderdaad aanpast alleen maar kleiner. De oorzaken van opvoedingsproblemen zijn veelvuldig. Bijvoorbeeld: ouders staan er vaker alleen voor dan vroeger. Daarnaast kunnen er ook problemen zijn met de communicatie tussen ouder en kind, of met de manier waarop de ouder met het kind omgaat.

Oorzaken van opvoedingsproblemen

Er zijn veel verschillende oorzaken van opvoedingsproblemen. Bijvoorbeeld: ouders staan er vaker alleen voor dan vroeger. Ook kunnen er problemen zijn met de communicatie tussen ouder en kind, of met de manier waarop de ouder met het kind omgaat. Daarnaast kunnen er ook problemen zijn met de verwachtingen van de ouder ten opzichte van het kind, of met de manier waarop het kind zich ontwikkelt.

Soms lukt het ouders niet om hun kind naar wens op te voeden. Om aan dit probleem tegemoet te komen zijn er verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. In veel gevallen wordt er ook gesproken over intensieve trainingen voor de ouders, begeleiding binnen het gezin, bijzondere voorzieningen voor het kind of nog verdergaande ingrepen waar de Raad voor de Kinderbescherming voor wordt ingeschakeld.

Opvoedingsproblemen en de rol van ouders

Opvoedingsproblemen ontstaan vaak heel geleidelijk, maar soms ook heel abrupt. Denk maar aan het gedrag van een kind in de peutertijd of van pubers. Een opvoedingsprobleem is in eerste de eerste plaats een probleem van de ouders. Vaak willen zij graag iets bereiken, waar ze niet in slagen. Zo willen zij bijvoorbeeld dat hun kind zich anders ontwikkelt of beter naar hen luistert. Soms zijn de verwachtingen van ouders begrijpbaar, maar het kan ook zijn dat ouders te veel van hun kinderen verwachten. Het is hoe dan ook frustrerend om steeds tevergeefs pogingen te doen het gedrag van je kind te veranderen.

Ouders voelen zich dan machteloos, onzeker, bezorgd en zelfs kwaad. Het kind voelt zich onder druk gezet, en dat maakt de kans dat het kind het gedrag inderdaad aanpast alleen maar kleiner. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat ouders de juiste hulp zoeken. Er zijn verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. In veel gevallen wordt er ook gesproken over intensieve trainingen voor de ouders, begeleiding binnen het gezin, bijzondere voorzieningen voor het kind of nog verdergaande ingrepen waar de Raad voor de Kinderbescherming voor wordt ingeschakeld.

Opvoedingsstijlen en hun invloed

Hoe je reageert, is afhankelijk van je opvoedstijl. De meeste opvoedingen blijken in een van deze vier categorieën te vallen: de verwaarlozende opvoedingsstijl, de autoritaire opvoedingsstijl, de permissieve opvoedingsstijl of de autoritatieve opvoedingsstijl.

  • Verwaarlozende opvoedingsstijl: Opvoeders die hun kind verwaarlozen stellen weinig regels. Ook bieden ze weinig geborgenheid, steun, veiligheid en betrokkenheid. Het kind wordt aan zijn lot overgelaten: hij mag het allemaal zelf uitzoeken.
  • Autoritaire opvoedingsstijl: Bij de autoritaire opvoedingsstijl gebeurt er het meeste van wat jij wilt, maar verlies je al snel het diepere contact met je kind. Eigenlijk dresseer je je kind meer dan dat je hem opvoedt.
  • Permissieve opvoedingsstijl: Een kind dat op deze manier wordt opgevoed voelt zich in de steek gelaten, eenzaam en niet geliefd.
  • Autoritatieve opvoedingsstijl: Bij deze stijl zijn de regels duidelijk, maar er is ook ruimte voor zelfstandigheid en initiatief. De ouder is betrokken bij het opvoeden, maar stelt ook grenzen.

Elke opvoedingsstijl heeft zijn eigen voordelen en nadelen. De keuze voor een bepaalde stijl hangt af van de persoonlijke situatie van de ouder en het kind. Het is belangrijk dat ouders goed overleg plegen met elkaar en hun kind om de juiste opvoedingsstijl te kiezen.

Opvoedingsproblemen en de rol van het kind

Soms lukt het ouders niet om hun kind naar wens op te voeden. Om aan dit probleem tegemoet te komen zijn er verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. In veel gevallen wordt er ook gesproken over intensieve trainingen voor de ouders, begeleiding binnen het gezin, bijzondere voorzieningen voor het kind of nog verdergaande ingrepen waar de Raad voor de Kinderbescherming voor wordt ingeschakeld.

In dergelijke gevallen is het belangrijk dat ouders de juiste hulp zoeken. Er zijn verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. In veel gevallen wordt er ook gesproken over intensieve trainingen voor de ouders, begeleiding binnen het gezin, bijzondere voorzieningen voor het kind of nog verdergaande ingrepen waar de Raad voor de Kinderbescherming voor wordt ingeschakeld.

Opvoedingsproblemen en de rol van de gemeenschap

Bijna driekwart van ouders met kinderen van 0 tot 8 jaar heeft recent vragen of zorgen gehad over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van hun jonge kinderen. 14 procent van deze ouders geeft aan behoefte aan deskundige hulp of advies te hebben en 76 procent hiervan heeft ook de benodigde hulp ontvangen. Veel ouders hebben met betrekking tot de opvoeding hulp of advies nodig op het gebied van grenzen stellen, straffen en belonen. Met betrekking tot het kind gaan de vragen en zorgen vooral over woede, agressie van het kind, driftbuien en luisteren en gehoorzamen.

Er zijn verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. In veel gevallen wordt er ook gesproken over intensieve trainingen voor de ouders, begeleiding binnen het gezin, bijzondere voorzieningen voor het kind of nog verdergaande ingrepen waar de Raad voor de Kinderbescherming voor wordt ingeschakeld.

Opvoedingsproblemen en de rol van de professionele hulp

Als de opvoedproblemen niet opgelost kunnen worden binnen het gezin zelf, dan zijn er verdergaande interventies nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een intensieve training voor de ouders, begeleiding binnen het gezin, bijzondere voorzieningen voor het kind of nog verdergaande ingrepen waar de Raad voor de Kinderbescherming voor wordt ingeschakeld. Er is sprake van opvoedingsproblemen als problemen tussen ouders en kinderen niet meer opgelost kunnen worden binnen het gezin zelf.

Er zijn verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. In veel gevallen wordt er ook gesproken over intensieve trainingen voor de ouders, begeleiding binnen het gezin, bijzondere voorzieningen voor het kind of nog verdergaande ingrepen waar de Raad voor de Kinderbescherming voor wordt ingeschakeld.

Conclusie

Opvoeden lukt niet altijd even makkelijk. Veel ouders ervaren dat het opvoeden van hun kinderen met vallen en opstaan gaat. Soms lukt het om het gedrag van het kind te beïnvloeden, maar soms blijven problemen bestaan. In dergelijke gevallen spreekt men van opvoedingsproblemen. In dit artikel is ingegaan op de oorzaken, kenmerken en mogelijke oplossingen voor opvoedingsproblemen. Het is belangrijk dat ouders de juiste hulp zoeken en samenwerken met professionele hulpverleners om het opvoedproces te ondersteunen.

Bronnen

  1. Opvoedingsproblemen
  2. 4 manieren van opvoeden die niet werken
  3. Opvoeding
  4. Wikipedia - Opvoeding
  5. Psychologie.nl - Opvoeden
  6. Opgroeien.be - Opvoeding ondersteunen
  7. Regelhulp.nl - Opvoeding
  8. NJI - Opvoeden en ouderschap
  9. Kopzorg - Opvoeden
  10. Plushome - Opvoeding
  11. Kindengezin - Ontwikkeling en gedrag
  12. NJI - Wat is belangrijk bij opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven