logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Eetopvoeding en het opvoeden van jonge kinderen

De eerste jaren van je kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling van eetgewoonten. De basis voor het latere eetgedrag van je kind kun jij dus nu al helpen vormen. De invloed van opvoeding op het eetgedrag van kinderen is daarom een belangrijk onderwerp dat zowel ouders als opvoeders aandacht verdient. In dit artikel worden de belangrijkste principes van eetopvoeding en het opvoeden van jonge kinderen behandeld, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

Eetopvoeding en het opvoedstijlmodel

De opvoedstijl die ouders hanteren, heeft een grote invloed op het eetgedrag van hun kind. Er zijn vier belangrijke opvoedstijlen, elk met een eigen invloed op de eetgewoonten van het kind.

  1. Autoritaire ouders vinden gehoorzaamheid belangrijk. Ze verplichten het kind bijvoorbeeld het bord leeg te eten. Deze opvoedstijl wordt met ongunstig eetgedrag in verband gebracht, zoals een lagere groente- en fruitconsumptie.
  2. Toegewijde ouders proberen zich op een niet-straffende, accepterende en bevestigende manier te gedragen richting het kind. Dit kan ook omschreven worden als “het kind laten eten wat het wil”. Deze opvoedstijl houdt verband met meer frisdrankconsumptie, het eten van meer snoep en minder groenten.
  3. Verwaarlozende ouders hebben lage verwachtingen van zelfcontrole van het kind en tonen weinig gevoeligheid. Deze opvoedstijl hangt samen met een hogere BMI bij kinderen.
  4. Gezaghebbende ouders verwachten zelfcontrole van het kind maar zijn ook gevoelig en betrokken. Regels over gezonde voedselinname, bijvoorbeeld het iedere keer proeven van eten, worden gecombineerd met warmte en betrokkenheid. Deze opvoedstijl draagt bij aan de ontwikkeling van gezonde eetgewoonten.

Het is duidelijk dat een gezaghebbende opvoedstijl het beste is voor het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten. Dit betekent dat ouders zowel regels stellen als actief betrokken zijn bij het eetgedrag van hun kind.

De rol van ouders bij het vormen van eetgewoonten

Ouders spelen een cruciale rol in het aanleren van gezonde of ongezonde eetgewoonten. Als ouders van jonge kinderen weten de auteurs van dit artikel maar al te goed dat de eetopvoeding een uitdaging kan zijn. Bijvoorbeeld, als een kind niet wil eten, kan dit leiden tot spanningen aan tafel. Het is belangrijk dat ouders dit niet als een strijd zien, maar als een gelegenheid om te leren en te groeien.

Een belangrijk principe is dat jij bepaalt wat er op tafel staat, en je kind bepaalt hoeveel het eet. Dit betekent dat ouders het eten moeten aanbieden, maar het kind moet zelf beslissen of het iets eet. Door dit te doen, leer je je kind luisteren naar het eigen lichaam en het verzadigingsgevoel. Dit is belangrijk voor het ontwikkelen van een gezond eetgedrag.

Een ander belangrijk punt is dat je je kind niet moet straffen of belonen met eten. Gebruik eten niet als straf of beloning, want dit kan leiden tot emotioneel eten. Emotioneel eten is eten vanuit een andere behoefte dan het hongergevoel. Emotionele eters gaan eten om zich beter te voelen als ze negatieve emoties ervaaren. Door te eten probeert men het negatieve gevoel op te lossen, terwijl het daadwerkelijke probleem aanwezig blijft.

Eetmomenten en structuur

Het opzetten van vaste eetmomenten is belangrijk voor het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Dit helpt je kind om te leren dat het niet de hele dag door mag eten en drinken. Het is aan te raden om een dagmenu te plannen met vaste tijdstippen voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes.

Een kind moet zich niet te veel aanpassen aan de tijden van de volwassenen. Het is belangrijk dat je kind op tijd eet, en niet als het eigenlijk tijd is voor een dutje of om te gaan slapen. Als je kind te moe is, heeft die geen aandacht en geen trek meer. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je kind op tijd eet en dat er geen tussendoortjes te dicht op elkaar staan.

Eten aan tafel en gezelligheid

Eten aan tafel is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Door samen aan tafel te eten, leren kinderen hoe ze moeten eten, hoe ze met anderen moeten omgaan en hoe ze gezelligheid kunnen creëren. Het is belangrijk dat je kind ziet dat jij zelf ook eet en dat je er plezier in hebt. Dit maakt het eten aantrekkelijker en helpt je kind om nieuwe smaken te leren waarderen.

Het is ook belangrijk om geen televisie aan te zetten tijdens het eten. Televisiegeluid leidt af, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Eten is een moment waarop je aandacht moet geven aan je kind. Daarnaast is het belangrijk om geen speelgoed, telefoons of computers in de buurt te hebben tijdens het eten.

Eten leren en motorische ontwikkeling

Een kind moet veel leren op het gebied van eten, maar dat gaat niet altijd even vlot. Je kind heeft geen zin om te eten, het wordt een echte knoeboel, of het eet niet goed. Dit kan leiden tot spanningen aan tafel. Het is belangrijk dat ouders hier rustig mee omgaan en het kind niet te veel druk zetten.

Een kind moet leren om met een lepel te eten en later met mes en vork. Het duurt nog een paar jaar voordat je kind met mes en vork kan eten. Het is belangrijk om niet te veel verwachtingen te hebben van je kind en om de regels haalbaar te houden. Zo bevorder je de sfeer aan tafel.

Hygiëne en gezondheid

Eten is een moment waarop hygiëne belangrijk is. Je kind moet leren om de handen te wassen voordat het eet en na het toiletbezoek. Bacteriën en ziektekiemen verspreiden zich ook via je handen. Daarnaast is het belangrijk dat je kind ziet dat je groente en fruit wast voordat je het eet. Dit helpt je kind om gezondheid en hygiëne te leren.

Tussendoortjes en gezondheid

Tussendoortjes kunnen belangrijk zijn, maar het is belangrijk om de hoeveelheden goed in de gaten te houden. Je kind moet niet te veel eten tussen de maaltijden door. Een koekje, snoepje of sap tussendoor is al snel te veel. Bovendien heeft je kind minder trek bij de volgende maaltijd. Let goed op de hoeveelheden. Eén koekje tussendoor is voldoende; net als 100-150 cc water of thee. Geef je kind of puber producten uit de Schijf van Vijf. En geef ook niet te vaak iets tussen de maaltijden door.

Eten als een plezier en een uitdaging

Eten is gezellig. Maak er dus geen probleem van als je kind niet wil eten. Jullie worden dan allebei alleen maar bozer. Hoe houd je het gezellig aan tafel? Praat met je kind over wat je belangrijk vindt tijdens het eten. Geef je kind van tevoren niet te veel te drinken. Dat vermindert de trek. Schep niet te veel op. Geef van alles een klein beetje. Je kind kan misschien niet heel lang aan tafel zitten. Verwacht dat ook niet. Stel van tevoren een tijd in van maximaal een halfuur. Laat je kind wel aan tafel zitten tot de rest van het gezin klaar is, ook als het niet wil eten. Als er gegeten wordt, is er alleen eten op tafel. Geen speelgoed, telefoons e.d. Laat de tv uit, zet eventueel een rustig muziekje op. Eet zelf ook mee: zien eten doet eten! Benadruk niet wat je kind allemaal nog op moet eten, maar geef hem een compliment over wat hij allemaal al gegeten heeft.

Emotionele hulp en steun

Als je kind niet wil eten, kan dat een moeilijke situatie zijn. Het is belangrijk om rustig te blijven en het kind niet te veel druk te zetten. Als je kind een moeilijke fase doormaakt, is het belangrijk om te weten dat dit tijdelijk is. Er zijn tijden dat een kind minder lust heeft, maar dat is normaal. Het is belangrijk om het kind te steunen en niet te veel aandacht te geven aan het probleem van niet eten.

Samenwerking met professionals

Als je zorgen hebt over het eetgedrag van je kind, is het belangrijk om contact op te nemen met professionals. Het consultatiebureau kan helpen bij het oplossen van eetproblemen. Daarnaast zijn er ook deskundigen die kunnen helpen bij het opstellen van een gezond eetpatroon.

Conclusie

Het opvoeden van een kind met betrekking tot eetgewoonten is een complex proces. De opvoedstijl die ouders hanteren, speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten. Het is belangrijk dat ouders het kind niet straffen of belonen met eten, en dat ze het kind leren luisteren naar hun eigen lichaam. Daarnaast is het belangrijk om vaste eetmomenten aan te houden en gezelligheid aan tafel te creëren. Door deze principes te volgen, kunnen ouders helpen bij het vormen van gezonde eetgewoonten voor hun kind.

Bronnen

  1. Voedingscentrum
  2. CJG Wassenaar
  3. Voedingnu
  4. Kindengezin
  5. Jeugdengezin Utrecht
  6. Sterkenzoet
  7. CJG 043
  8. Nederlands Jeugdinstituut
  9. GGD Groningen
  10. Ontspannen Opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven