logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden in Nederland: een overzicht van de standaarden en uitdagingen in 1996

In 1996 was het opvoeden in Nederland een complex proces dat betrokken raakte bij zowel de rol van ouders als professionele opvoeders. In het kader van de Hoofdstudie Kinderopvang, die op dit moment werd uitgevoerd, werd de relatie tussen opvoeding thuis en opvoeding in de kinderopvang onderzocht. Dit onderzoek bracht een aantal belangrijke inzichten met zich mee over de kwaliteit van de kinderopvang, de pedagogische afstemming tussen ouders en opvoeders, en de uitdagingen die hierbij kunnen optreden. De inhoud van dit artikel is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen en bevat een overzicht van de situatie in 1996.

De kern van het onderzoek: pedagogische afstemming tussen ouders en opvoeders

De Hoofdstudie Kinderopvang, uitgevoerd in 1996, richtte zich op de pedagogische afstemming tussen professionele opvoeders en ouders. Het onderzoek onderzocht hoe de opvoedingsdoelen van ouders en werkers in de kinderopvang overeenkwamen of verschillen, en of er een complementariteit is in het pedagogisch handelen. De centrale vraagstelling was: “In welke mate is er sprake van complementariteit in opvoedingsdoelen en verwachtingen bij professionele opvoeders en ouders?”

Deze vraag was van groot belang, aangezien de kwaliteit van de kinderopvang sterk afhankelijk was van de samenwerking tussen ouders en opvoeders. Het onderzoek richtte zich op drie kernaspecten: de invulling van het concept ‘pedagogisch handelen’ in verschillende situaties, de evaluatie van dit handelen in opvangsituaties ten opzichte van de opvoeding die ouders zelf geven, en de mate waarin instellingen en onderwijsfuncties ondersteuning bieden bij het pedagogisch handelen.

De bevindingen van het onderzoek lieten zien dat de samenwerking tussen ouders en opvoeders een cruciale factor is voor de kwaliteit van de opvang. Er was echter ook sprake van verschillen in opvattingen over wat als opvoeding geldt. Dit legde de nadruk op het belang van een duidelijke communicatie tussen ouders en opvoeders.

De rol van de kinderopvang in de ontwikkeling van kinderen

Reeds enkele maanden na de geboorte begint voor veel kinderen een regelmatige interactie met verschillende opvoeders. Dit fenomeen is in de jaren ’90 een belangrijk onderwerp geworden, aangezien het belang van de betrokkenheid van meerdere opvoeders bij de zorg voor een kind steeds duidelijker werd. In 1996 was de rol van de kinderopvang in de ontwikkeling van kinderen een centraal thema in het onderzoek.

De kinderopvang speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van jonge kinderen. In de opvang ontwikkelen kinderen vaardigheden zoals communicatie, sociale vaardigheden en zelfstandigheid. Daarnaast worden ze blootgesteld aan een structuur en regels die hen helpen om zich aan te passen aan de maatschappelijke normen. De kwaliteit van deze opvang is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind.

In 1996 was het empirisch onderzoek naar de relatie tussen opvoeding thuis en opvoeding in de kinderopvang in Nederland nog nauwelijks uitgevoerd. Dit betekende dat er weinig inzicht was in hoe de opvoeding in de opvang zich verhoudt tot die van de ouders. De pedagogische afstemming tussen ouders en professionele opvoeders vormde daarom een centraal thema van de studie.

De betekenis van het opvoedingsgedrag en de opvoedingsstijl

In 1996 werd de opvoeding in Nederland beïnvloed door verschillende theorieën over opvoeding. Volgens socialisatietheorieën is het evenwicht tussen ondersteunen en structureren een belangrijk kenmerk van een goede opvoeding. Dit betekent dat ouders zowel emotionele steun moeten bieden als regels en grenzen moeten stellen. De kwaliteit van de opvoeding hangt dus af van de manier waarop ouders deze twee pijlers combineren.

In de opvoeding ontwikkelen ouders na verloop van tijd een vast patroon, een kenmerkende manier van reageren op het gedrag van hun kind in uiteenlopende situaties. Vanuit de theorie kunnen we verschillende opvoedingsstijlen onderscheiden die als meer of minder gunstig worden beschouwd voor de kinderlijke ontwikkeling. De meest gunstige opvoedingsstijl is de ‘warmte- en grenzen’-stijl, waarbij ouders zowel emotionele steun bieden als duidelijke regels stellen.

In 1996 was de opvoedingsstijl van ouders een belangrijk onderdeel van het onderzoek. De focus lag op de manier waarop ouders hun kinderen begeleiden en opvoeden. Het was belangrijk om te weten hoe de opvoedingsstijl van ouders en de opvoeding in de kinderopvang met elkaar in overeenstemming zijn.

De invloed van de opvoedingsopgaven op de ontwikkeling van kinderen

In 1996 werd ook gekeken naar de ontwikkelingsopgaven die kinderen in hun levensfase te verduren krijgen. Deze opgaven vormen een kernaspect van de ontwikkeling van het kind. In elke levensfase moeten ouders afstemmen op wat hun kind kan of nog moet leren. Dit vraagt om enig inzicht in de kinderlijke ontwikkeling en om vaardigheden om met kinderen om te gaan.

In de studie werden de ontwikkelingsopgaven en opvoedingsopgaven in kaart gebracht. Zo was bijvoorbeeld voor baby’s de opvoedingsopgave ‘soepele verzorging’ belangrijk, terwijl voor peuters ‘veiligheid in huis bewaken’ en ‘taal- en spelstimulering’ centraal stonden. Voor schoolkinderen was het belangrijk om ‘sociaal gedrag te stimuleren’ en ‘onderwijsondersteunend gedrag’ te ontwikkelen. Voor de puber was het belangrijk om ‘leeftijdsadequate grenzen te stellen’ en ‘emotionele steun te bieden’.

In 1996 was het belang van deze opvoedingsopgaven duidelijk. Het onderzoek liet zien dat ouders in elke levensfase specifieke opdrachten moeten hebben om hun kinderen te ondersteunen bij hun ontwikkeling.

De uitdagingen bij het opvoeden in 1996

In 1996 waren er verschillende uitdagingen bij het opvoeden in Nederland. Een van de belangrijkste problemen was het ontbreken van duidelijke richtlijnen voor de opvoeding in de kinderopvang. De kwaliteit van de opvang was sterk afhankelijk van de ervaring en het gedrag van de opvoeders. Ook was er sprake van verschillen tussen de opvoedingsdoelen van ouders en die van de opvoeders.

Daarnaast was er in 1996 sprake van een gebrek aan ondersteuning voor ouders en opvoeders. Er was weinig ruimte voor professionele begeleiding, en het ontbreken van specifieke opvoedingsstrategieën maakte het voor ouders lastig om hun kinderen op de juiste manier te begeleiden.

In het onderzoek werd ook gekeken naar de rol van de opvoedingsondersteuning. In 1996 was de opvoedingsondersteuning in Nederland nog in de kinderschoenen en was er weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze vorm van ondersteuning. Het was daarom belangrijk om inzicht te krijgen in de manier waarop ouders en opvoeders hiermee omgaan.

Conclusie

In 1996 was het opvoeden in Nederland een complex proces dat betrokken raakte bij zowel de rol van ouders als professionele opvoeders. De Hoofdstudie Kinderopvang liet zien dat de samenwerking tussen ouders en opvoeders cruciaal is voor de kwaliteit van de opvang. De opvoedingsstijl van ouders, de opvoedingsopgaven en de uitdagingen bij het opvoeden speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen.

De bevindingen van het onderzoek benadrukten het belang van een duidelijke communicatie tussen ouders en opvoeders, de noodzaak van professionele begeleiding en het in kaart brengen van de opvoedingsopgaven in elke levensfase. In 1996 was het opvoeden dus niet alleen een kwestie van gedrag, maar ook van inzicht in de ontwikkeling van het kind en de juiste combinatie van ondersteuning en structuur.

Bronnen

  1. Hoofdstudie Kinderopvang
  2. Wikipedia - Opvoeding
  3. Psychologie.nl - Opvoeding
  4. Opvoedadvies.nl
  5. Psychogoed.nl - Positief opvoeden
  6. Op-groeien.be - Opvoeding
  7. Regelhulp.nl - Opvoeding
  8. NJI.nl - Opvoeden en ouderschap
  9. JGZ-richtlijnen - Opvoedondersteuning

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven