Opvoeden doe je zo! – Een nieuwe aanpak van Robert ten Brink
juli 9, 2025
De coronacrisis heeft het dagelijks leven van veel gezinnen aanzienlijk beïnvloed. De maatregelen die werden genomen, zoals het sluiten van scholen en het beperken van contacten, hebben ertoe geleid dat ouders nu meer verantwoordelijkheden dragen in de opvoeding van hun kinderen. De bronnen laten zien dat veel ouders in deze periode met uitdagingen te maken hebben, zoals het balans houden tussen werk en opvoeding, het omgaan met stress en het ondersteunend zijn in tijden van onzekerheid. In dit artikel wordt ingegaan op de uitdagingen van opvoeden in coronatijd, de invloed op kinderen en ouders, en de mogelijke oplossingen en hulpverlening die beschikbaar is.
De coronacrisis heeft het opvoedproces van veel ouders beïnvloed. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat ouders in deze periode met meer stress en lasten te maken hebben dan voor de crisis. Volgens een peiling van de Balansmeter zijn ruim 50% van de ouders in disbalans geraakt tijdens de coronacrisis. Het opvoeden en opgroeien van hun kinderen wordt als moeilijk ervaren, waarvan 1 op de 3 ouders hun balans momenteel een onvoldoende noemen. Dit is 7 keer zoveel als voor de coronacrisis.
De druk op ouders is groter geworden door de combinatie van werken thuis en het opvoeden van kinderen. Daarnaast is er sprake van meer sociale isolatie, wat bijdraagt aan de stress en het gevoel van tekortschieten. Kinderen kunnen hun vrienden, juf en de sociale prikkels van school missen, wat weer negatief kan zijn voor hun ontwikkeling. In sommige gevallen kunnen kinderen juist beter in hun vel zitten thuis, bijvoorbeeld als ze snel overprikkeld zijn.
De coronacrisis heeft ook invloed gehad op de ontwikkeling van kinderen. Volgens een onderzoek van de GGD IJsselland is het opvoeden in coronatijd voor veel ouders zwaar. Er zijn echter ook positieve aspecten, zoals meer rust in de agenda en meer tijd voor het gezin. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat de crisis zowel positieve als negatieve gevolgen heeft gehad.
De invloed van de coronacrisis op de relatie tussen ouders en kinderen is ook opvallend. Er is sprake van meer problemen in de ouder-kindrelatie en meer problemen met opvoeden. De onderzoekers van de GGD IJsselland stellen dat dit vooral geldt voor partners en ouders die al minder goed kunnen omgaan met stress, minder sociale steun ervaren en minder veerkrachtig zijn.
Ondanks de uitdagingen van opvoeden in coronatijd zijn er ook oplossingen en hulpverlening beschikbaar. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) biedt gratis advies aan bij kinderen (0-18 jaar). Ze staan voor je klaar met een luisterend oor, hulp en ondersteuning, bij kleine of grote zorgen. Zijn de zorgen groter, dan kijkt het CJG samen met jou naar passende hulp.
Opvoedadvies.nl biedt naast begeleiding aan huis ook begeleiding via zoom, teams of telefoon aan. Samen kijken we op welke punten het niet zo lekker loopt in de opvoeding en hoe hier verandering in gebracht kan worden. Voor meer informatie en het aanvragen van deze begeleiding kijk je bij advies online/telefoon.
Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om ouders te ondersteunen in de opvoeding van hun kinderen. De Balansmeter is een instrument dat helpt bij het bepalen van de balans tussen draaglast en draagkracht van ouders. Deze peiling helpt bij het inzicht te krijgen in de huidige draagkracht en -last van ouders en hoe groot de druk op ouders is in deze corona crisis.
De opvoedingsondersteuning is ook een belangrijk hulpmiddel. Er zijn verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. Deze ondersteuning helpt ouders om met hun kinderen om te gaan en hen te begeleiden in hun ontwikkeling.
Volgens de bronnen zijn er belangrijke principes bij opvoeden die de ontwikkeling van een kind positief beïnvloeden. Een veilige en stimulerende omgeving is essentieel voor het leren en ontwikkelen van kinderen. Positieve ondersteuning, zoals complimenteren en aanmoedigen, is motiverend voor nieuwe dingen te leren. Aansprekende discipline, waarbij duidelijke regels worden gesteld, is belangrijk voor het opvoeden van kinderen.
Realistische verwachtingen zijn ook van belang. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in een eigen tempo. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten, of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten en meestal niet met opzet.
De samenwerking tussen ouders en onderwijs is belangrijk voor de opvoeding van kinderen. De opvoeding van kinderen is niet alleen verantwoordelijkheid van ouders, maar ook van onderwijsinstellingen. De opvoeding van kinderen is een samenwerking tussen ouders, onderwijs en andere betrokkenen. De opvoeding van kinderen is dus een gemeenschappelijke inspanning.
De coronacrisis heeft het opvoedproces van veel ouders beïnvloed. De druk op ouders is groter geworden door de combinatie van werken thuis en het opvoeden van kinderen. Daarnaast is er sprake van meer sociale isolatie, wat bijdraagt aan de stress en het gevoel van tekortschieten. Kinderen kunnen hun vrienden, juf en de sociale prikkels van school missen, wat weer negatief kan zijn voor hun ontwikkeling. In dit artikel zijn de uitdagingen van opvoeden in coronatijd, de invloed op kinderen en ouders, en de mogelijke oplossingen en hulpverlening die beschikbaar is besproken. Het is belangrijk dat ouders hiermee omgaan en hulp zoeken bij nodig is.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet