Rollenspellen als onderdeel van het opvoedingsproces
juli 9, 2025
In de fase van de puberteit ontwikkelt een kind zich van een jonge persoon naar een zelfstandig individu. Dit is een tijdstip waarin veel veranderingen plaatsvinden, zowel lichamelijk als emotioneel. Voor ouders is het moeilijk om met hun puber om te gaan, vooral als het kind zich terugtrekt of zich niet goed laat bereiken. In Den Bosch zijn er verschillende manieren om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun puber. Dit artikel bespreekt de verschillende vormen van opvoedhulp, de rol van de opvoeder, en de belangrijkste principes van positief opvoeden.
In Den Bosch zijn er meerdere instellingen en professionele hulpverleners die ouders kunnen ondersteunen bij het opvoeden van hun puber. Een van de belangrijkste bronnen is de jongerencoach van Op Maat Diagnostiek en Behandeling. Deze specialisten helpen jongeren bij het opstellen van stappen en het vinden van richting in het leven. Ze werken aan het zelfvertrouwen van het kind en geven een luisterend oor. Ook kunnen ze helpen bij het oplossen van problemen zoals schooluitval, conflicten of problemen thuis.
Daarnaast biedt Farent ondersteuning aan ouders, opvoeders, kinderen en jongeren bij vragen en uitdagingen rondom opvoeden en opgroeien. Deze ondersteuning is gratis en kan worden ingezet via de Crisisdienst als er acuut hulp nodig is. Farent werkt samen met scholen, vrijwilligers en andere professionals om ouders te ondersteunen. Ze organiseren cursussen, bijeenkomsten en activiteiten in de buurt.
De rol van de opvoeder is in de puberteit van groot belang, al lijkt het soms alsof het kind niet naar de ouder wil luisteren. De opvoeder moet een evenwicht vinden tussen het bieden van structuur en het laten experimenteren. Het is belangrijk dat de ouder beschikbaar is en bereikbaar blijft voor het kind. Blijf geïnteresseerd en probeer samen met het kind om oplossingen te vinden. Zo leert het kind veel sociale vaardigheden en wordt er een betere band opgebouwd.
Bij de puberteit is het ook belangrijk dat de ouder open is voor gesprekken over seksualiteit. Dit moet al vanaf de peuterleeftijd worden aangevallen. Laat het kind weten dat het bij de ouder terechtkan met vragen en dat er steeds ruimte is voor openheid en vertrouwen.
Bij het opvoeden van een puber zijn er een aantal belangrijke principes die de ontwikkeling van het kind positief beïnvloeden. Een veilige en stimulerende omgeving is essentieel. Een veilige omgeving laat kinderen ongestoord ontdekken. Ouders hoeven minder te verbieden. In een stimulerende omgeving met boeiende activiteiten vervelen kinderen zich minder snel en is er minder kans op negatief aandacht vragen en vervelend gedrag.
Positieve ondersteuning is ook van groot belang. Complimenten en aanmoediging zijn motiverend om nieuwe dingen te leren. Ouders stimuleren zo de zelfstandigheid van hun kind en bieden ondersteuning bij moeilijkheden. Aansprekende discipline is ook belangrijk. Kinderen ontwikkelen zich het best in een duidelijke en voorspelbare omgeving. Waarbij ouders duidelijke regels stellen, op een heldere manier instructies geven. En snel reageren wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont.
Realistische verwachtingen zijn ook belangrijk. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in een eigen tempo. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten. Of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten en meestal niet met opzet.
Als ouders merken dat hun kind niet goed luistert, gesprekken uitlopen op conflicten of dat ze zich machteloos voelen in de opvoeding, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online.
In Den Bosch zijn er ook cursussen en activiteiten beschikbaar voor ouders en opvoeders. Deze cursussen helpen bij het leren omgaan met de emoties van het kind, hoe je het kind positief kunt benaderen en hoe je de band met het kind kunt versterken. Ook zijn er online cursussen beschikbaar, zoals de online cursus Positief Gezin, die helpt bij het leren omgaan met de emoties van het kind.
In de verschillende leeftijdsgroepen zijn er verschillende aanpakken nodig bij het opvoeden. Voor kinderen tussen 0 en 2 jaar is het allerbelangrijkste dat ze zich veilig hechten aan de ouder. Dit betekent veel knuffelen, het kind goed verzorgen en veel praten tegen het kind. Een kind dat veilig gehecht is, kan vanuit een veilige basis de omgeving ontdekken. In deze fase is het belangrijk om goed te reageren op de signalen en behoeftes van het kind.
Voor kinderen tussen 2 en 4 jaar is het belangrijk dat de ouder blijft reageren op de behoeftes van het kind. In deze fase ontwikkelt het kind zich razendsnel. Ze leren praten, worden zindelijk en ze begrijpen steeds meer van de wereld om zich heen. Naast het goed reageren op de behoeftes van het kind, wordt het dan ook belangrijk om het kind de kans te geven om zelf dingen te ontdekken. Geef het kind de ruimte om, in een veilige omgeving, lekker zelf op ontdekkingstocht te gaan. Ook helpt het om structuur te bieden voor het kind, zodat het weet waar het aan toe is.
In de puberteit is de rol van de opvoeder heel belangrijk, al lijkt dat soms van niet. Als opvoeder kan je veel betekenen voor je kind. Maar hoe doe je dat als je puber niet naar je wilt luisteren? Altijd maar op zijn kamer of achter de computer zit? Of hele dagen van huis weg is? Wanneer ze niet naar school willen? Hoe maak je contact met je puber? Met zijn of haar belevingswereld? Hoe maak je samen afspraken en hoe doen andere opvoeders dat?
In de puberteit is het belangrijk dat de ouder beschikbaar is voor het kind. Blijf geïnteresseerd en probeer samen met het kind om oplossingen te vinden. Zo leert het kind veel sociale vaardigheden en wordt er een betere band opgebouwd. Ook is het belangrijk dat de ouder open is voor gesprekken over seksualiteit. Dit moet al vanaf de peuterleeftijd worden aangevallen. Laat het kind weten dat het bij de ouder terechtkan met vragen en dat er steeds ruimte is voor openheid en vertrouwen.
Het opvoeden van een puber is een uitdaging, maar met de juiste ondersteuning en hulp kan het een succes worden. In Den Bosch zijn er verschillende manieren om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun puber. Er zijn cursussen, activiteiten en professionele hulpverleners beschikbaar. De rol van de opvoeder is in de puberteit van groot belang, al lijkt het soms alsof het kind niet naar de ouder wil luisteren. De belangrijkste principes van positief opvoeden zijn een veilige en stimulerende omgeving, positieve ondersteuning, aansprekende discipline en realistische verwachtingen. Ouders moeten beschikbaar zijn voor hun kind en open zijn voor gesprekken over seksualiteit. Bovendien zijn er verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet