Opvoeden op z’n Surinaams: Duidelijkheid, grenzen en respect
juli 9, 2025
In de praktijk van opvoeden zijn veel ouders afhankelijk van hulp en ondersteuning. De opvoeding van kinderen is een complex proces dat niet altijd eenvoudig is. Er zijn verschillende manieren om hierbij geholpen te worden, zowel vanuit de omgeving als via professionele hulp. In dit artikel worden de verschillende vormen van opvoedhulp en ondersteuning besproken, met name in relatie tot de regio Groningen. De bronnen tonen aan dat er in de regio Groningen specifieke organisaties en programma’s beschikbaar zijn om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun kinderen.
De opvoeding van een kind is een uitdaging die niet altijd makkelijk is. Veel ouders zoeken daarom hulp en ondersteuning bij het opvoeden. Dit kan zowel vanuit de omgeving, zoals familie, vrienden, buren en andere ouders, als via professionele hulp. De bronnen tonen aan dat er in de praktijk verschillende opties zijn om bij te dragen aan het opvoedproces.
Het kan fijn zijn om iemand om hulp te vragen bij het opvoeden. Familie, vrienden, buren en andere ouders kunnen steun, advies en inspiratie geven. Dit is een veelvoorkomende vorm van ondersteuning, waarbij ouders elkaar kunnen helpen bij het opvoeden van hun kinderen. In de bronnen wordt dit onder meer besproken in het artikel "Opvoeden doe je niet alleen", waarin wordt uitgelegd hoe ouders elkaar kunnen ondersteunen.
Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die kunnen helpen bij het opvoeden. Twee voorbeelden zijn Home-Start en Moeders informeren moeders (MIM). Home-Start biedt ondersteuning voor gezinnen met opgroeiende kinderen, vanaf de zwangerschap tot en met 17 jaar. De ouder wordt vraaggericht ondersteund bij de opvoeding, het zelfvertrouwen in het ouderschap wordt versterkt en er wordt als ouders dat willen hulp geboden bij het uitbreiden van het sociale netwerk. MIM biedt ondersteuning en voorlichting voor moeders die hun eerste kind hebben gekregen. Speciale aandacht voor ouders met een migratieachtergrond, ouders met een klein sociaal netwerk en tienermoeders.
Voor (verwijzing naar) professionele hulp kunt u terecht bij verschillende instanties. Dit zijn onder andere jeugd- en wijkteams van uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook kunnen er welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in uw gemeente zijn. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om terecht te komen bij een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden, zoals een pedagoog. Deze werken onder meer bij jeugdzorginstellingen, op scholen en in de gehandicaptenzorg.
In de regio Groningen zijn er verschillende organisaties die hulp bieden bij het opvoeden van kinderen. Cosis Groningen biedt bijvoorbeeld thuisondersteuning aan kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders. Dit kan een helpende hand zijn op de drukke momenten van de dag of coaching en begeleiding bij gedragsproblemen. Ook is er de mogelijkheid tot gezinsbehandeling, waarbij het gezin samenwerkt met een gezinsbegeleider om hulp en ondersteuning te bieden.
Voor kinderen met een beperking is er ook opvoedhulp beschikbaar. Dit is bedoeld voor kinderen die zich anders ontwikkelen dan leeftijdsgenoten. De bronnen tonen aan dat er in de regio Groningen verschillende programma’s zijn die gericht zijn op het opvoeden van kinderen met een beperking. Dit kan onder meer bestaan uit thuisondersteuning, opvoedhulp en andere vormen van ondersteuning.
Positief opvoeden begint met het bieden van een veilige basis, zodat het kind zichzelf kan zijn en zich veilig en ontspannen voelt. Dit kan worden gedaan door het kind te knuffelen, interesse te tonen, complimentjes te geven, te troosten, positief aan te moedigen en aandacht te geven. Een kind krijgt hierdoor een gevoel van geborgenheid. Als het kind zich op z’n gemak en veilig voelt, kan het z’n aandacht richten op zijn omgeving en nieuwe dingen leren.
Geef je kind de kans om zichzelf te ontwikkelen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Respecteer daarbij de eigenheid van je kind, want ieder kind is anders. Stimuleer daarnaast zelfstandigheid en bied positieve ondersteuning waar nodig. Let op wat je kind al allemaal kan en leert. Geef complimenten en bevestiging, maar laat je kind ook fouten maken en hiervan leren. Kijk dus op een positieve manier naar je kind en zorg tegelijkertijd dat je niet te hoge verwachtingen hebt.
Het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid draagt bij aan een veilig gevoel voor je kind. Je kind weet waar het aan toe is en dat geeft de houvast die nodig is voor je kind om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Bied dus voorspelbaarheid en grenzen en doe dit door zo min mogelijk te straffen, want straffen werkt niet effectief en heeft veel nadelen.
Een kind ontwikkelt zich razendsnel. In elke fase leert je kind weer andere dingen en in elke fase staan verschillende thema’s centraal. Dit noemen we de ontwikkelingsopgaven van je kind. Als ouder moet je je steeds weer aanpassen aan deze ontwikkelingsopgaven. De tips hieronder zijn voor de genoemde leeftijden, maar elk kind ontwikkelt zich anders. Kijk dus niet alleen naar de tips van de leeftijd van je kind, want misschien heeft jouw kind meer baat bij de tips van een leeftijdscategorie hoger of lager.
Voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar is het allerbelangrijkste dat ze zich veilig hechten aan jou. Dit betekent veel knuffelen, je kind goed verzorgen en veel praten tegen je kind. Het is belangrijk dat het kind zich veilig voelt en dat je veel aandacht geeft.
Kinderen vanaf 5 jaar worden steeds zelfstandiger. Ze kunnen steeds beter voor zichzelf zorgen, zoals zichzelf aankleden, wassen en eten. Geef je kind de ruimte voor deze zelfstandigheid. Laat je kind merken dat je vertrouwen hebt en dat ze iets mogen proberen, ook al lukt het niet meteen. Geef complimenten gericht op de moeite die je kind ergens voor doet.
De opvoeding van kinderen is een complex proces dat niet altijd makkelijk is. Er zijn veel manieren om hierbij geholpen te worden, zowel vanuit de omgeving als via professionele hulp. In de regio Groningen zijn er verschillende organisaties die hulp bieden bij het opvoeden van kinderen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot positief opvoeden, waarbij het belangrijk is om een veilige basis te bieden en ruimte te geven voor ontwikkeling. Door te kijken naar de leeftijd van het kind en de juiste opvoedtips te volgen, kan de opvoeding van het kind beter worden ondersteund.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet