logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hoe oud is je kind? Een overzicht van leeftijdscategorieën en opvoedingsfases

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zich ontwikkelt over de jaren heen. In Nederland worden kinderen vaak ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën, waardoor ouders en opvoeders een duidelijk beeld krijgen van wat er in welke fase van belang is. De leeftijdscategorieën zijn als volgt: een dreumes is ongeveer 1 tot 2 jaar oud, een peuter is tussen 2 en 4 jaar, een kleuter is 4 tot 6 jaar oud, een schoolkind is 6 tot 12 jaar oud, en een puber is tussen 10 en 18 jaar. De adolescentie begint met de puberteit en eindigt rond de 22-24 jaar. In dit artikel worden de belangrijkste leeftijdscategorieën en opvoedingsfases besproken, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen en de opvoedingsstrategieën die daarbij horen.

Levensfase 0 tot 1,5 jaar: Baby’s opvoeden

De eerste levensfase van een kind is vanaf geboorte tot ongeveer 1,5 jaar. In deze periode is het belangrijk om een sterke hechting te vormen tussen het kind en de opvoeders. Baby’s zijn volledig afhankelijk van hun verzorgers en ontwikkelen een basisgevoel dat de wereld een fijne plek is, als ze genoeg warmte en liefde krijgen. Dit gevoel van hoop is cruciaal voor de ontwikkeling van het kind. Baby’s die weinig zorg en liefde krijgen, kunnen later moeite hebben met het opbouwen van vriendschappen en kunnen wantrouwen ontwikkelen.

In deze fase is het belangrijk om het kind te knuffelen, te troosten en veel te praten. Het is ook belangrijk om de behoeften van het kind te herkennen en te reageren op de signalen die het kind geeft. Een kind dat veilig gehecht is, kan vanuit een veilige basis de omgeving ontdekken. In de kinderpsychologie wordt dit gevoel van veiligheid het ‘sensitief en responsief ouderschap’ genoemd. In de tweede helft van het eerste jaar begint het kind te leren omgaan met andere mensen en verschil te zien tussen de ouder en een vreemde. Ook leert het kind bewust te spelen met voorwerpen en te spelen naast andere kinderen.

Levensfase 1,5 tot 3 jaar: Dreumesen en peuters opvoeden

Vanaf ongeveer 1,5 tot 3 jaar is het kind een dreumes. In deze fase worden kinderen onafhankelijker van hun ouders en gaan ze de wereld ontdekken. Ze merken dat ze sommige dingen wel en andere niet kunnen, en dat sommige dingen niet mogen. De kunst in deze fase is om het eigen gedrag onder controle te krijgen. Dit gaat het beste als ouders genoeg ruimte geven om te experimenteren en tegelijkertijd duidelijke grenzen stellen. Lukt dat, dan ontwikkelen kinderen een gevoel van autonomie en wilskracht. Zijn ouders te kritisch en bieden ze te weinig ruimte, dan sluiten kinderen deze fase af met een gevoel van schaamte en twijfel over hun eigen kunnen.

Levensfase 3 tot 6 jaar: Peuters en kleuters opvoeden

Vanaf 3 tot 6 jaar zijn de kinderen peuters en kleuters. In deze fase krijgen de kinderen te maken met veel andere kinderen. Ze leren talloze nieuwe dingen en beginnen plannetjes te maken – die soms niet helemaal realistisch zijn. Als volwassenen hun initiatieven steunen en hun tegelijkertijd genoeg realiteitszin bijbrengen, en als kinderen hun plannen vaak tot een goed einde brengen, dan leren ze de eigenschap ‘doelgerichtheid’. Ze hebben dan een beeld van de toekomst waar ze naartoe kunnen werken.

In deze fase is het belangrijk om de zelfstandigheid van het kind te stimuleren. Je kunt sociaal gedrag aanmoedigen door het kind te helpen met leeftijdsgenoten om te gaan. Het is belangrijk dat je regels en grenzen aan het kind uitlegt. Ook mediaopvoeding – denk aan beeldschermtijd – komt aan de orde. De taalontwikkeling komt in deze fase op gang. Ook leert het kind dat dingen of mensen die het niet ziet, nog wel bestaan. Het spelletje kiekeboe helpt daarbij. Waar het kind eerst alleen nog náást andere kinderen speelde, begint het in de loop van deze fase met andere kinderen samen te spelen. Ook kan het kind zich steeds beter aanpassen aan wat jij vraagt. De zelfredzaamheid van het kind neemt toe. Dit zie je bijvoorbeeld doordat het kind zelf gaat eten of zich zelfstandig wil aankleden. In deze fase gaan kinderen zich meestal beseffen of ze biologisch een jongen of meisje zijn.

Levensfase 6 tot 12 jaar: Kleuters en schoolkinderen opvoeden

Vanaf 6 tot 12 jaar zijn de kinderen schoolkinderen. In deze fase ontwikkelt het kind zich verder in de sociale vaardigheden en leert het omgaan met andere kinderen. Het kind leert omgaan met bijvoorbeeld vervoer, geld en media. Schoolse vaardigheden ontwikkelen zich verder. Zo leert het kind lezen, schrijven en rekenen. Hoe ouder het kind wordt, hoe belangrijker de relatie met leeftijdsgenoten is. Het kind kan zich steeds beter in anderen verplaatsen.

In deze fase blijft het belangrijk dat je het kind stimuleert eigen keuzes te maken. Zo bevorder je de zelfstandigheid. Bied het kind de gelegenheid om met leeftijdsgenoten om te gaan. In deze fase kun je het kind leren hoe het met anderen omgaat. Dat het respectvol omgaat met verschillen tussen mensen, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, gewoonten, normen en waarden, sekse en gender. Doordat de wereld van het kind steeds groter wordt, wordt het kind vanaf ongeveer 8 jaar misschien wat angstiger. Of kan het kind zich zorgen gaan maken over bepaalde dingen. Dit is normaal. Het is belangrijk om met het kind te praten, vragen te stellen en te luisteren naar het kind.

Levensfase 12 tot 16 jaar: Pubers opvoeden

Vanaf 12 tot 16 jaar is het kind een puber. In deze fase ontwikkelt het kind zich verder in de emotionele en sociale vaardigheden. Het kind zoekt naar wie het is en wat het belangrijk vindt. Het is normaal dat het kind minder afhankelijk wordt van de ouder als jij en dat het steeds meer naar leeftijdsgenoten toetrekt. Het ontwikkelen van de eigen identiteit kan ervoor zorgen dat het kind meer risico’s durft te nemen en eigen grenzen gaat trekken. Daarnaast krijgt het kind te maken met lichamelijke veranderingen. En seksualiteit speelt een steeds grotere rol.

In deze fase is het belangrijk om het kind te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van de eigen identiteit. Geef het kind de ruimte om te experimenteren met het opbouwen van eigen normen en waarden. Ondanks dat het kind meer naar leeftijdsgenoten toetrekt, blijf je een voorbeeld voor je kind.

Levensfase 16 tot 23 jaar: Overgang van jeugd naar volwassenheid

Vanaf 16 tot 23 jaar vindt de overgang van jeugd naar volwassenheid plaats. Het kind komt los van de ouders en wordt steeds onafhankelijker, zelfstandiger en zelfredzaam. De relatie tussen jij en het kind wordt steeds meer gelijk. Je rol als opvoeder verandert van sturend naar meer adviserend. Het is belangrijk dat je keuzes en initiatieven van je kind respecteert. Maar ook dat je beschikbaar blijft bij vragen en moeilijkheden van je kind.

Conclusie

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zich ontwikkelt over de jaren heen. In Nederland worden kinderen vaak ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën, waardoor ouders en opvoeders een duidelijk beeld krijgen van wat er in welke fase van belang is. De leeftijdscategorieën zijn als volgt: een dreumes is ongeveer 1 tot 2 jaar oud, een peuter is tussen 2 en 4 jaar, een kleuter is 4 tot 6 jaar oud, een schoolkind is 6 tot 12 jaar oud, en een puber is tussen 10 en 18 jaar. De adolescentie begint met de puberteit en eindigt rond de 22-24 jaar. In dit artikel zijn de belangrijkste leeftijdscategorieën en opvoedingsfases besproken, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen en de opvoedingsstrategieën die daarbij horen.

Bronnen

  1. https://www.psychologie.nl/thema/opvoeden/
  2. https://psychogoed.nl/wat-is-positief-opvoeden-basisprincipes-tips-per-leeftijd-online-cursus/
  3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Opvoeding
  4. https://www.nji.nl/opvoeden-en-ouderschap/wat-is-belangrijk-bij-opvoeden
  5. https://www.opvoedadvies.nl/
  6. https://www.opgroeien.be/kennis/themas/ouderschap-en-opvoeding-ondersteunen/wat-opvoeden
  7. https://www.nji.nl/opvoeden-en-ouderschap/opvoeding
  8. https://www.depsycholoog.nl/opvoeding/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven