logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Handige tips voor positief opvoeden

Inleiding

Het opvoeden van kinderen is een complex proces dat zowel emotionele als praktische uitdagingen met zich meebrengt. De bronnen laten zien dat opvoeden niet alleen betrekking heeft op het leren omgaan met gedrag, maar ook op het bevorderen van zelfstandigheid, emotionele ontwikkeling en het opbouwen van een gezonde band tussen ouder en kind. In dit artikel worden de belangrijkste principes van positief opvoeden uitgebreid besproken, met aandacht voor praktische tips, hulpbronnen en het belang van ondersteuning vanuit de omgeving. De informatie is gebaseerd op gegevens uit de bronnen en geeft een overzicht van de aanpak die het beste werkt voor ouders en kinderen.

Belangrijke principes van opvoeden

1. Veiligheid en stimulering

Een veilige en stimulerende omgeving is essentieel voor de ontwikkeling van een kind. In een dergelijke omgeving kunnen kinderen zich ongestoord ontdekken en leren. Ouders hoeven minder te verbieden, omdat de activiteiten in de omgeving boeiend zijn en kinderen zich minder snel vervelen. Dit leidt tot minder negatief gedrag en een betere ontwikkeling van zelfstandigheid en creativiteit.

2. Positieve ondersteuning

Complimenten en aanmoediging zijn belangrijk om nieuwe dingen te leren. Ouders die dit toepassen, stimuleren de zelfstandigheid van hun kind en bieden ondersteuning bij moeilijkheden. Positieve feedback helpt kinderen om te geloven in hun eigen vermogens en vertrouwen te krijgen in hun eigen vaardigheden.

3. Aansprekende discipline

Kinderen ontwikkelen zich het best in een duidelijke en voorspelbare omgeving. Ouders moeten duidelijke regels stellen en snel reageren op ongewenst gedrag. Dit helpt kinderen om te leren dat er grenzen zijn en dat gedrag beïnvloedt hoe anderen met hen omgaan.

4. Realistische verwachtingen

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en kinderen te laten leren van hun fouten. Dit helpt hen om verantwoordelijkheid te nemen en te leren van hun ervaringen.

5. Goed voor jezelf zorgen

Ouders moeten ook goed voor zichzelf zorgen, want het welzijn van de ouder heeft invloed op de opvoeding van het kind. Het is belangrijk om tijd te nemen voor jezelf en een balans te vinden tussen opvoeden en persoonlijke behoeften.

Praktische tips voor positief opvoeden

1. Ruimte geven voor ontwikkeling

Geef je kind de kans om zichzelf te ontwikkelen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Respecteer de eigenheid van je kind, want ieder kind is anders. Stimuleer daarnaast zelfstandigheid en bied positieve ondersteuning waar nodig. Let op wat je kind al allemaal kan en leert. Geef complimenten en bevestiging, maar laat je kind ook fouten maken en hiervan leren.

2. Structuur en grenzen op een positieve manier

Het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid draagt bij aan een veilig gevoel voor je kind. Je kind weet waar het aan toe is en dat geeft de houvast die nodig is voor je kind om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Bied dus voorspelbaarheid en grenzen en doe dit door zo min mogelijk te straffen, want straffen werkt niet effectief en heeft veel nadelen.

3. Uitleg en informatie

Je kind moet de wereld om zich heen leren begrijpen. Hiervoor heeft het jouw hulp nodig. Door informatie en uitleg te geven, zal je kind steeds meer leren en begrijpen. Je kind heeft ook informatie nodig over de omgang met elkaar, zodat hij kan leren samenwerken, kan leren om zich in te leven in een ander en leert om conflicten te voorkomen en op te lossen. Zorg hierbij dat deze informatie aansluit bij de belevingswereld en leeftijd van je kind.

4. Positieve band met je kind

Kinderen ontwikkelen zich doordat ze ervaringen opdoen. Veel van deze ervaringen vinden plaats in contact met jou. Kijk goed naar wat je kind nodig heeft en reageer daarop. Heb dan ook aandacht voor de gevoelens van je kind en luister ernaar. Besteed tijd samen en maak plezier met elkaar. Bij het werken aan een positieve band met je kind hoort ook dat je goed voor jezelf zorgt. Opvoeden is niet altijd makkelijk en het kan best zwaar zijn om altijd klaar te staan voor je kind. Als je ook naar je eigen behoeftes luistert, kun je makkelijker positief zijn en aandacht geven aan je kind.

Opvoedtips per leeftijd

0 – 2 jaar

Voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar is het allerbelangrijkste dat ze zich veilig hechten aan jou. Dit betekent veel knuffels, je kind goed verzorgen en veel praten tegen je kind. Dit helpt bij de emotionele ontwikkeling en het opbouwen van vertrouwen.

3 – 5 jaar

In deze leeftijd ontwikkelen kinderen zich snel en leren ze nieuwe vaardigheden. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en positieve ondersteuning te geven. Kinderen leren ook om te leren omgaan met emoties en om te leren samenwerken met anderen.

6 – 12 jaar

In deze fase ontwikkelen kinderen zich verder en leren ze zichzelf te verantwoorden. Het is belangrijk om hen te laten leren van hun fouten en hen te laten beslissen. Dit helpt bij de ontwikkeling van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Hulp bij opvoeden

Opvoeden kan niet altijd makkelijk zijn en niet altijd vanzelf gaan. Er zijn verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. Het is belangrijk om te weten waar je terecht kunt bij problemen met opvoeding.

Steun uit je omgeving

Het kan fijn zijn om iemand om hulp te vragen bij het opvoeden. Familie, vrienden, buren en andere ouders kunnen steun, advies en inspiratie geven. Het is belangrijk om een kleine kring te creëren van mensen die je om raad wilt vragen. Kies mensen uit waarvan je denkt: die zijn echt een voorbeeld voor mij.

Professionele hulp bij opvoeding

Voor (verwijzing naar) professionele hulp kunt u terecht bij: - Een jeugd- of een wijkteam van uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin. - Welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in uw gemeente. - Een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden (pedagoog). Pedagogen werken onder meer bij jeugdzorginstellingen, op scholen en in de gehandicaptenzorg. Vraag bij het jeugd- of wijkteam van uw gemeente waar u terecht kunt.

Bronnen

  1. Opvoeden en ouder worden
  2. Opvoedadvies.nl
  3. Wikipedia - Opvoeding
  4. Week van de Opvoeding
  5. Wat is belangrijk bij opvoeden
  6. Handleiding Opvoeden
  7. Positief opvoeden - Basisprincipes, tips per leeftijd
  8. Opvoeding - DePsycholoog
  9. Opvoeden doe je niet alleen
  10. Hulp bij gezinsproblemen - Reglementhulp
  11. Opvoeding - 24Baby
  12. Opvoeden zonder straffen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven