logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Duidelijke en consistente verwachtingen in de opvoeding: een sleutel tot positief gedrag en ontwikkeling

In de opvoeding van kinderen is het stellen van duidelijke en consistente verwachtingen van cruciaal belang. Deze verwachtingen helpen bij het vormen van gedrag, het ontwikkelen van zelfdiscipline en het bevorderen van een veilige en positieve leeromgeving. In dit artikel worden de kernprincipes van duidelijkheid, consistentie en realistische verwachtingen besproken, aangevuld met praktische aanbevelingen en deskundigenmeningen die zijn afgeleid uit de opgeleverde bronnen.

Duidelijke verwachtingen: het belang van structuur en helderheid

Een van de belangrijkste aspecten van opvoeding is het stellen van duidelijke verwachtingen. Volgens bron [1] zijn dergelijke verwachtingen niet alleen cruciaal voor een succesvolle leeromgeving, maar helpen ze ook bij het voorkomen van gedragsproblemen. Kinderen voelen zich veilig en beheerbaar als ze weten wat er van hen verwacht wordt. Dit voorkomt frustratie en misverstanden, en bevordert een positieve omgeving waarin kinderen zich gerespecteerd en betrokken voelen.

In de praktijk is het belangrijk om open en eerlijk te communiceren met kinderen over wat er van hen verwacht wordt. Dit kan zowel betrekking hebben op gedrag als op leerprestaties. Door regels, routines en procedures te bespreken, zorgen ouders en juf en meester ervoor dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Het is ook belangrijk om deze verwachtingen op een positieve manier te formuleren. In plaats van te focussen op wat kinderen niet mogen doen, moet er gewerkt worden aan het benadrukken van wat er wel gewenst is. Bijvoorbeeld: in plaats van “Niet rennen in de gangen”, luidt de formule “We lopen rustig in de gangen”. Dit benadrukt de gewenste gedragingen en moedigt positief gedrag aan.

Consistentie in de opvoedingsstijl: een basis voor veiligheid en ontwikkeling

Consistentie is een essentieel onderdeel van opvoeding. Bron [2] benadruit dat consistente opvoedingsstijlen essentieel zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Onderzoek toont aan dat een consistente aanpak van ouders en verzorgers bijdraagt aan een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid bij kinderen. Dit bevordert hun emotionele en psychologische welzijn. Kinderen die te maken krijgen met inconsistente opvoeding, lopen het risico op verwarring en onzekerheid, wat kan leiden tot gedragsproblemen en emotionele instabiliteit.

Inconsistentie leidt tot verwarring bij kinderen. Wanneer regels en grenzen niet consequent worden gehandhaafd, kunnen kinderen verward raken over wat wel en niet acceptabel gedrag is. Dit kan leiden tot wisselvallig gedrag, waarbij kinderen de ene keer regels overtreden zonder consequenties en de andere keer streng worden gestraft. Dit gebrek aan duidelijkheid kan ook leiden tot frustratie en onzekerheid bij kinderen, wat zich kan uiten in gedrandsproblemen zoals opstandigheid, agressie of teruggetrokkenheid.

Realistische verwachtingen: het evenwicht tussen hoop en werkelijkheid

In de opvoeding is het belangrijk om realistische verwachtingen te stellen. Bron [3] benadruit dat verwachtingen niet alleen belangrijk zijn voor de opvoeding, maar ook risico’s kunnen bevatten. Een onjuiste verwachting kan ervoor zorgen dat het kind zich niet gezien voelt, niet uitgedaagd voelt of te falen. Het is daarom belangrijk om een verwachting uit te dragen die passend is. Dit betekent dat de verwachting zowel realistisch als uitdagend moet zijn.

De leraar moet zijn hoop op een constructieve manier tonen, zodat het kind richting dit vooruitzicht kan groeien. Hierbij moet een element van realisme aanwezig zijn. Dit betekent dat de hoop op een bepaalde manier verbonden moet zijn aan de verwachting. De pedagogische hoop dient gericht te zijn op het ideaal-waarschijnlijke en niet slechts op het ideaal-mogelijke. Door vanuit een actieve rol een hopende verwachting uit te spreken, kan de leraar helpen bij het vormen van een open toekomst voor het kind.

Het verschil tussen normatieve en descriptieve verwachtingen

Er zijn twee soorten verwachtingen: normatieve en descriptieve. Bron [3] legt uit dat normatieve verwachtingen uitspraken zijn die een bepaalde (voor)stellende waarde hebben, als een stelregel. Het gaat hierbij om het verwachten van een bepaalde manier van gedrag. Descriptieve verwachtingen zijn uitspraken die een bepaalde voorspellende waarde bevatten. Het gaat om de verwachting zoals men denkt dat het zal lopen. De leraar heeft een bepaalde verwachting van hoe de leerling zal zijn of zich zal gedragen.

In de praktijk is het belangrijk om de juiste verwachtingen te kiezen. Een leraar moet bijvoorbeeld kunnen inschatten of een kind de juiste verwachtingen kan voldoen. Als de verwachting te laag is, voelt het kind zich niet uitgedaagd. Als de verwachting te hoog is, kan het kind te vroeg falen. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het stellen van verwachtingen en het realiseren van deze verwachtingen.

Het belang van een open vergezicht en hoopgevende verwachtingen

Een belangrijk element binnen de pedagogische relatie is het stellen van verwachtingen, als een kern van de opvoedende handeling. Bron [3] benadrukt dat een hoopgevende verwachting een sleutel is voor de ontwikkeling van het kind. Het geeft het kind daarmee steun in zijn ontwikkeling: iets waarop het kan afstevenen. Een kind heeft hoopvolle verwachtingen nodig om zich in te beelden wat en hoe het zou kunnen zijn.

De leraar moet zijn hoop op een constructieve manier tonen, zodat het kind richting dit vooruitzicht kan groeien. Hierbij moet een element van realisme aanwezig zijn. Dit betekent dat de hoop op een bepaalde manier verbonden moet zijn aan de verwachting. De pedagogische hoop dient gericht te zijn op het ideaal-waarschijnlijke en niet slechts op het ideaal-mogelijke. Door vanuit een actieve rol een hopende verwachting uit te spreken, kan de leraar helpen bij het vormen van een open toekomst voor het kind.

Praktische aanbevelingen voor ouders en juffen en meesters

Om te voldoen aan de behoeften van kinderen is het belangrijk om duidelijke en consistente verwachtingen te stellen. Hier zijn enkele praktische aanbevelingen:

  • Stel duidelijke regels en verwachtingen. Communicatie met kinderen over wat er van hen verwacht wordt, helpt bij het opbouwen van een veilige en voorspelbare omgeving.
  • Gebruik positieve formuleringen. Vervang negatieve instructies met positieve formuleringen. Bijvoorbeeld: in plaats van “Niet rennen in de gangen”, luidt de formule “We lopen rustig in de gangen”.
  • Zorg voor consistentie. Consistentie in opvoedingsstijlen draagt bij aan een gezonde ouder-kind relatie en helpt bij het voorkomen van gedragsproblemen.
  • Stel realistische verwachtingen. Kies verwachtingen die passend zijn voor het kind en het gevoel van falen voorkomen.
  • Bied ruimte voor hoop en ontwikkeling. Door hoopgevende verwachtingen te stellen, helpt de leraar bij het vormen van een open toekomst voor het kind.

Conclusie

Duidelijke en consistente verwachtingen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Ze helpen bij het voorkomen van gedragsproblemen, bevorderen een positieve leeromgeving en ondersteunen de ontwikkeling van zelfdiscipline en verantwoordelijkheid. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te stellen, consistent te zijn in de opvoedingsstijl en te werken aan een open toekomst voor elk kind. Door deze principes toe te passen, kunnen ouders en juffen en meesters helpen bij de ontwikkeling van kinderen in een veilige en ondersteunende omgeving.

Bronnen

  1. Duidelijke verwachtingen stellen
  2. Consistente opvoedingsstijlen
  3. Het stellen van verwachtingen als opvoedende handeling
  4. Positief opvoeden: zeg wel verwacht kind
  5. Realistische verwachtingen in de opvoeding: een pedagogische gids voor islamitische ouders
  6. Opvoeden gaat niet om wie de baas is
  7. Het onderwijs blijft achter de feiten aanlopen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven