logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden met een kind met dyslexie: Tips en strategieën voor ouders

Dyslexie is een leerstoornis die vooral betrekking heeft op het leren lezen en spellen. Het is geen gevolg van gebrek aan intelligentie of inspanning, maar een neurologische aandoening die bij veel kinderen voorkomt. Bij opvoeding met een kind met dyslexie is het belangrijk om te weten wat de mogelijke problemen zijn, hoe ouders hiermee om kunnen gaan, en welke strategieën er zijn om het kind te ondersteunen. In dit artikel worden de belangrijkste feiten, tips en aanbevelingen behandeld, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Wat is dyslexie?

Dyslexie is een leerstoornis met een neurologische basis. Kinderen met dyslexie hebben moeite met het vlot en accuraat lezen en spellen. Een van de kernproblemen van dyslexie is het automatiseren van woordherkenning. Hierdoor is een dyslectisch kind niet in staat om snel te decoderen. De problemen worden vaak zichtbaar bij het lezen van losse woorden. Kinderen met dyslexie hebben vaak minder moeheid met het lezen van een zin of een hele tekst, omdat ze hierin gebruik kunnen maken van de context waarin een woord staat. Als ze begrijpen wat er bedoeld wordt, kunnen ze ‘raden’ om welk woord het gaat.

Er zijn verschillende vormen van dyslexie. Er is sprake van ernstige dyslexie (ED) als het kind een grote leerachterstand heeft op het gebied van lezen en spellen. Daarnaast is er ook sprake van ernstige enkelvoudige dyslexie (EED), waarbij het kind niet lijdt aan andere (leer)stoornissen, zoals ADHD of dyscalculie. Dyslexie kan erfelijk zijn. Kinderen waarvan minstens één van de ouders dyslexie heeft, hebben een vier keer grotere kans om dyslexie te ontwikkelen dan kinderen waarvan de ouders niet aan deze stoornis lijden. Toch is het niet zo dat er slechts één gen is dat tot dyslexie leidt. Er zijn namelijk verschillende genen die in diverse combinaties kunnen voorkomen en uiteindelijk tot de ontwikkeling van dyslexie kunnen leiden.

Wat zijn de gevolgen van dyslexie voor kinderen?

De invloed van dyslexie op het leven van je kind kan heel ingrijpend zijn. Kinderen met dyslexie ervaren problemen met technisch en begrijpend lezen en problemen met spellen en stellen. Ze kunnen ook problemen hebben met de mondelinge taal, rekenen, leren en onthouden, aandacht en concentratie, plannen en organiseren en muzieknotenschrift.

De sociaal-emotionele gevolgen van dyslexie zijn ook belangrijk. Kinderen met dyslexie kunnen snel hun zelfvertrouwen verliezen als ze moeten leren lezen. Ze merken bijvoorbeeld dat andere kinderen sneller en beter lezen dan zij. Hierdoor kunnen ze verwarring, teleurstelling, schaamte en boosheid voelen. Ze kunnen sterk het gevoel hebben dat ze niet voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dit kan leiden tot frustraties en sociaal-emotionele problemen, vooral bij kinderen die hun lees- en/of spellingproblemen niet accepteren.

Wat kunnen ouders doen bij opvoeding met dyslexie?

De rol van ouders bij het opvoeden van een kind met dyslexie is belangrijk. Het vraagt van ouders extra aandacht, inspanning en vaardigheden. Ouders kunnen het als frustrerend ervaren als het op school niet goed gaat met hun kind. Dit leidt vaak tot de nodige spanningen. De belangrijkste taak van ouders is om het kind te blijven aanmoedigen en ondersteunen bij het leren omgaan met dyslexie. Daarnaast kan de ouder een rol spelen bij het oefenen en trainen. Juist kinderen met dyslexie hebben veel extra oefening nodig om een minimaal technisch leesniveau te bereiken waarmee ze verder kunnen komen in het onderwijs.

Ouders kunnen ook een rol spelen bij het overleg met de leerkracht en de hulp die van buiten gegeven wordt. Hiermee kan worden voorkomen dat er verschillende adviezen worden gegeven of verschillende strategieën worden aangeleerd. Natuurlijk heeft de ouder ook de uiterst belangrijke taak om voor de belangen van het kind op te komen.

Tips voor het opvoeden met dyslexie

Er zijn verschillende tips en strategieën die ouders kunnen hanteren bij het opvoeden met een kind met dyslexie. Hieronder staan enkele van de belangrijkste tips.

1. Blijf het kind aanmoedigen en ondersteunen

Het is belangrijk om het kind te blijven aanmoedigen en steunen bij het leren omgaan met dyslexie. Hiermee laat je het kind merken dat je vertrouwen in hem hebt. Je kunt het kind ook helpen door samen met hem te oefenen. Ga thuis aan de slag met letters en klanken, zodat hij hier steeds beter in wordt. Het is bovendien verstandig om het kind iedere avond voor te lezen. Het kind leert zo begrijpend luisteren, begrijpt verhalen steeds beter en motiveert het kind om te lezen.

2. Overleg met de leerkracht

Overleg regelmatig met de leerkracht over de voortgang. Als het kind behandeld wordt voor dyslexie, is het ook belangrijk om contact te houden met de specialist. Hierdoor voorkom je dat er verschillende adviezen worden gegeven en het kind verschillende strategieën leert.

3. Gebruik van hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het leren lezen en spellen. Denk hierbij aan luisterboeken, extra leestijd bij opdrachten, daisyspelers of computers met spellingcontrole. Deze hulpmiddelen kunnen het kind helpen bij het leren en het omgaan met dyslexie.

4. Bevorderen van talenten en kwaliteiten

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor alle kwaliteiten van het kind en voor zijn talenten. Het kind kan niet heel goed lezen en heeft moeite met spelling, maar kan misschien wel heel goed tekenen, voetballen of zingen. Moedig het kind aan om zijn talenten te ontwikkelen. Wijs hem op zijn talenten en geef complimenten als het kind zijn best doet.

5. Beperk de druk

Ouders van kinderen met dyslexie ervaren vaak extra druk. Dit komt vooral doordat zij hun kind thuis helpen met het extra oefenen met lezen en/of spellen. Hier kun je maar zo de hele middag en/of avond aan kwijt zijn, waardoor er geen tot weinig tijd overblijft voor andere dingen. Daarbij komt dat je als ouder van een kind met dyslexie veel moet regelen en allerlei afspraken moet maken. Wanneer je als ouder grote druk ervaart, kan dit uiteindelijk zelfs tot spanningen in je relatie leiden. Probeer jezelf in dat geval te ontlasten, bijvoorbeeld door taken te verdelen tussen jou en je partner. Je kunt eventueel ook met de school van je kind overleggen om te kijken wat er thuis en wat er op school gedaan kan worden.

Wat zijn de mogelijke problemen bij het opvoeden met dyslexie?

Bij het opvoeden met een kind met dyslexie kunnen verschillende problemen ontstaan. Het kind kan lastig zijn, stil en teruggetrokken, of het kan niet meer naar school willen. Ook kunnen er lichamelijke klachten zijn, zoals buikpijn of hoofdpijn. Het is belangrijk dat ouders deze signalen tijdig met de leerkracht bespreken. School en ouders kunnen dan samen wegen zoeken om het kind te helpen. Bespreek het bijvoorbeeld ook als het extra oefenen met lezen thuis veel strijd geeft. En bespreek samen haalbare oplossingen.

Conclusie

Opvoeden met een kind met dyslexie is een uitdaging, maar met de juiste strategieën en ondersteuning kan het kind zich wel ontwikkelen. De rol van ouders is hierbij van cruciaal belang. Ze moeten het kind aanmoedigen en ondersteunen bij het leren omgaan met dyslexie. Daarnaast is overleg met de leerkracht en het gebruik van hulpmiddelen essentieel. Het is belangrijk om de kwaliteiten en talenten van het kind te bevorderen en het kind te laten weten dat je vertrouwen in hem hebt. Door deze stappen te volgen, kan het opvoeden met een kind met dyslexie voor ouders en kinderen een positieve ervaring worden.

Bronnen

  1. Dyslexie op Squla.nl
  2. Opvoeden met dyslexie op Balansdigitaal.nl
  3. Info voor ouders over dyslexie op Richtlijnenjeugdhulp.nl
  4. Welke problemen kan je kind ervaren door dyslexie op Dyslexiecentraal.nl
  5. Hoe worden leerlingen met dyslexie op school begeleid op Rijksoverheid.nl
  6. Tips bij opvoeden met dyslexie op Balansdigitaal.nl
  7. Kind opvoeden met dyslexie op Squla.nl
  8. Dyslexie en opvoeding op Driestar-onderwijsadvies.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven