logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden en de nieuwe jeugdwet: Wat ouders en verzorgers moeten weten

De nieuwe jeugdwet, ingevoerd in 2015, is een belangrijk kader voor de ondersteuning van kinderen, jongeren en hun ouders. De wet regelt hoe hulp en ondersteuning worden georganiseerd, en legt de verantwoordelijkheid van gemeenten vast. Daarnaast bevat de jeugdwet ook regels voor kinderbescherming, jeugdreclassering en de uitvoering van maatregelen. In dit artikel worden de kernprincipes van de jeugdwet, de rol van ouders bij opvoeding, en de praktijk van opvoeden in het kader van de wet besproken. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en geeft een overzicht van de belangrijkste aspecten die ouders en verzorgers moeten kennen.

De kern van de jeugdwet

De jeugdwet is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders die hulp nodig hebben bij het opgroeien of bij de opvoeding. De wet regelt ondersteuning, behandeling en hulp bij psychische problemen, gedragsproblemen, verstandelijke beperkingen en opvoedingsproblemen. Het doel van de jeugdwet is om de opvoedvaardigheden van ouders te versterken, preventie en vroegsignalering te bevorderen, en op maat gemaakte hulp te bieden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdwet, waaronder het bieden van jeugdhulp, het uitvoeren van kinderbeschermingsmaatregelen en het regelen van jeugdreclassering.

De jeugdwet is ingevoerd om de jeugdzorg te verbeteren en te versterken. Sinds 2015 is de wet in werking getreden en vervangt ze de voormalige Wet op de Jeugdzorg en andere delen van de jeugdzorg die onderdeel uitmaakten van de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De wet stelt de gemeenten in staat om op maat gemaakte jeugdhulp te bieden, waarbij het uitgangspunt is: "één gezin, één plan, één regisseur". Dit betekent dat elke gezins situatie op maat wordt bekeken en opgelost wordt, met een specifieke regisseur die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het plan.

Opvoeden en de rol van ouders

In de jeugdwet is de rol van ouders centraal. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid bij de opvoeding van hun kind. De wet stelt voor dat ouders actief moeten meewerken aan het opvoedingsproces, en dat ze hun kinderen moeten ondersteunen bij het leren en het opgroeien. Daarnaast is het belangrijk dat ouders duidelijke regels en grenzen stellen, en dat ze hun kinderen leren om te leren van fouten.

De opvoedingsstijl van ouders speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Uit bron [5] blijkt dat het evenwicht tussen ondersteunen en structureren belangrijk is om een opvoedingsproces te kunnen beoordelen. Ouders moeten zowel emotionele ondersteuning bieden, als ook structuur en grenzen stellen. Dit helpt kinderen om zich veilig en beveiligd te voelen, en om zich te ontwikkelen tot zelfstandige jongeren.

De rol van de gemeente bij de jeugdwet

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdwet. Dit omvat het bieden van jeugdhulp, het uitvoeren van kinderbeschermingsmaatregelen en het regelen van jeugdreclassering. Daarnaast is de gemeente ook verantwoordelijk voor de preventie en vroegsignalering van problemen bij kinderen en jongeren.

De jeugdwet bepaalt dat de gemeente de verantwoordelijkheid heeft voor de opvoedhulp, de jeugdbescherming en de jeugdreclassering. Daarnaast is de gemeente ook verantwoordelijk voor de preventieve gezondheidszorg voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit wordt geregeld in de Wet publieke gezondheid (Wpg). De gemeente moet zorgen voor een goede voorziening van jeugdhulp en voorzieningen voor de jeugdbescherming.

De verlengde jeugdhulp

In sommige gevallen kan de jeugdhulp na 18 jaar nog doorlopen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de jeugdige een lichamelijke of mentale beperking heeft, of als er sprake is van een complexe situatie. De jeugdwet bepaalt dat de verlengde jeugdhulp mogelijk is als er sprake is van één van de volgende situaties:

  • Er is bepaald dat de voortzetting van jeugdhulp, waarvan de verlening is gestart vóór het bereiken van de leeftijd van 18 jaar, noodzakelijk is.
  • Er is vóór het bereiken van de leeftijd van 18 jaar bepaald dat jeugdhulp noodzakelijk is.
  • Na beëindiging van jeugdhulp die was gestart voor 18 jaar blijkt binnen een half jaar dat hervatting van deze jeugdhulp noodzakelijk is.

In deze gevallen kan de jeugdhulp doorlopen tot een leeftijd van 21 jaar. Dit is van belang voor kinderen en jongeren die nog steeds hulp nodig hebben bij hun opvoeding of ontwikkeling.

Opvoeden en de jeugdwet: Praktijkvoorbeelden

In de praktijk zijn er verschillende vormen van jeugdhulp. De jeugdwet onderscheidt drie soorten jeugdhulp: preventie, ondersteuning en behandeling. De preventie richt zich op het voorkomen van problemen, terwijl de ondersteuning gericht is op het oplossen van bestaande problemen. Behandeling is gericht op het aanpakken van ernstige problemen en het herstellen van de ontwikkeling van het kind.

In bron [3] wordt uitgelegd dat de jeugdwet ook de uitvoering van maatregelen regelt, zoals de ondertoezichtstelling (OTS), de voogdijmaatregel en de jeugdreclassering. Deze maatregelen vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. De OTS is een gedwongen maatregel als vrijwillige hulp niet werkt. De jeugdige wordt onder toezicht gesteld, en de ouders krijgen begeleiding van een gezinsvoogd.

Opvoeden in de praktijk: Tips voor ouders

In bron [2] worden tips gegeven voor positief opvoeden bij kinderen van 12 tot 16 jaar. Jongeren in deze leeftijd worden steeds zelfstandiger en gaan naar de middelbare school. Ze worden emotioneel steeds zelfstandiger, en vragen zich af wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Ouders moeten hierin steunen en ruimte geven aan hun kind, maar ook duidelijke grenzen stellen.

In deze fase is het belangrijk dat ouders hun kinderen helpen bij het oplossen van problemen en het leren van fouten. Ze moeten ook luisteren naar hun kind en hen ondersteunen bij hun ontwikkeling. In deze fase is het belangrijk dat ouders openlijk praten over seksualiteit, en hun kinderen laten weten dat ze bij hen terecht kunnen komen met vragen.

Conclusie

De jeugdwet is een belangrijk kader voor de ondersteuning van kinderen, jongeren en hun ouders. De wet regelt hoe hulp en ondersteuning worden georganiseerd, en legt de verantwoordelijkheid van gemeenten vast. De rol van ouders is centraal, en zij moeten actief meewerken aan het opvoedingsproces. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdwet, waaronder het bieden van jeugdhulp, het uitvoeren van kinderbeschermingsmaatregelen en het regelen van jeugdreclassering. De jeugdwet bepaalt ook dat de verlengde jeugdhulp mogelijk is in bepaalde gevallen. In de praktijk zijn er verschillende vormen van jeugdhulp, en het is belangrijk dat ouders hun kinderen ondersteunen bij hun opvoeding en ontwikkeling.

Bronnen

  1. Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen
  2. Wat is positief opvoeden?
  3. Jeugdwet – Jeugdhulp en maatregelen
  4. Impact maken met jeugdbeleid – Jeugdwet
  5. Opvoeden en ouder worden
  6. Nieuwe jeugdwet 2015
  7. Opvoeden en gezondheid
  8. Opvoeden en ouder worden
  9. Soorten jeugdhulp

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven