logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden en africhten van honden: Belangrijkste principes en aanbevelingen

Inleiding

Het opvoeden en africhten van honden is een cruciaal proces dat zowel voor de hond als voor de eigenaar van groot belang is. Een goed opgevoede hond is beter in staat om zich aan te passen aan de samenleving en heeft een betere levenskwaliteit. De bronnen die beschikbaar zijn, geven een overzicht van de belangrijkste principes, technieken en aanbevelingen die van toepassing zijn bij het opvoeden en africhten van honden. Hierbij staat zowel de sociale ontwikkeling van de hond in het oog, als het aanleren van basiscommando’s en het omgaan met gedragsproblemen. De bronnen benadrukken ook het belang van positieve versterking, consistentie en het kiezen van de juiste trainingssessies.

Sociale ontwikkeling en vroeg opvoeden

Een van de belangrijkste aspecten bij het opvoeden van een hond is de sociale ontwikkeling. Volgens bron [1], is het belangrijk dat een pup vroeg genoeg begint met socialisatie. Tot minimaal zeven weken moet een pup bij zijn moeder en broertjes en zusjes blijven, zodat hij de basis van het hondengedrag leert. De fokker begint al met de socialisatie, en het is daarom belangrijk om met de fokker te overleggen over de verdere opvoeding. Na de eerste weken wordt de pup overgedragen aan het nieuwe gezin, waar hij leert hoe hij zich moet gedragen tussen volwassenen, kinderen en andere huisdieren.

Het is belangrijk om de pup bloot te stellen aan gewone dagelijkse gebeurtenissen, zoals autorijden, stofzuigen of bezoeken aan winkelcentra. Dit gebeurt echter met beleid, want te veel of verkeerde prikkels kunnen het gedrag van de hond blijvend beïnvloeden. De totale socialisatieperiode duurt tot de hond ongeveer vier maanden oud is. In deze periode is het belangrijk om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren of te ombuigen. Geen fysieke straf gebruiken, want dit kan de hond onzeker maken.

De rol van de fokker en de opvoeder

De fokker speelt een belangrijke rol in de vroege opvoeding van de hond. Hij legt de basis voor een goede opvoeding, en de opvoeder neemt dit over bij het overdrachtspunt. Het is daarom belangrijk om met de fokker te overleggen over de voortgang van de opvoeding. Daarnaast wordt aangeraden om een cursus te volgen bij een goede hondenschool en deskundige kynologen. Bron [1] wijst erop dat het belangrijk is om te kiezen voor een hondenschool waar met positieve beloning getraind wordt.

Beloning en positieve versterking

Een van de belangrijkste principes in het opvoeden en africhten van honden is positieve versterking. Dit betekent dat je hond goed gedrag beloont, zodat hij dit gedrag blijft vertonen. In bron [2] wordt uitgelegd dat sociale beloningen, zoals enthousiaste reacties, belangrijk zijn. Dit kan worden gecombineerd met fysieke beloningen, zoals snoepjes of speelgoed. Het is belangrijk om te weten wat de hond lekker vindt, zodat je hem hiermee kunt belonen.

Een alternatief voor snoepjes is het geven van voer of speelgoed. In bron [2] wordt uitgelegd dat het gebruik van voer als beloning een goed alternatief kan zijn, mits het voer aantrekkelijk is. Ook kan speelgoed worden gebruikt, mits het past bij het gedrag van de hond. Het is belangrijk om te weten dat het belonen van de hond niet altijd hoeft te gebeuren met snoepjes, maar ook met aaien, complimentjes of speeltjes kan.

Belangrijke basiscommando’s

Een goede opvoeding van een hond omvat het aanleren van basiscommando’s, zoals ‘zit’, ‘plaats’, ‘af’, ‘voet’ en ‘blijf’. Deze commando’s helpen de hond om zich te gedragen in verschillende situaties. In bron [4] wordt uitgelegd dat een hond niet zomaar mag losrennen als hij ‘zit’ krijgt, noch mag hij op wandel over de parkeerplaats als hij ‘blijf’ krijgt. Het is daarom belangrijk dat de hond deze commando’s goed onder de knie heeft.

Het aanleren van commando’s gebeurt het beste met positieve versterking. In bron [4] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om te weten wat de hond leuk vindt, zodat je hem hiermee kunt belonen. Het is ook belangrijk dat je het commando correct en consistent gebruikt. Bijvoorbeeld, ‘ja’ is ‘ja’ en ‘nee’ is ‘nee’. Dit helpt de hond om te leren wat hij mag en niet mag.

Training en oefening

Het trainen van een hond kan op verschillende manieren plaatsvinden. In bron [2] wordt uitgelegd dat er twee stromingen zijn in de hondentraining: de training gericht op correcties en de training gericht op beloningen. De moderne methode is de positieve hondentraining, waarbij de hond wordt gemotiveerd om bepaald gedrag te vertonen.

Het is belangrijk dat je de hond oefent in de omgeving waarin je hem dagelijks ziet. In bron [2] wordt uitgelegd dat het trainen van de hond in een omgeving waarin hij veel afleiding krijgt, kansloos is. Daarom is het belangrijk om te beginnen met oefeningen in een rustige omgeving, zoals thuis, en deze vervolgens te verhogen naar een uitlaatplek buiten.

In bron [4] wordt uitgelegd dat het oefenen van de commando’s veel tijd en discipline kost. Het is belangrijk dat je consistent bent en dat je de hond niet ontmoedigt als het niet meteen lukt. Het duurt een tijdje voordat de hond instemt met het alternatieve gedrag en begrijpt dat het de moeite waard is om naar je commando te luisteren.

Hulpmiddelen en correctiemethoden

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt bij het trainen van een hond. In bron [1] wordt gewaarschuwd voor het gebruik van slipkettingen, prikbanden, teltacs en andere correctiebanden. Deze methoden zijn achterhaald en kunnen schadelijk zijn voor de hond. In plaats daarvan wordt aangeraden om te kiezen voor positieve beloningen en het werken met een deskundige kynologen.

In bron [2] wordt ook uitgelegd dat het gebruik van een slipketting de halswervels en nekspieren van de hond kan beschadigen en onnodig leed veroorzaakt. Daarom wordt aangeraden om te kiezen voor een hondenschool waar met positieve beloning getraind wordt.

Hulp van deskundigen

Als een hond al ernstige gedragsproblemen heeft, is het belangrijk om hulp in te roepen van deskundigen. In bron [4] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met psychische storingen, stress of een gebrek aan lichamelijke en mentale activiteit.

In bron [1] wordt aangeraderd om bij te tekenen bij een kynologenclub, waar een deskundige instructeur je kan begeleiden. Deze instructeur kent jou en je hond en kan je situatie het beste beoordelen. Hij kan je bijvoorbeeld tips geven hoe je je hond zelfstandiger kunt maken, zodat hij beter alleen kan zijn en beter functioneert in zijn omgeving.

Soorten training

Er zijn verschillende soorten trainingen die je kunt kiezen. In bron [2] wordt uitgelegd dat er hondencursussen zijn, privétrainingen en online hondentrainingen. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, je mogelijkheden en het gedrag van je hond. In een groepscursus moet je hond in de meeste gevallen goed kunnen omgaan met de drukte, vreemde mensen en andere honden.

In bron [4] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om te weten hoe je je hond het gewenste gedrag kunt aanleren. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je dit moet doen. Honden leren sneller beter gedrag door middel van beloningen, dan door middel van straffen. Bovendien zorgt een diervriendelijke training voor een sterke onderlinge band, waar straffen resulteert in argwaan en soms zelfs agressie. Focus dus liever op het aanleren van gewenst gedrag.

Samenwerking met de hondenschool

In bron [1] wordt aangeraderd om een puppycursus te volgen. Dit helpt je bij de opvoeding van je hond. Je leert in groepsverband het gedrag van je hond te corrigeren waar nodig. Voor een puppycursus kun je terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten kynologenclub.

In bron [4] wordt uitgelegd dat het oefenen van de commando’s veel tijd en discipline kost. Het is belangrijk dat je consistent bent en dat je de hond niet ontmoedigt als het niet meteen lukt. Het duurt een tijdje voordat de hond instemt met het alternatieve gedrag en begrijpt dat het de moeite waard is om naar je commando te luisteren.

Conclusie

Het opvoeden en africhten van honden is een belangrijk proces dat zowel voor de hond als voor de eigenaar van groot belang is. Een goed opgevoede hond is beter in staat om zich aan te passen aan de samenleving en heeft een betere levenskwaliteit. De belangrijkste principes zijn positieve versterking, consistentie, het aanleren van basiscommando’s en het omgaan met gedragsproblemen. Het is belangrijk om te kiezen voor een hondenschool waar met positieve beloningen getraind wordt en om te werken met deskundigen die je kunnen begeleiden bij het opvoeden van je hond.

Bronnen

  1. Houdenvanhonden.nl - Opvoeden van je hond
  2. Hondentaak.nl - Hond trainen
  3. Dierenoppas Amersfoort - Hondenboeken
  4. Zooplus.nl - Opvoeden van volwassen honden
  5. Dehondenwereld.nl - Meest gemaakte fouten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven