logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van een dreumes: Wat ouders moeten weten tussen de 1,5 en 2,5 jaar

Inleiding

Het opvoeden van een dreumes tussen de 1,5 en 2,5 jaar is een cruciale fase in de ontwikkeling van een kind. In deze periode leert het kind steeds meer zelfstandigheid, ontwikkelt het zijn sociale vaardigheden en begrijpt het beter wat er van hem verwacht wordt. De bronnen die zijn opgehaald, geven inzicht in de belangrijkste mijlpalen, ontwikkelingen en aanpakken die passend zijn voor ouders en verzorgers. Deze informatie helpt ouders bij het begeleiden van hun kind in deze moeilijke, maar ook belangrijke fase.

De ontwikkeling van een dreumes tussen 1,5 en 2,5 jaar

Motorische ontwikkeling

Tijdens de periode van 1,5 tot 2,5 jaar maakt de motorische ontwikkeling van het kind grote sprongen. Het kind leert steeds beter lopen, de trap opklimmen met hulp van de armleuning en de fijne motoriek wordt verfijnder. Zo kan een dreumes aan het einde van het tweede levensjaar één voor één bladzijden van een boek omslaan en kan een peuter al knippen. Ook kan het kind rond de 18 maanden beginnen met rennen, hoewel het evenwicht nog niet volledig ontwikkeld is. De bronnen benadrukken het belang van beweging en het oefenen van motorische vaardigheden, zowel in de thuissituatie als in het kinderdagverblijf.

Taalontwikkeling

De taalontwikkeling van een dreumes verloopt zeer snel in deze fase. Tussen de 1 en 2 jaar maakt het kind zinnen van twee woorden, zoals "Mama weg". Het kind begrijpt eenvoudige opdrachten en kan lichaamsdelen aanwijzen. De pedagogische medewerkers benoemen vaak de handelingen van het kind om de taalontwikkeling te stimuleren. Ook wordt er veel voorgelezen, gezongen en gesproken om de spraakontwikkeling te bevorderen. Er is echter veel variatie in het tempo waarin kinderen taal leren, en ook is er een verschil tussen jongens en meisjes. Over het algemeen leren meisjes eerder praten dan jongens.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

In deze fase is het sociaal-emotionele gedrag van het kind in ontwikkeling. Het kind leert omgaan met andere kinderen, maar speelt vaak nog naast elkaar in plaats van met elkaar. Het is moeilijk voor het kind om te delen of op zijn beurt te wachten. Het kind is op dit moment nog erg op zichzelf gericht en kan zich nog niet goed in anderen verplaatsen. De pedagogische medewerkers helpen het kind om dit te leren, bijvoorbeeld door het te laten oefenen met het delen van speelgoed. Ook leert het kind omgaan met emoties, zoals koppigheid en driftbuien. Het is belangrijk dat ouders en verzorgers deze fase begrijpen en er op een positieve manier mee omgaan.

Persoonlijkheidsontwikkeling

In de periode van 1,5 tot 2,5 jaar ontwikkelt het kind zijn eigen wil en begint het met het ontdekken van zijn eigen mening. Het kind wil steeds meer zelfstandig zijn en probeert te kiezen tussen verschillende opties, zoals "wel banaan, geen wortel". Het kind leert ook omgaan met routine en logische volgorde van gebeurtenissen. Het imiteren en verkennen van grenzen wat wel en niet mag gebeurt de hele dag door. De bronnen benadrukken het belang van het geven van ruimte aan het kind om zelf keuzes te maken en te experimenteren met gedrag.

Opvoedingsstrategieën voor ouders

Positieve benadering

Een positieve benadering is essentieel bij het opvoeden van een dreumes. Het is belangrijk om ongewenst gedrag te negeren en juist te benoemen wat het kind goed doet. Zo krijgt het kind meer zelfvertrouwen en wordt het vaker gewenst gedrag laten zien. Bijvoorbeeld, als het kind door de kamer rent, vraagt men om rustig te lopen. Wordt er speelgoed door de kamer gegooid, dan laat men zien hoe het speelgoed wél moet worden gebruikt. Dit kan ook als kans worden gebruikt om samen met het kind te spelen.

Grenzen stellen

Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en deze aan het kind uit te leggen. De bronnen benadrukken het belang van structuur en duidelijkheid voor het kind. Bijvoorbeeld, het is belangrijk dat het kind leert wat wel en niet mag. Het is ook belangrijk om te luisteren naar het kind en met het kind te praten over zijn gevoelens en gedrag. Dit helpt het kind om zijn emoties te leren begrijpen en te managen.

Tijd voor rust en rustgevende momenten

Het kind heeft in deze fase vaak behoefte aan rust en veiligheid. Het is belangrijk om rituelen te hebben die het kind houvast geven, zoals het middagslaapje of het aankleden. Ook is het belangrijk om het kind de ruimte te geven om te spelen en te ontdekken. Het is echter ook belangrijk om de veiligheid in de gaten te houden, omdat het kind steeds meer in de wereld kan rondkomen.

Belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling

Motoriek

Tijdens de periode van 1,5 tot 2,5 jaar leert het kind steeds beter lopen, de trap opklimmen en de fijne motoriek ontwikkelen. Ook leert het kind om te rennen, knippen en puzzels maken.

Taalontwikkeling

De taalontwikkeling verloopt snel in deze fase. Het kind leert steeds meer woorden gebruiken en begrijpt eenvoudige opdrachten. Het is belangrijk om veel met het kind te praten, te lezen en te zingen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Het kind leert omgaan met andere kinderen en begrijpt steeds beter wat er van hem verwacht wordt. Het kind is op dit moment nog erg op zichzelf gericht, maar leert steeds meer omgaan met anderen.

Persoonlijkheitsontwikkeling

Het kind ontwikkelt zijn eigen wil en begint met het ontdekken van zijn eigen mening. Het kind wil steeds meer zelfstandig zijn en probeert te kiezen tussen verschillende opties.

Veiligheid en gezondheid

Veiligheid

Het kind heeft in deze fase vaak behoefte aan veiligheid en houvast. Het is belangrijk om het kind de ruimte te geven om te spelen en te ontdekken, maar ook de veiligheid in de gaten te houden. Het is belangrijk om de omgeving veilig te maken en het kind te leren omgaan met gevaren en risico’s.

Gezondheid

De gezondheid van het kind is belangrijk. Het kind moet voldoende eten en drinken, en moet regelmatig naar de arts toe. Het is belangrijk om op te letten voor eventuele klachten, zoals allergieën of eczeem. Ook is het belangrijk om vaccinaties en EHBO te volgen.

Conclusie

Het opvoeden van een dreumes tussen de 1,5 en 2,5 jaar is een cruciale fase in de ontwikkeling van een kind. In deze periode leert het kind steeds meer zelfstandigheid, ontwikkelt het zijn sociale vaardigheden en begrijpt het beter wat er van hem verwacht wordt. De bronnen geven inzicht in de belangrijkste mijlpalen, ontwikkelingen en aanpakken die passend zijn voor ouders en verzorgers. Deze informatie helpt ouders bij het begeleiden van hun kind in deze moeilijke, maar ook belangrijke fase. Het is belangrijk om positief om te gaan met het gedrag van het kind, duidelijke grenzen te stellen en het kind de ruimte te geven om te spelen en te ontdekken.

Bronnen

  1. MonkeyDonky - Omgaan met typisch dreumesgedrag
  2. NJI - Wat is belangrijk bij opvoeden
  3. KinderRijk - Je kind is tussen de 1,5-2,5 jaar
  4. Oeiikgroei - Dreumes
  5. Wij.nl - Peuter-kleuter - Groeikalender - Kind 1 jaar
  6. 24Baby - Opvoeding: Dos en donts
  7. 24Baby - Time-out methode

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven