Opvoeden van een kind met autisme: Tips en aanpak
juli 9, 2025
Het RTL4-programma Opvoeden doe je zo! is een nieuw format dat zich richt op de verschillende opvoedstijlen die ouders kunnen kiezen. Het programma biedt inzicht in hoe verschillende gezinnen hun kinderen opvoeden en laat zien hoe elk gezin op zijn eigen manier met uitdagingen omgaat. Het programma startte op 30 augustus 2022 en bestaat uit zes afleveringen waarin acht gezinnen hun opvoedstijl testen en beoordelen. Deelname aan het programma wordt begeleid door opvoedcoach Anne-Marie Stevens en presentator Robert ten Brink. In dit artikel wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende opvoedstijlen die in het programma worden getoond, de opdrachten die de gezinnen moeten uitvoeren en de conclusies die het programma trekt.
In het programma Opvoeden doe je zo! nemen acht gezinnen deel aan een reeks opdrachten waarin ze hun opvoedstijl moeten tonen en beoordelen. Deelname gebeurt in twee groepen: de opdrachtgroep en de panelgroep. De opdrachtgroep moet wekelijks opdrachten uitvoeren, terwijl de panelgroep deze beoordeelt. Aan het eind van elke aflevering geeft de panelgroep aan welke opvoedstijl hun voorkeur geniet. De opdrachten zijn ontworpen om de specifieke opvoedstijl van elk gezin te testen. Zo zien we gedisciplineerde ouders, regelvrije ouders, gestructureerde ouders en open-minded ouders. Deelnames van de gezinnen zijn zeer divers, wat leidt tot een rijke mix van opvoedstijlen en inzichten.
In het programma worden verschillende opvoedstijlen getoond, waaronder:
Een voorbeeld van deze opvoedstijl is de familie Poeder. Zij volgen een gestructureerde aanpak, waarbij de ouders hun kinderen op een bepaalde manier opvoeden. De moeder, Zenequy, werkt als zzp’er en heeft haar uren zo ingedeeld dat haar zoon J’Noah (8) nauwelijks merkt dat ze aan het werk is. Ze heeft haar opvoedstijl aangepast aan haar werkzaamheden, waardoor zowel moeder als zoon goed in hun vel zitten.
De familie Jelsma volgt een regelvrije opvoedstijl. Hierbij zijn er weinig regels, bijna alles mag. De kinderen mogen wanneer ze maar willen op hun mobiele telefoon en tablet. Ze hebben een game-kamer waarin ze alle spellen mogen spelen die ze maar willen. Er zijn wel omgangsvormen, zoals elkaar niet slaan en lief zijn voor elkaar. Het woord "plannen" kennen ze eigenlijk niet. Af en toe gaan ze spontaan op uit naar een bezoek aan een pretpark, vrienden of het bos.
De familie Faber heeft een multiculturele opvoeding. Anastasie, de moeder, is streng Afrikaans opgevoed, maar neemt ook een vleugje Fries op. Haar man, Wilco, is Fries. Ze zijn streng, maar consequent. Als de kinderen niet luisteren, moeten ze bijvoorbeeld in de hoek zitten, op de gang of hun schermtijd wordt ingekort.
De familie Rijs volgt een stimulerend ouderschap. Hierbij wordt de kinderen aangemoedigd om te experimenteren en te leren door te proberen. De ouders geven ruimte om te experimenteren en te leren van fouten.
De familie van Dave en Afke volgt de natuurlijke opvoedstijl. Deze opvoedstijl is gebaseerd op het idee dat kinderen op een natuurlijke manier moeten opgroeien, zonder veel regels of beperkingen. De ouders laten de kinderen vrij spel en ontdekkingen doen in de natuur.
De familie van Johannes en Inge volgt een gedisciplineerde opvoedstijl. Hierbij is er veel regelgeving en discipline. De ouders hebben een duidelijke opvoedstijl waarin de kinderen op een bepaalde manier moeten handelen. Ze geven de kinderen vaak opdrachten om te voltooien, ook als ze geen zin hebben.
In het programma worden de gezinnen geconfronteerd met verschillende opdrachten die hun opvoedstijl moeten testen. Zo moeten ze bijvoorbeeld een bonte avond organiseren, waarin ze dertien kinderen moeten entertainen. De ouders Johannes en Inge proberen dit op te vangen, maar het loopt niet altijd op rolletjes. De regelvrije moeder Wendy vindt het lastig om te begrijpen wat er gebeurt. De kinderen moeten meehelpen, maar niet iedereen heeft er zin in. De opdracht moet er voor zorgen dat de kinderen het leuk hebben samen, maar dat lukt niet altijd.
In een andere opdracht moeten de gezinnen hun kinderen opvoeden in een andere cultuur. Zo moeten de ouders van de familie Faber hun kinderen opvoeden op een manier die meer in het vooruitzicht staat van hun Afrikaanse herkomst. Hierbij moeten ze ook een vleugje Fries toevoegen, wat een uitdaging is.
Het programma Opvoeden doe je zo! biedt inzicht in de verschillende opvoedstijlen die ouders kunnen kiezen. Het laat zien hoe elk gezin op zijn eigen manier met uitdagingen omgaat en hoe verschillende opvoedstijlen kunnen worden getest en beoordeeld. Deelname aan het programma levert veel inzichten op over hoe ouders hun kinderen opvoeden en welke keuzes ze daarbij maken. Het programma is een waardevol hulpmiddel voor ouders, opvoeders en anderen die geïnteresseerd zijn in opvoedstijlen en hoe deze kunnen worden toegepast in het dagelijks leven.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet