logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden doe je zo: een overzicht van opvoedstijlen en aanpakken

In het programma Opvoeden Doe Je Zo! van RTL4 wordt de discussie over de meest effectieve manier van opvoeden op een unieke manier belicht. Het programma laat acht verschillende gezinnen zien met hun eigen opvoedstijl en laat ze onderling beoordelen of beoordelen of ze de beste opvoeders zijn. Dit programma biedt een diepe blik op de variatie in opvoeding en de verschillende strategieën die ouders kunnen hanteren. Het is een waar oefenplatform voor ouders en opvoeders om te leren, te leren en te leren over de kracht van positieve opvoeding, het belang van grenzen en het aanpassen van je aanpak op basis van de ontwikkelingsfase van het kind.

Opvoedingsstijlen en hun kenmerken

Er zijn verschillende opvoedingsstijlen die in de bronnen worden genoemd, waaronder de verwaarlozende, autoritaire, permissieve en autoritatieve stijl. Deze stijlen worden vaak gekoppeld aan hoe ouders met hun kinderen omgaan, hoeveel structuur ze bieden en hoe ze emotioneel ondersteunend zijn.

Verwaarlozende opvoedingsstijl

Bij de verwaarlozende opvoedingsstijl stellen ouders weinig regels en bieden ze weinig geborgenheid, steun, veiligheid en betrokkenheid. Het kind wordt aan zijn lot overgelaten, wat kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid. Dit type opvoeding kan erin resulteren dat het kind niets leert wat verstandig of eerlijk is.

Autoritaire opvoedingsstijl

Bij de autoritaire opvoedingsstijl gebeurt er het meeste van wat jij wilt, maar verlies je al snel het diepere contact met je kind. Dit type opvoeding zorgt er weliswaar voor dat je kind snel naar je leert luisteren, maar dat komt vooral doordat hij een beetje bang voor je wordt. En erg zelfstandig zal hij er waarschijnlijk ook niet door worden.

Permissieve opvoedingsstijl

De permissieve opvoedingsstijl is gekenmerkt door veel vrijheid en weinig regels. Ouders zijn vaak op een open manier met hun kind omgaan, maar het ontbreken van duidelijke grenzen kan leiden tot problemen bij het leren van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Autoritatieve opvoedingsstijl

De autoritatieve opvoedingsstijl is het meest gunstig voor de kinderlijke ontwikkeling. Hierbij wordt zowel emotionele steun als structuur geboden. Ouders zijn betrokken bij het gedrag van hun kind en stellen duidelijke grenzen, wat helpt bij het ontwikkelen van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Positief opvoeden: een uitdaging

In de bronnen wordt benadruid dat positief opvoeden belangrijk is, maar tegelijkertijd ook uitdagend. Het vereist dat ouders zich aanpassen aan de ontwikkelingsfase van hun kind. Bijvoorbeeld, voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar is het allerbelangrijkste dat ze zich veilig hechten aan jou. Dit betekent veel knuffelen, je kind goed verzorgen en veel praten tegen je kind. Bij oudere kinderen is het belangrijk om ruimte te geven voor ontwikkeling, structuur en grenzen op een positieve manier, en om veel informatie en uitleg te geven.

Opvoedingsondersteuning en hulp bij problemen

Voor ouders die hulp nodig hebben bij opvoedingsproblemen, zijn er verschillende bronnen beschikbaar. De bronnen noemen onder andere professionele hulp bij opvoeding, zoals het jeugd- of wijkteam van de gemeente, welzijnsinstellingen, en deskundigen op het gebied van opgroeien en opvoeden. Ook zijn er organisaties zoals het Opvoedbureau, het Steunpunt Opvoeding en de Opvoedwinkel die hulp kunnen bieden bij opvoedproblemen.

Opvoedondersteuning

Opvoedondersteuning valt meestal onder jeugdhulp. Ouders kunnen hiervoor terecht bij hun gemeente. Voor kinderen met een beperking is er ook ondersteuning beschikbaar, zoals het zorg- en adviesteam van de school van je kind of de Advieslijn Balans voor kinderen met leerproblemen, ADHD of autisme.

De rol van de ouder in de opvoeding

De ouder speelt een cruciale rol in de opvoeding van hun kind. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun eigen welzijn en dat ze hun kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling. In de bronnen wordt benadruid dat ouders hun kinderen moeten helpen om hun emoties te begrijpen door ze te benoemen en te erkennen. Ook is het belangrijk om met je kind te praten en te luisteren naar wat ze te zeggen hebben.

Emotionele ontwikkeling

De emotionele ontwikkeling van een kind begint bij de geboorte. Kinderen leren emoties herkennen en begrijpen, zoals wat ze voelen als ze blij zijn of boos zijn. Het is belangrijk dat ouders dit ondersteunen door te praten over emoties en hen te helpen om te leren met hun emoties om te gaan.

Opvoedingsproblemen en hoe hiermee om te gaan

In de bronnen wordt ook aangegeven dat kinderen opvoeden met vallen en opstaan gaat. Sommige problemen worden beschouwd als 'normaal' voor de leeftijdsfase, andere worden gezien als ernstig. Normale problemen in de leeftijd van ongeveer 2 tot 4 jaar zijn bijvoorbeeld agressie, driftbuien en angst voor vreemden of het donker. Ernstige problemen in deze leeftijdsfase zijn bijvoorbeeld een taal-, spraak- of motoriekstoornis, scheidingsangst en fobische of sociale angst.

Hulp zoeken bij problemen

Neem contact op met een professional als je hulp nodig hebt bij opvoedingsproblemen of als je vermoedt dat er sprake is van ernstige problemen. De bronnen noemen onder andere het Steunpunt Opvoeding en de Advieslijn Balans als mogelijke hulpbronnen.

Samenwerking tussen ouders en kinderen

De relatie tussen ouders en kinderen is van groot belang voor de opvoeding. Het is belangrijk dat ouders zich aanpassen aan de ontwikkeling van hun kind en dat ze bereid zijn om te leren en te groeien met hun kind. In de bronnen wordt benadruid dat opvoeden complex is en in wezen onvoorspelbaar. Het vereist dat ouders zich bewust zijn van hun eigen gedrag en dat ze bereid zijn om te reflecteren op wat zich concreet afspeelt.

Conclusie

In het programma Opvoeden Doe Je Zo! wordt duidelijk gemaakt dat er geen enkele juiste manier is om je kind op te voeden. Het programma laat zien dat er verschillende opvoedstijlen zijn en dat elk gezin op zijn eigen manier omgaat met de uitdagingen van het opvoeden. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun eigen gedrag en dat ze bereid zijn om te leren en te groeien met hun kind. Door positief op te voeden, structuur en grenzen te bieden, en emotionele ondersteuning te geven, kunnen ouders hun kinderen helpen om zich goed te ontwikkelen en te groeien.

Bronnen

  1. Opvoeden Doe Je Zo! - RTL4
  2. Psychologie.nl - Opvoeden
  3. Opvoedadvies.nl
  4. Regelhulp.nl - Hulp bij gezinsproblemen
  5. Psychogoed.nl - Wat is positief opvoeden
  6. JMouders.nl - Kritiek op opvoeden
  7. Opgroeien.be - Ouderschap en opvoeding
  8. NJI.nl - Wat is belangrijk bij opvoeden
  9. NJI.nl - Interventies opvoeden
  10. Filmvandaag.nl - Opvoeden Doe Je Zo
  11. NJI.nl - Opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven