Opvoeden van een 13-jarige: Aanpak, uitdagingen en tips voor ouders
juli 9, 2025
Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoeddeskundige, is een bekende naam in de wereld van positief en creatief opvoeden. Zij heeft meerdere boeken geschreven, waaronder Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden en Positief en creatief opvoeden. Deze boeken bieden ouders en opvoeders een overzicht van praktische tips, strategieën en benaderingen om het opvoeden van kinderen te vergemakkelijken. Het centrale idee van Tischa Neve is dat opvoeden niet alleen over het stellen van regels en grenzen gaat, maar ook over het opbouwen van een positieve band met het kind. Dit artikel bevat een overzicht van de kernideeën, praktische tips en aanpakken die Tischa Neve in haar boeken presenteert. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen, waaronder artikelen, boeken en bronnen van opvoedadvies.
In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat positief opvoeden niet betekent dat er geen regels worden gesteld, maar dat de nadruk ligt op het opbouwen van een positieve band en het versterken van goed gedrag. Tischa Neve benadruit dat het vaak nuttig is om bij lastige situaties niet te focussen op wat er fout gaat, maar juist op wat er goed gaat. Hierdoor ontstaat er meer vertrouwen tussen ouder en kind, en is het makkelijker om gedrag te veranderen.
In het boek Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden wordt uitgelegd hoe je vanuit contact en verbinding met je kind lastige situaties kunt voorkomen en oplossen. Daarnaast leert Tischa Neve ouders hoe ze hun eigen emoties onder controle kunnen houden en die van hun kind. Dit helpt om een rustige, overzichtelijke opvoedomgeving te creëren.
Een ander belangrijk punt is het vermijden van straffen en belonen. Tischa Neve benadruit dat dit niet betekent dat er geen grenzen mogen worden gesteld, maar dat de nadruk ligt op het geven van ruimte om zelfstandig te leren en te groeien. Ze legt uit dat het ook mogelijk is om een time-out te vervangen door een "time-in", waarbij het kind zich veilig en begrepen voelt. Dit is een van de kernprincipes van positief opvoeden, waarin het gedrag van het kind wordt begrepen en gevolgd in plaats van bestraft of beloond.
De boeken van Tischa Neve zijn vol met praktische tips die direct in de praktijk kunnen worden gebracht. In Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden worden veel oefeningen en opdrachten aangeboden, die helpen bij het opbouwen van een betere communicatie met het kind. Daarnaast worden er veel oefeningen gegeven om de emoties van zowel ouder als kind onder controle te houden.
Een ander belangrijk punt is het aanbieden van informatie en uitleg aan het kind. Tischa Neve benadrukt dat kinderen leren door ervaringen op te doen, en dat het belangrijk is dat ouders hierin helpen. Door informatie te geven over de wereld om hen heen, leren kinderen begrijpen wat er met hen gebeurt en hoe ze met situaties om moeten gaan. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.
In Positief en creatief opvoeden wordt ook uitgelegd dat het belangrijk is om een positieve band met je kind op te bouwen. Dit gebeurt door te luisteren naar wat het kind wil zeggen, en door aandacht te besteden aan de gevoelens van het kind. Bovendien wordt er benadruid dat ouders zelf ook goed voor zichzelf moeten zorgen, want opvoeden is geen eenvoudige taak. Als ouders hun eigen behoeften goed in de gaten houden, is het makkelijker om positief en aandachtig te zijn.
In de bronnen wordt ook gesproken over opvoedstijlen en het belang van balans tussen ondersteuning en structuur. Uit het artikel Opvoeding blijkt dat opvoeding een proces is waarin een kind wordt gevormd naar de normen en waarden van de opvoeder. Daarnaast wordt in de bron Opvoedingsondersteuning de opvoedstijl van de ouders beoordeeld aan de hand van twee pijlers: affectieve band en structuur.
De eerste pijler is de affectieve band tussen ouders en kind, de mate waarin ouders betrokken zijn en emotionele ondersteuning bieden. De tweede pijler betreft het bieden van structuur en houvast, en het corrigeren van ongewenst gedrag. De balans tussen deze twee pijlers bepaalt de kwaliteit van de opvoeding.
Tischa Neve benadruidt dat het belangrijk is om bij te houden op positieve manieren van opvoeden, in plaats van te focussen op negatief gedrag. Ze stelt voor om bij lastige situaties te focussen op wat er wel goed gaat, en hierdoor kan het gedrag van het kind veranderen. Dit is een van de kernprincipes van positief opvoeden, waarin het gedrag van het kind wordt begrepen en gevolgd in plaats van bestraft of beloond.
Een van de belangrijkste onderwerpen in de boeken van Tischa Neve is het opvoeden zonder straffen en belonen. In het artikel Opvoeden zonder straf, hoe doe je dat? wordt uitgelegd dat het niet altijd nodig is om te straffen of te belonen, maar dat het belangrijk is om het kind te leren hoe het met situaties om moet gaan. Tischa Neve benadruidt dat het belangrijk is om te leren omgaan met emoties, en dat dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en sociaal gedrag.
In haar boeken legt Tischa Neve uit dat het opvoeden zonder straffen en belonen ook kan leiden tot een betere communicatie tussen ouder en kind. Door te focussen op het begrijpen van het gedrag van het kind, in plaats van het bestraffen, is het makkelijker om een positieve band op te bouwen. Dit is een van de kernprincipes van positief opvoeden, waarin het gedrag van het kind wordt begrepen en gevolgd in plaats van bestraft of beloond.
De bronnen benadrukken ook de rol van ouders in het opvoedproces. In het artikel Goed voor jezelf zorgen als ouder wordt uitgelegd dat het belangrijk is dat ouders ook goed voor zichzelf zorgen. Dit heeft invloed op de opvoeding van het kind, en helpt bij het opbouwen van een positieve omgeving.
Tischa Neve benadruidt dat ouders de belangrijkste opvoeder van hun kind zijn, maar dat het niet altijd makkelijk is. Ze stelt voor om te leren omgaan met emoties, en om de nadruk te leggen op positieve interacties met het kind. Daarnaast wordt er benadruid dat het belangrijk is om te luisteren naar wat het kind wil zeggen, en om aandacht te besteden aan de gevoelens van het kind. Dit helpt bij het opbouwen van een betere communicatie en een betere opvoedomgeving.
In de bronnen wordt ook gesproken over opvoedtips per leeftijd. In het artikel Opvoeden doe je niet alleen wordt uitgelegd dat ouders vaak hulp nodig hebben bij het opvoeden van kinderen, en dat het belangrijk is om te weten hoe je met kinderen om moet gaan op basis van hun leeftijd.
In Positief en creatief opvoeden worden er tips gegeven voor verschillende leeftijdsgroepen, waaronder baby’s, peuters, schoolkinderen en pubers. Voor elke leeftijd worden er praktische tips gegeven, waaronder hoe je met kinderen om moet gaan bij bepaalde situaties, en hoe je hen kunt ondersteunen bij hun ontwikkeling.
Bijvoorbeeld bij schoolkinderen wordt benadruid dat het belangrijk is om positieve stimulansen te geven, en om het gedrag van het kind te beïnvloeden door te leren omgaan met leeftijdgenoten en om te leren samenwerken. Bij pubers wordt er benadruid dat het belangrijk is om tolerantie te tonen, en om het kind te ondersteunen bij het oplossen van problemen.
Tischa Neve benadruidt in haar boeken dat positief en creatief opvoeden een belangrijke aanpak is die helpt bij het opbouwen van een betere communicatie met het kind. Ze benadruidt dat het niet alleen gaat om het stellen van regels en grenzen, maar ook om het opbouwen van een positieve band en het begrijpen van het gedrag van het kind. De praktische tips en strategieën die zij biedt, helpen ouders en opvoeders bij het opvoeden van kinderen. De nadruk ligt op het opbouwen van een betere communicatie, het leren omgaan met emoties, en het vermijden van straffen en belonen. Tischa Neve benadruidt ook dat het belangrijk is om zelf goed voor jezelf te zorgen, en dat ouders hun eigen behoeften in de gaten moeten houden om positief en aandachtig te kunnen zijn. Zij stelt voor om te focussen op wat er wel goed gaat, en om te leren omgaan met het gedrag van het kind in plaats van het bestraffen. Dit zijn kernprincipes van positief opvoeden, waarin het gedrag van het kind wordt begrepen en gevolgd in plaats van bestraft of beloond.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet