logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Een holistische benadering van opvoeden: het belang van het herkennen van unieke kwaliteiten van kinderen

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel psychologisch als sociaal van invloed is op de ontwikkeling van het kind. In veel gevallen wordt opvoeden gezien als het leren van normen, waarden en gedragsregels. Maar volgens de bronnen is opvoeden ook een proces waarin de unieke kwaliteiten van elk kind centraal staan. In dit artikel wordt gekeken naar een holistische benadering van opvoeden, waarbij het belang van het herkennen en stimuleren van de unieke eigenschappen van kinderen centraal staat. Dit is onder meer terug te vinden in het boek Anders bekeken van Robert de Klerk en Marianne Langemeijer, dat een nieuwe, holistische benadering van opvoeding presenteert.

De kern van de opvoeding

Volgens de bronnen is opvoeding het proces waarin een kind wordt gevormd naar de normen en waarden van de opvoeder(s) en de samenleving waarin hij leeft. Dit proces is gericht op het helpen van het kind om mondig te worden, dat wil zeggen, in staat te zijn om zichzelf te verantwoorden en zich te laten gelden in de samenleving. De opvoeding is dus niet alleen gericht op het leren van gedragsregels, maar ook op het ontwikkelen van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en zelfbeeld.

De opvoeding is echter niet eenduidig. Er zijn verschillende opvoedingsstijlen, zoals de verwaarlozende, de autoritaire, de permissieve en de autoritatieve opvoedingsstijl. Deze stijlen bepalen in grote mate hoe ouders met hun kind omgaan, en welke invloed zij hebben op de ontwikkeling van het kind. De meeste bronnen suggereren dat een balans tussen structuur en vrijheid belangrijk is, zodat kinderen zich kunnen ontwikkelen in een veilige en stimulerende omgeving.

Een holistische benadering van opvoeden

De bron Anders bekeken van Robert de Klerk en Marianne Langemeijer biedt een alternatieve benadering van opvoeden. In dit boek wordt een nieuwe, holistische benadering van opvoeding geïntroduceerd, die zoekt naar de unieke kwaliteiten van elk kind. Pas als die worden herkend, kan een kind zich wezenlijk ontplooien. Dit is een afwijking van de traditionele opvoedingsbenaderingen, waarin het kind vaak wordt opgevoed op basis van de normen en waarden van de ouder.

Deze holistische benadering is gebaseerd op het idee dat elk kind unieke eigenschappen heeft, die het in staat stellen zich te onderscheiden van andere kinderen. Deze kwaliteiten kunnen variëren van creativiteit en gevoeligheid tot logisch denken en zelfstandigheid. Door deze unieke kwaliteiten te herkennen, kan de opvoeder het kind helpen om zich op een manier te ontwikkelen die past bij de persoonlijkheid en het potentieel van het kind.

Deze benadering wordt ook wel ‘positief opvoeden’ genoemd. Hierbij wordt de focus gelegd op het belonen van het gedrag van het kind, in plaats van het straffen. Een positieve opvoeding zorgt ervoor dat kinderen zich veilig en gewaardeerd voelen, wat leidt tot een sterker zelfbeeld en een betere ontwikkeling.

De rol van ouders en opvoeders

De opvoeding is geen proces dat alleen door ouders wordt uitgevoerd. Het is een samenspel tussen ouders, sociale omgeving en leefsituatie. De invloed van ouders is groot, aangezien zij het voorbeeld vormen voor hun kind. De manier waarop ouders met hun kind omgaan, beïnvloedt het gedrag en de ontwikkeling van het kind op een diepe manier.

De bron Opvoeding geeft aan dat ouders hun kinderen helpen om normen en waarden aan te leren die voor hen belangrijk zijn. Dit gebeurt door het goede voorbeeld te geven. Daarnaast spelen ook de sociale omgeving en de leefsituatie een rol. De plek waar het kind opgroeit, en de omgeving waarin het zich bevindt, bepalen ook hoe het kind zich ontwikkelt.

De opvoedingsstijl die ouders hanteren, is van invloed op de ontwikkeling van het kind. De bron Opvoedingsstijlen geeft aan dat er vier categorieën van opvoedingsstijlen zijn: de verwaarlozende, de autoritaire, de permissieve en de autoritatieve opvoedingsstijl. De verwaarlozende opvoedingsstijl is gekenmerkt door weinig regels en geborgenheid, terwijl de autoritaire opvoedingsstijl gericht is op het bepalen van regels en het straffen van ongewenst gedrag. De permissieve opvoedingsstijl is gekenmerkt door veel vrijheid en weinig structuur, en de autoritatieve opvoedingsstijl is gebaseerd op een balans tussen structuur en vrijheid.

De invloed van de opvoedingsstijl op het gedrag van het kind

De opvoedingsstijl die ouders hanteren, heeft een directe invloed op het gedrag van het kind. De bron Opvoedingsstijlen geeft aan dat kinderen die op een autoritaire manier worden opgevoed vaak minder zelfstandig zijn en vaker ontsnappen aan de ouder. De kinderen die op een permissieve manier worden opgevoed, lopen vaak meer risico op negatief gedrag, omdat ze weinig structuur krijgen. De kinderen die op een autoritatieve manier worden opgevoed, ontwikkelen zich vaak het beste, omdat er zowel structuur als vrijheid is.

De bron Opvoedingsproces benadruit dat het opvoedingsproces een transactioneel proces is, waarin ouders en kinderen elkaar wederzijds beïnvloeden. De invloed van factoren zoals het kind, de ouder(s) en de omgeving is hierbij van groot belang. Factoren die de opvoeding kunnen bedreigen, zoals problemen in het gezin of een onveilige omgeving, kunnen het opvoedingsproces beïnvloeden.

De rol van positief opvoeden

De bron Positief opvoeden geeft aan dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met een gezond zelfbeeld. Belangrijke aspecten van positief opvoeden zijn onder andere het zorgen voor een veilige, stimulerende omgeving, het leren door positieve ondersteuning en het geven van duidelijke regels en grenzen op een positieve manier.

De bron Tips positief opvoeden geeft aan dat ouders moeten leren om te luisteren naar hun kind, om te kijken naar de ontwikkelingsopgaven van hun kind en om te werken aan een balans tussen structuur en vrijheid. De opvoedingsopgaven variëren per leeftijd, en ouders moeten zich daarop aanpassen. Bijvoorbeeld, kinderen tussen de 0 en 2 jaar hebben veel aandacht en veiligheid nodig, terwijl kinderen tussen de 12 en 16 jaar meer ruimte en zelfstandigheid nodig hebben.

De invloed van de opvoedingsondersteuning

De bron Opvoedingsondersteuning geeft aan dat er verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar zijn, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. Deze ondersteuning helpt ouders om beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden. De opvoedingsondersteuning kan helpen bij het oplossen van problemen met het gedrag van het kind of bij het aanpassen van de opvoedingsstijl.

De bron Opvoedingsproces benadrukt dat het opvoedingsproces een balans is tussen beschermende en risicofactoren. Factoren op micro-, meso- en macroniveau beïnvloeden het proces. Bijvoorbeeld, factoren op microniveau zoals de eigenschappen van de ouder(s), het kind en het gezinssysteem, spelen een grote rol in de opvoeding.

Conclusie

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel psychologisch als sociaal van invloed is op de ontwikkeling van het kind. Een holistische benadering van opvoeden, zoals beschreven in het boek Anders bekeken, benadrukt het belang van het herkennen en stimuleren van de unieke kwaliteiten van elk kind. Dit proces vereist een balans tussen structuur en vrijheid, en een positieve opvoedingsstijl die gericht is op het belonen van het gedrag van het kind. De rol van ouders en opvoeders is hierbij cruciaal, aangezien zij het voorbeeld vormen voor hun kind. Bovendien is het belangrijk om te werken aan een balans tussen de verschillende factoren die het opvoedingsproces beïnvloeden.

Bronnen

  1. Anders bekeken
  2. Wikipedia - Opvoeding
  3. Psychologie.nl - Opvoedingsstijlen
  4. Opgroeien.be - Wat is opvoeden?
  5. De psycholoog - Opvoeding
  6. Boekenschaap - Anders bekeken
  7. NJI - Opvoeden en ouderschap
  8. Positive Discipline Nederland - Opvoeden echt een makkie toch?
  9. Psychogoed - Wat is positief opvoeden?
  10. De Correspondent - Ik dacht dat ik een goede ouder was tot ik dit boek las

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven