logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden als je ontploft: hoe je rustig blijft en je kind helpt

De opvoeding van je kinderen is een complexe en intensieve taak. Tijdens dit proces is het niet ongewoon dat ouders hun geduld verliezen, met name wanneer het druk is, de tijd knellt of de situatie onverwacht onrustig verloopt. Het is belangrijk om te beseffen dat het ontploffen van ouders niet onvermijdelijk is, maar dat het wel een uitdaging vormt die op een bewuste manier beheerst kan worden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je als ouder rustig kunt blijven, hoe je je eigen grenzen kunt hanteren en hoe je je kind op een manier kunt ondersteunen die niet leidt tot ontploffingen.

De psychologie achter het ontploffen

Het ontploffen van ouders is vaak het gevolg van overprikkeling. In het artikel van Loes Waanders wordt uitgelegd dat ouders dagelijks veel prikkels te verwerken krijgen, en dat dit leidt tot een gevoel van overbelasting. Dit wordt vaak beschreven als het binnen je ‘window of tolerance’ zitten. Wanneer je buiten deze zone raakt, kun je terechtkomen in de zone van hyperarousal (te veel prikkels) of hypoarousal (te weinig prikkels). In de hyperarousal-positie ben je snel geïrriteerd, emotioneel en vind je het lastig om rust te vinden.

Deze overprikkeling is dus geen onvermijdelijkheid van het ouderschap, maar een situatie die beheersbaar is. Het ligt niet zozeer aan het aantal prikkels, maar aan hoe je er als ouder mee omgaat. Door je eigen bewustzijn te versterken en je grenzen goed te bewaken, kun je je beter van de situatie afstellen en rustiger blijven.

Het belang van zelfzorg als ouder

Een van de belangrijkste tips die in de bronnen wordt gegeven, is het belang van zelfzorg. In het artikel van het NJI staat duidelijk dat het belangrijk is dat het goed gaat met jezelf als ouder. Dit geldt zowel voor je lichaam als je geest. Door tijd voor jezelf te nemen, rust te nemen en je te ontspannen, ben je weer opgeladen om je kind te kunnen opvoeden.

Een voorbeeld hiervan is de tip om ‘meer rust te voelen gedurende de dag’ door kleine momenten van rust te creëren. Dit kan zijn door even een wandeling te maken in de natuur, een luisterboek te horen of gewoon even niets te doen. Deze momenten zijn cruciaal om je zelfbeeld en je geduld te herstellen. In het artikel van Loes Waanders wordt ook benadruid dat het niet altijd grote acties hoeft te zijn, maar juist kleine momenten die helpen om rust te vinden.

De rol van de ouder in het opvoedproces

De opvoeding van je kind is geen eenduidige taak. Elke ouder heeft zijn eigen manier van omgaan met kinderen, en het is belangrijk dat je je eigen rol als ouder goed in de gaten houdt. In het artikel van het NJI staat dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen begeleiden in plaats van te helpen bij elke situatie. Dit betekent dat je je kind niet meteen moet redden, maar dat je het moet laten leren om zelf problemen op te lossen.

Een veelvoorkomende opvoedfout is dat ouders te veel helpen bij het oplossen van problemen, zoals het oplossen van ruzies met vriendjes, het helpen met huiswerk of het oplossen van een vergeten gymtas. Hoewel dit goed bedoeld is, leert je kind hierdoor niet hoe het zelf met tegenslagen omgaat. Door je kind te begeleiden in plaats van te helpen, leer je het om te leren omgaan met frustraties en tegenslagen. Dit bevordert de zelfstandigheid van je kind en leidt tot meer zelfvertrouwen.

Het herkennen van je eigen triggers

Soms is het ontploffen van ouders niet zozeer het gevolg van het gedrag van het kind, maar van bepaalde triggers. In het artikel van Kleine Grote Mensen wordt uitgelegd dat bepaalde dingen die je kind doet, je kunnen katapulteren naar je eigen jeugd. Dit kan leiden tot ontploffingen die niet gericht zijn op het kind, maar op je eigen onaangename ervaringen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je eigen triggers te leren herkennen. Door je gedrag en emoties te analyseren, kun je leren om te reageren in plaats van te reageren op basis van oude patronen. Dit helpt om een betere band met je kind op te bouwen en je eigen gedrag te beheersen.

Tips om rustig te blijven bij moeilijke situaties

Er zijn verschillende tips die je als ouder kunnen helpen om rustig te blijven, ook als je kind ontploft. In het artikel van Wowopvoedcoaching worden een aantal handige tips gegeven. Bijvoorbeeld:

  • Wees realistisch in wat je van je kind kunt verwachten. Kinderen zijn nog impulsief en leren nog hoe ze met situaties omgaan. Je kind heeft dus meer tijd nodig om bepaalde taken te voltooien.
  • Vermijd aannames over het gedrag van je kind. Soms is het minder erg dan je verwacht, en is het belangrijk om niet meteen te oordelen.
  • Kies voor een andere aanpak. In plaats van meteen in te grijpen, kun je je kind helpen om zelf oplossingen te bedenken. Dit bevordert het probleemoplossend denken van je kind.
  • Zorg voor jezelf. Je kunt pas goed voor je kind zorgen als je zelf ook goed voor jezelf zorgt. Neem tijd voor jezelf en ontspan.

De impact van schreeuwen en ontploffingen

Het ontploffen van ouders heeft een grote impact op het gedrag en de ontwikkeling van je kind. In het artikel van de CJG wordt uitgelegd dat het belangrijk is om je boosheid te beheersen en niet te veel te schreeuwen. Boosheid is een natuurlijke emotie, maar het is belangrijk dat je je kind leert hoe je ermee omgaat. Als jij je boosheid altijd opkropt en dan ontploft, leert je kind dat opkroppen en ontploffen de manier is om met boze gevoelens om te gaan.

In plaats daarvan is het beter om je kind te leren dat het altijd mag uiten wat het voelt, ook als het boosheid is. En dat je dat op een gecontroleerde manier kunt doen. Dit helpt je kind om een gezonde omgang te leren met emoties en geeft hem of haar de kans om zelf te leren omgaan met frustraties.

Conclusie

Opvoeden als ouder is een uitdaging, maar het is ook een kans om te leren en te groeien. Het ontploffen van ouders is geen onvermijdelijkheid, maar een situatie die op een bewuste manier beheerst kan worden. Door je eigen grenzen te hanteren, jezelf te zorgen en je kind te begeleiden in plaats van te helpen, kun je een betere band opbouwen en je kind helpen om zelfstandiger en weerbaarder te worden.

Het is belangrijk om te beseffen dat het niet altijd perfect hoeft te zijn, maar dat het wel om de juiste benadering en hulp gaat. Door je eigen triggers te leren herkennen, te leren om te reageren in plaats van te reageren op basis van oude patronen, en door je kind te begeleiden in plaats van te helpen, kun je een gezonde en vrolijke opvoedomgeving creëren.

Bronnen

  1. Hoe voorkom ik dat ik overprikkeld raak als ouder?
  2. Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?
  3. De opvoedfout die (bijna) elke ouder maakt (en hoe je het kunt fixen)
  4. Kinderpsycholoog beste opvoedingsstijl
  5. Schreeuwen en mopperen tegen je kind: zo bewaar je je geduld
  6. Zo zorg je dat je zelf ontspant
  7. Positief opvoeden zonder boos te worden
  8. 8 tips om boosheid onder controle te houden
  9. Help, mijn kind ontsploft

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven