Opvoeden in andere culturen: uitdagingen en kansen in een divers land
juli 9, 2025
De cursus Opvoeden 3.7 is bedoeld voor ouders van kinderen in de basisschooltijd, wat overeenkomt met leeftijden van ongeveer 6 tot 12 jaar. Deze cursus biedt geen pasklare oplossingen, maar helpt ouders om zelf te ontdekken wie zij zijn als opvoeder, wie hun kind is en hoe zij samen het gezin kunnen vormen. De cursus bestaat uit zeven avonden, waarin onderwerpen zoals firewalls, sociale media, communicatie en het opstellen van een missionstatement centraal staan. De cursus is gericht op het aanboren van een veilige, betrouwbare en ondersteunende opvoedingsstijl, waarbij ouders leren om hun kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling.
De cursus Opvoeden 3.7 is opgebouwd uit zeven avonden, waarin drie kernvragen centraal staan. De eerste drie avonden richten zich op de persoonlijke opvoedervaring van de ouder, het kind en het gezin. Hierbij worden vragen gesteld zoals: Wie ben jij als opvoeder? Wat heeft jouw kind nodig om tot bloei te komen? Waar staan jullie als gezin voor? In deze fase wordt er ook gekeken naar de waarden die in het gezin centraal staan en naar het gezamenlijke doel dat wordt nagestreefd. In deze avonden krijgen de deelnemers praktische informatie en is er veel ruimte voor gesprekken met anderen.
De overige vier avonden richten zich op verschillende thema’s, waaronder:
Een van de kernprincipes van positief opvoeden is het bieden van een veilige, liefdevolle omgeving. Dit is het belangrijkste uitgangspunt, waarbij het kind zichzelf kan zijn en zich veilig en ontspannen voelt. Dit kan worden bereikt door het kind te knuffelen, interesse te tonen, complimentjes te geven, te troosten, positief aan te moedigen en aandacht te geven. Een kind krijgt hierdoor een gevoel van geborgenheid. Als het kind zich op zijn gemak en veilig voelt, kan het zich richten op de omgeving en nieuwe dingen leren.
Een ander kernprincipe is het geven van ruimte voor ontwikkeling. Hierbij moet de ouder rekening houden met de unieke ontwikkeling van het kind. Het geven van ruimte om zichzelf te ontwikkelen op eigen manier en tempo is essentieel. Het is belangrijk om de eigenheid van het kind te respecteren, want ieder kind is anders. Stimuleren van zelfstandigheid en het bieden van positieve ondersteuning waar nodig is cruciaal. Let op wat het kind al kan en leert. Geef complimenten en bevestiging, maar laat het kind ook fouten maken en hiervan leren.
Het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid draagt bij aan een veilig gevoel voor het kind. Het kind weet waar het aan toe is en dat geeft de houvast die nodig is voor het kind om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Bied dus voorspelbaarheid en grenzen en doe dit door zo min mogelijk te straffen, want straffen werkt niet effectief en heeft veel nadelen.
Het opstellen van een missionstatement is een belangrijk onderdeel van de cursus. Hierbij denken de ouders na over hoe ze als gezin doelgericht aan de slag kunnen gaan. Dit helpt om een duidelijk beeld te krijgen van de waarden en doelen die het gezin nastreft.
In de opvoeding ontwikkelen ouders na verloop van tijd een vast patroon, een kenmerkende manier van reageren op het gedrag van hun kind in uiteenlopende situaties. Vanuit de theorie kunnen we verschillende opvoedingsstijlen onderscheiden die als meer of minder gunstig worden beschouwd voor de kinderlijke ontwikkeling.
Een kind ontwikkelt zich razendsnel. In elke fase leert het kind weer andere dingen en in elke fase staan verschillende thema’s centraal. Dit noemen we de ontwikkelingsopgaven van het kind. Als ouder moet je je steeds weer aanpassen aan deze ontwikkelingsopgaven. Het is belangrijk om te kijken naar de leeftijd van het kind en de ontwikkeling die het doormaakt.
Voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar is het allerbelangrijkste dat ze zich veilig hechten aan de ouder. Dit betekent veel knuffelen, het kind goed verzorgen en veel praten tegen het kind. Het kind krijgt hierdoor een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Tijdens deze fase ontwikkelt het kind zich snel. Het kind leert nieuwe vaardigheden, zoals het lopen, praten en spelen. Het is belangrijk om het kind te stimuleren en te ondersteunen in deze ontwikkeling. Het kind heeft veel aandacht nodig, maar ook ruimte om zelf te leren.
Tijdens deze fase wordt het kind steeds zelfstandiger. Het kind leert omgaan met andere kinderen, zich uit te drukken en grenzen te leren. Het is belangrijk om het kind te laten leren met conflicten om te gaan en om het kind te ondersteunend te zijn bij het oplossen van problemen.
Tijdens deze fase ontwikkelt het kind zich verder in sociale vaardigheden, zelfstandigheid en leerhouding. Het is belangrijk om het kind te stimuleren om zelfstandig te leren en om het kind te ondersteunend te zijn bij het oplossen van problemen.
In de cursus Opvoeden 3.7 wordt ook gekeken naar de vraag hoe ouders kunnen worden ondersteund bij hun opvoedingsproblemen. Er zijn verschillende vormen van opvoedondersteuning beschikbaar, zoals het aanvragen van een persoonsgebonden budget (PGB) voor jeugdhulp of het raadplegen van een opvoedadvies. Deze ondersteuning helpt ouders om hun kinderen beter te kunnen begeleiden en te leren omgaan met uitdagingen.
De cursus Opvoeden 3.7 biedt ouders een waardevolle kans om hun opvoedingsstijl te ontwikkelen en te verbeteren. Door deel te nemen aan deze cursus leren ouders om hun kinderen effectief te begeleiden en te ondersteunend te zijn. De cursus richt zich op het aanboren van een veilige, betrouwbare en ondersteunende opvoedingsstijl, waarbij ouders leren om hun kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling. De kernprincipes van positief opvoeden, zoals het bieden van een veilige omgeving, het geven van ruimte voor ontwikkeling en het opbouwen van een positieve band met het kind, zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het kind. Bovendien is het belangrijk om te weten dat ouders niet alleen staan en dat er opvoedondersteuning beschikbaar is bij behoefte.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet