logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opleiding tot Vakspecialist Muziek: Een weg naar muziekonderwijs in het basisonderwijs

De opleiding tot Vakspecialist Muziek is gericht op leerkrachten in het basisonderwijs die hun muzikale kennis en vaardigheden willen verdiepen en zich willen specialiseren in het vak muziek. Deze post-HBO-opleiding biedt een brede en praktijkgerichte opbouw, waarbij zowel theorie als praktijk een belangrijke rol spelen. De opleiding is bedoeld voor leerkrachten die al enige muzikale basiskennis en ervaring hebben, maar ook voor professionals met een andere HBO-opleiding en vergelijkbare muzikale competenties. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van muzikale vaardigheden, het verdiepen van vakdidactiek en het leren hoe men structureel kan bijdragen aan meer muziek in de klas.

Wat is een Vakspecialist Muziek?

Een Vakspecialist Muziek is een leerkracht die niet alleen weet dat muziek een onmisbaar onderdeel is van het lesprogramma, maar ook daaraan invulling kan geven. De opleiding leidt leerkrachten op tot een vakpersoon die zich kan inzetten voor het bevorderen van muziek in de school en die collega’s kan inspireren, coachen en ondersteunen om meer muziek in de school mogelijk te maken. De opleiding is gecertificeerd en geregistreerd bij CPION, waardoor de diplomering gewaardeerd wordt op de arbeidsmarkt.

De opleiding is gericht op het werken met een doorlopende leerlijn vanuit de verschillende muzikale domeinen. De aanpak is praktijkgericht, want zowel de theoretische vakken als de instrumentale en de praktijkvakken worden direct toegepast in de stagelessen. De opleiding is genrevrij en gericht op het werken met een doorgaande leerlijn vanuit de verschillende muzikale domeinen. Dit betekent dat deelnemers leren werken met een breed scala aan muzikale vaardigheden, waaronder zingen, spelen, bewegen, noteren en componeren/improviseren.

Doelgroep en Toelatingseisen

De opleiding is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die al enige muzikale basiskennis en ervaring hebben. Ook professionals met een andere HBO-opleiding en vergelijkbare muzikale competenties zijn welkom. De opleiding sluit aan bij leerkrachten die zich willen verdiepen in het vakgebied muziek en bijvoorbeeld willen doorgroeien naar de rol van vakleerkracht muziek of muziekdocent in het primair onderwijs.

Voor toelating is het nodig dat de kandidaat de praktijktoelating succesvol heeft doorlopen, de basis muzikale- en muziektheoretische vaardigheden beheerst, de motivatie en leerdoelen helder beschrijft en sluit aan bij de opleiding. Daarnaast moet de kandidaat ervaring hebben in het werken met groepen en minstens 101,25 contacturen beschikbaar zijn in het schooljaar 2025-2026.

Opbouw en Inhoud van de Opleiding

De post-HBO-opleiding Vakspecialist Muziek duurt één jaar en is gericht op het ontwikkelen van muzikale vaardigheden, het verdiepen van vakdidactiek en het leren hoe men structureel kan bijdragen aan meer muziek in de klas. De opleiding is competentiegericht en de benodigde competenties zijn in samenwerking met de SLO ontwikkeld en sluiten goed aan bij de huidige methodiek voor het muziekonderwijs op de pabo. Deelnemers maken een persoonlijk opleidingsplan en bepalen voor een groot deel hun eigen leerroute, aansluitend bij hun niveau en praktijjsituatie.

Tijdens de opleiding leren deelnemers werken met een doorlopende leerlijn muziek voor alle groepen in het primair onderwijs. Ze leren werken met een activerende didactiek, verschillende muzikale domeinen, cultureel divers repertoire, non-verbale didactiek, oog voor talentvorming, de wens van de school en taalvorming. Daarnaast leren ze werken met een begeleidingsinstrument in de muziekles, zoals gitaar, ukelele, piano of saz.

De opleiding is zeer praktijkgericht, want alle vaardigheden en kennis worden direct toegepast tijdens de stage. Deelnemers lopen tijdens de opleiding stage in zowel de onderbouw, middenbouw als bovenbouw van het primair onderwijs. Daarnaast leren deelnemers werken met muziektheater, dans, beweging en muziektheater in de muzieklessen. Ze leren ook werken met een digibord en vakkenintegratie met behulp van de methodes Muziek is een Taal en Op Muziek kan je Rekenen.

Werkterreinen en Functies na de Opleiding

Na het afronden van de opleiding kan de deelnemer aan de slag als Vakspecialist Muziek in de basisschool. Mogelijke functies zijn coördinator muziek, kwaliteitsbewaker muziek, begeleiden van collega’s tot aan muziek geven in andere groepen, leiden van schoolkoor/schoolorkest, inzetten van muziek ten behoeve van teambuilding in het schoolteam, contact leggen met vakleerkracht muziek voor voorstellingen, en contact leggen met centra van kunstzinnige vorming.

De opleiding is ook gericht op het werken met een doorgaande leerlijn vanuit de verschillende muzikale domeinen. De aanpak is praktijkgericht, want zowel de theoretische vakken als de instrumentale en de praktijkvakken worden direct toegepast in de stagelessen. De opleiding is genrevrij en gericht op het werken met een doorgaande leerlijn vanuit de verschillende muzikale domeinen.

Kwaliteit en Ondersteuning

De opleiding is gecertificeerd en geregistreerd bij CPION, waardoor de diplomering gewaardeerd wordt op de arbeidsmarkt. De opleiding biedt een uitgebreid lesprogramma zodat de deelnemer breed inzetbaar is in het basisonderwijs (groep 1 - 8). De opleiding is genrevrij en gericht op het werken met een doorgaande leerlijn vanuit de verschillende muzikale domeinen.

De opleiding wordt gegeven door deskundige docenten met veel praktijkervaring, de hele week bereikbaar. Het lesmateriaal is doelgericht en praktijkgericht met heldere voorbeelden en uitleg. De opleiding heeft ook een geavanceerde online leeromgeving en effectieve studietools. De kwaliteit wordt ook beoordeeld door een adviescommissie.

Opleidingskosten en Mogelijke Subsidies

De opleiding kost €2.800,-, inclusief administratie- en materiaalkosten, diploma en inschrijving in het abituriëntenregister, exclusief aan te schaffen literatuur. Er zijn mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor (een deel van) de kosten van de opleiding. Dit is echter afhankelijk van de persoonlijke situatie en de gemeente waarin de kandidaat woont. De regelingen veranderen ook voortdurend. Kijk op werktuigppo.nl en neem in ieder geval contact op met de gemeente (via het UWV) om te kijken of de kandidaat in aanmerking komt voor een regeling.

Er zijn ook mogelijkheden voor korting via de regeling Cultuur met Kwaliteit. Het is mogelijk 50% korting te krijgen via deze regeling. Daarnaast zijn er ook andere mogelijke ondersteuningsregelingen, zoals het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, waarin ZZP’ers kunnen vergoed worden. Ook is het mogelijk om de kosten voor deze opleiding in verschillende termijnen te betalen.

Samenvatting

De opleiding tot Vakspecialist Muziek biedt een brede en praktijkgerichte opbouw, waarbij zowel theorie als praktijk een belangrijke rol spelen. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van muzikale vaardigheden, het verdiepen van vakdidactiek en het leren hoe men structureel kan bijdragen aan meer muziek in de klas. De opleiding is gecertificeerd en geregistreerd bij CPION, waardoor de diplomering gewaardeerd wordt op de arbeidsmarkt. De opleiding is gericht op het werken met een doorlopende leerlijn vanuit de verschillende muzikale domeinen. De aanpak is praktijkgericht, want zowel de theoretische vakken als de instrumentale en de praktijkvakken worden direct toegepast in de stagelessen.

Bronnen

  1. Marnix Onderwijscentrum
  2. Zuyd
  3. Han
  4. Aslan Muziekcentrum
  5. Conservatorium van Amsterdam
  6. Conservatorium van Amsterdam
  7. Hanze
  8. Koncon

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven