logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden in Mook en Middelaar: Hulp, ondersteuning en samenwerking

In de gemeente Mook en Middelaar wordt opvoeden gezien als een proces dat niet alleen door ouders of verzorgers wordt gedaan, maar ook door het hele omgeving. De gemeente zet zich sterk in het bevorderen van een veilige, gezonde en ondersteunende omgeving voor kinderen en jongeren. In dit artikel wordt gekeken naar de manieren waarop ouders en gezinnen in Mook en Middelaar ondersteuning kunnen krijgen bij het opvoeden, de rol van steungezinnen en hoe samenwerking tussen verschillende partijen helpt bij het opvoeden van kinderen.

Ondersteuning bij opvoeden: Wat is er beschikbaar?

In de gemeente Mook en Middelaar is er sprake van meerdere vormen van ondersteuning voor ouders en kinderen. De gemeente biedt ondersteuning aan bij problemen met opvoeden, opgroeien en de ontwikkeling van kinderen. Deelname aan activiteiten, spreekuren voor ouders en hulp bij een scheiding zijn onderdeel van het aanbod.

Een van de belangrijkste ondersteuningsdiensten is het Sociaal Team van Mook en Middelaar. Dit team helpt ouders en kinderen bij problemen met opvoeding, mentale gezondheid, of bij het omgaan met een scheiding. Het Sociaal Team is bereikbaar via telefoon of e-mail. Bijvoorbeeld, tijdens het telefonisch spreekuur (maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur) kan men contact opnemen met het team via het nummer (024) 696 91 11. Ook via e-mail ([email protected]) kan men hulp vragen.

De hulp van het Sociaal Team is gratis en wordt binnen zes weken in de gaten gehouden. Als er sprake is van professionele hulp, dan wordt dat ingeschakeld. De gemeente stelt ook activiteiten en bijeenkomsten op, waarin jongeren en ouders kunnen participeren om hun ontwikkeling te begeleiden.

Steungezinnen: Samenwerking in de buurt

Een van de belangrijkste initiatieven in Mook en Middelaar is het project Buurtgezinnen. Dit project, opgericht in 2015 door Leontine Bibo, helpt gezinnen die moeilijkheden hebben bij het opvoeden van hun kinderen. De kern van het project is dat een steungezin in de buurt helpt bij het opvoeden van een kind. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het kind een dag per week wordt opgevangen, of dat het steungezin bijdraagt aan de opvoeding van het kind door samen met de ouders te werken.

De coördinator van Buurtgezinnen in Mook en Middelaar, Sophie Westerink, legt uit dat het belangrijk is dat steungezinnen stabiel en warm zijn. Ze moeten voldoende ervaring hebben met kinderen en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben. Daarnaast is het belangrijk dat er een goede match is tussen het vraaggezin (het gezin dat hulp nodig heeft) en het steungezin (het gezin dat ondersteuning biedt).

Een voorbeeld van een situatie waarin Buurtgezienen helpt, is het geval van een alleenstaande moeder met een zoontje van anderhalf jaar. Ze had last van lichamelijke en psychische problemen. Ze werd gekoppeld aan een steungezin in de buurt. Door de opvang van het jongetje voor één dag per week, kreeg de moeder het gevoel er niet alleen voor te staan. Ze ging aan de slag met zichzelf en stond weer in haar kracht. Na verloop van tijd bleven de gezinnen bij elkaar over de vloer komen.

Ondersteuning bij een scheiding

Een scheiding kan voor kinderen en ouders moeilijk zijn. In Mook en Middelaar wordt daarom ondersteuning geboden bij het omgaan met een scheiding. De gemeente helpt ouders bij het begeleiden van hun kinderen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gesproken over signalen en gedrag van kinderen in een scheidingssituatie. Ook wordt er gekeken naar manieren om de kinderen te ondersteunend te begeleiden.

De kinderen worden uitgenodigd voor een ochtend of middag met lotgenoten. Ze delen gedachten, gevoelens en ervaringen. Dit helpt om problemen op langere termijn te voorkomen. Zo nodig worden er bemiddelingsgesprekken gepland tussen de ouders, waarin ze leren om goed met elkaar te communiceren, zodat ze afspraken kunnen maken rondom de opvoeding van hun kinderen.

Samenwerking en initiatieven in de gemeente

De gemeente Mook en Middelaar werkt sterk samen met verschillende partijen, waaronder jeugdorganisaties, scholen en andere gemeenten in de regio. Een van de projecten is Buurtgezinnen, dat in meerdere gemeenten actief is. Ook wordt er gewerkt aan het verbeteren van de leefomgeving voor jongeren en kinderen. Dit gebeurt via activiteiten en initiatieven die op school en in de buurt worden georganiseerd.

De gemeente biedt ook ondersteuning aan bij het opvoeden van kinderen via de jeugdwerker. Deze werker helpt bij het opstellen van activiteiten, het leggen van contacten en het begeleiden van jongeren. De jeugdwerker is beschikbaar op school, op straat, op internet en op andere plekken waar jongeren zich bevinden.

Ondersteuning via het Sociaal Team en jeugdhulp

Het Sociaal Team helpt ouders en kinderen bij het opvoeden en opgroeien. Deelname aan activiteiten, gesprekken met een jeugdconsulent en hulp bij problemen met opvoeding zijn onderdeel van het aanbod. De jeugdconsulent helpt bij het bepalen van de hulp die nodig is. Hierbij wordt een onderzoeksverslag opgesteld, dat wordt teruggestuurd aan de ouders. Als er sprake is van professionele hulp, wordt dat ingeschakeld.

Jeugdhulp is gratis en wordt binnen zes weken in de gaten gehouden. Als er sprake is van spoed, kan er contact opgenomen worden met Jeugdbescherming Gelderland via het nummer (0800) 995 55 99.

Ondersteuning voor ouders via spreekuren

In Mook en Middelaar houdt het Sociaal Team op elke basisschool elke drie weken een spreekuur voor ouders. Hier kunnen ouders terecht met vragen over opvoeden en opgroeien. Deelname aan deze spreekuren is gratis en helpt ouders bij het oplossen van problemen met hun kinderen.

Conclusie

In de gemeente Mook en Middelaar is er een breed aanbod aan ondersteuning voor ouders en kinderen. Het Sociaal Team, Buurtgezinnen, jeugdwerkers en andere initiatieven zorgen voor een veilige, gezonde en ondersteunende omgeving voor kinderen en jongeren. De samenwerking tussen verschillende partijen is cruciaal om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Ouders kunnen hierin steun krijgen, zowel op psychologisch als sociaal niveau. Door samenwerking en ondersteuning wordt het opvoeden van kinderen in Mook en Middelaar een succesvol proces.

Bronnen

  1. Stichting Buurtgezinnen: opvoeden doen we samen
  2. China University MOOC - Zangles
  3. China University MOOC - Login
  4. Jeugd en gezin Mook en Middelaar
  5. Jeugdhulp Mook en Middelaar
  6. Maatjesgezocht: Met jouw gezin maatje van een ander gezin worden
  7. Jeugdregionijmegen: Mook en Middelaar
  8. China University MOOC - Zangles
  9. China University MOOC - Mobile
  10. Ouderwijzer: Gemeenten
  11. Synthese: Locaties Mook en Middelaar
  12. China University MOOC - Zangles

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven