logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Inentingen bij kinderen van 3 jaar: Wijzigingen in het vaccinatieschema van 2025

In 2025 zijn er belangrijke wijzigingen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen. Een van de opvallendste aanpassingen is dat kinderen van 3 jaar nu een BMR-vaccinatie ontvangen. Deze vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. In dit artikel wordt ingegaan op de wijzigingen in het vaccinatieschema, de redenen achter deze aanpassingen, mogelijke bijwerkingen en wat ouders en verzorgers in een kinderopvang of kleuterschool erover moeten weten.

Wijzigingen in het vaccinatieschema

BMR-vaccinatie bij 3 jaar

De BMR-prik verschuift van 9 naar 3 jaar. Dit betekent dat kinderen nu op jongere leeftijd beschermd worden tegen mazelen, een ziekte die zich snel verspreidt. Het RIVM benadrukt dat mazelen een ernstige ziekte is die bij ongevaccineerde kinderen levensbedreigende complicaties kan opleveren. Door de tweede BMR-vaccinatie te verplaatsen naar 3 jaar, wordt de bescherming tegen mazelen verder verzekerd voordat kinderen naar school gaan.

Voor kinderen die geboren zijn vanaf 2016 tot en met 2021, is een inhaalcampagne georganiseerd. Ouders ontvangen een uitnodiging in het voorjaar van 2025. Kinderen die de vaccinatie in 2024 gemist hebben, krijgen in 2025 een herinneringsoproep.

DTP-vaccinatie bij 5 jaar

Naast de wijziging in de BMR-prik, is ook de DTP-vaccinatie (tegen difterie, kinkhoest en tetanus) verschoven. Kinderen krijgen deze vaccinatie nu op 5 jaar in plaats van op 4 jaar. Deze aanpassing geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2021.

DTP-Polio-vaccinatie bij 14 jaar

De herhaalprik tegen difterie, tetanus en polio wordt nu gegeven op 14-jarige leeftijd in plaats van 9 jaar. Deze wijziging geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2016. De bescherming tegen polio wordt hierbij uit het schema verplaatst en komt pas bij de herhaalprik terug. Dit is mogelijk omdat kinderen meerdere keren geïnfecteerd kunnen worden met de ziekte in het eerste levensjaar, waardoor de bescherming al vroeg voldoende is.

Redenen achter de wijzigingen

De aanpassingen in het vaccinatieschema zijn het gevolg van nieuwe inzichten in hoe het immuunsysteem van kinderen op vaccins reageert. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op jongere leeftijd soms beter reageren op bepaalde vaccins. Door de vaccinatie tegen mazelen te verplaatsen naar 3 jaar, wordt de bescherming verder verzekerd voordat kinderen in contact komen met veel andere kinderen op school.

Daarnaast sluit het nieuwe schema beter aan bij vaccinatieschema's in andere Europese landen. Dit maakt het makkelijker voor gezinnen die reizen of verhuizen, om het vaccinatieprogramma te volgen.

Bescherming en doel van de vaccinaties

BMR-vaccinatie

De BMR-vaccinatie beschermt tegen drie ernstige ziektes:

  • Bof: kan leiden tot huiduitslag en koorts.
  • Mazelen: een zeer besmettelijke ziekte die ernstige complicaties zoals longontsteking en hersenvliesontsteking kan veroorzaken.
  • Rodehond: kan vlekjes en koorts veroorzaken en is gevaarlijk voor zwangere vrouwen en ongeboren baby’s.

Kinderen krijgen de BMR-vaccinatie twee keer. De eerste prik wordt gegeven als het kind 14 maanden oud is. De tweede prik was eerst op 9-jarige leeftijd, maar wordt nu gegeven rond de leeftijd van 3 jaar. Met deze aanpassing wordt 99% van de kinderen beschermd.

DTP-vaccinatie

De DTP-vaccinatie beschermt tegen:

  • Difterie: een ernstige keel- en longziekte.
  • Kinkhoest: een hevige hoest die lang kan aanhouden.
  • Tetanus: een ziekte die ontstaat door een bacterie in grond of vuil. Het kan leiden tot spierkrampen en ademhalingsproblemen.

De DTP-vaccinatie is belangrijk omdat deze ziektes zowel kinderen als volwassenen kunnen treffen. Door kinderen op jongere leeftijd te vaccineren, wordt de bescherming vroegtijdig verzekerd.

Bijwerkingen van de vaccinaties

Meest voorkomende bijwerkingen

Na vaccinatie is het normaal dat kinderen zich een paar dagen niet helemaal lekker voelen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Koorts
  • Hangerigheid
  • Prikplek met roodheid of zwelling
  • Lichte hoofdpijn
  • Koortsstuipen (hoewel deze zeldzaam zijn en geen ernstige gevolgen hebben)

Na de BMR-vaccinatie kunnen klachten voorkomen die lijken op de ziektes waartegen gevaccineerd wordt, zoals vlekjes of een dikke wangen. Deze klachten verdwijnen vanzelf en hoeven niet behandeld te worden.

Hoe om te gaan met bijwerkingen

  • Koorts: Geef eventueel paracetamol, maar volg altijd het advies van de arts.
  • Prikplek: Gebruik een koud kompres of knuffel het kind om het te troosten.
  • Hangerigheid: Laat het kind rustig zijn en geef extra aandacht.
  • Flauwvallen: Laat het kind iets eten voordat het gevaccineerd wordt. Laat de jeugdarts of jeugdverpleegkundige weten als het kind eerder flauwgevallen is bij een prik.

Wanneer naar de arts

Neem contact op met de huisarts als:

  • De koorts hoger is dan 39 graden en langer dan een paar dagen aanhoudt.
  • De hangerigheid of pijn verergeren.
  • Er sprake is van heftige reacties, zoals heftige hoofdpijn of koortsstuipen.

Melden van bijwerkingen

Bijwerkingen kunnen gemeld worden bij de arts of verpleegkundige die de inenting heeft gegeven. Ook is het mogelijk om bijwerkingen zelf te melden via www.lareb.nl. Dit helpt bij het verbeteren van de veiligheid van vaccins.

Belang van vaccinatie

Bescherming van kinderen en gemeenschap

Vaccinaties beschermen kinderen niet alleen tegen ernstige ziektes, maar dragen ook bij aan de collectieve immuniteit. Wanneer voldoende mensen in een gemeenschap geïmmuniseerd zijn, wordt de verspreiding van besmettelijke ziektes voorkomen. Dit beschermt ook personen die niet kunnen worden geïnfecteerd, zoals baby’s of mensen met een zwak immuunsysteem.

De vaccinatiegraad is in recente jaren gedaald, vooral in grote steden. Het RIVM benadrukt dat een vaccinatiegraad van minstens 95% nodig is om mazelen te voorkomen. Door de BMR-vaccinatie te verplaatsen naar 3 jaar en via consultatiebureaus aan te bieden, wordt geprobeerd om meer kinderen te vaccineren.

Rol van ouders en verzorgers

Ouders en verzorgers in kinderopvangcentra of kleuterscholen spelen een belangrijke rol in het vaccinatieprogramma. Het is belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de wijzigingen in het schema en ervoor zorgen dat hun kind op tijd geïnfecteerd wordt. De uitnodigingen worden automatisch verstuurd, maar het is verstandig om het vaccinatiebewijs goed bij te houden.

Conclusie

De wijzigingen in het vaccinatieschema van 2025 zijn bedoeld om kinderen beter en langer te beschermen tegen ernstige ziektes. De BMR-vaccinatie wordt nu gegeven bij 3 jaar in plaats van 9 jaar, wat betere bescherming biedt tegen mazelen. Ook zijn er aanpassingen in de DTP- en DTP-Polio-vaccinaties. Ouders en verzorgers worden uitgenodigd om deze wijzigingen in overweging te nemen en ervoor te zorgen dat hun kind op tijd geïnfecteerd wordt.

Vaccinaties zijn een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg voor kinderen en dragen bij aan een gezondere toekomst voor iedereen. Door op de hoogte te blijven van het Rijksvaccinatieprogramma en de uitnodigingen te volgen, kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kind optimaal beschermd is tegen ziektes.

Bronnen

  1. Vaccinatieschema 2025
  2. Vragen en antwoorden over mazelen
  3. Wijzigingen in het vaccinatieschema
  4. Vaccinatiegraad daalt
  5. Vernieuwd vaccinatieschema
  6. Eerste vaccinaties van de baby
  7. BMR- en DTP-vaccinaties
  8. Vaccinatiegraad en mazelen
  9. Bijwerkingen van vaccinaties
  10. Geschiedenis van het vaccinatieprogramma
  11. Informatie over de BMR-prik
  12. Tetanusinformatie
  13. Aangepast vaccinatieschema
  14. Vaccinatieschema 2025

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven