Opvoeden met een dwarse peuter: hoe om te gaan met de koppigheidsfase
juli 9, 2025
De HvA (Hogeschool van Amsterdam) biedt een breed aanbod aan opleidingen en onderwijsondersteuning, met als doel om studenten en docenten te ondersteunend in hun loopbaan. Het Onderwijsbureau van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding speelt een cruciale rol in dit proces. Dit artikel bespreekt de taken, functionaliteiten en het belang van het Onderwijsbureau voor studenten en docenten, met aandacht voor ondersteuning bij het aanvragen van diploma’s, het beheren van roosters, stages, en andere onderwijsondersteunende activiteiten. Daarnaast wordt ingegaan op de rol van het Onderwijsbureau in de praktijkgerichte opleidingen en het onderzoek dat op de HvA wordt gedaan.
Het Onderwijsbureau van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding is gericht op het bieden van ondersteuning aan zowel studenten als docenten. Deze ondersteuning omvat onder andere het beheren van roosters, het beheren van cijfers, het organiseren van stages, het aanvragen van masters, het beheren van toetsen en assessments, en het bieden van supervisie. Ook worden minoren, contractactiviteiten en het aanvragen van diploma’s ondersteund. Het Onderwijsbureau is dus een centrale plek waar zowel studenten als docenten terechtkomen met vragen over hun opleiding en praktijkervaringen.
De ondersteuning wordt via meerdere kanalen geboden. Op de A-Z pagina staan veel algemene informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen. Indien er geen antwoord is op een vraag, staat er bij het onderwerp een verwijzing naar een telefoonnummer. Daarnaast is het mogelijk om vragen digitaal te stellen via het Serviceportal, wat beschikbaar is bij het onderwerp van de vraag. Ook is er een servicepunt op de begane grond waar studenten en docenten terechtkomen met hun vragen.
Het Onderwijsbureau heeft diverse contacten, waaronder contact met het Resultatenadministratie, het Toets- en planning bureau, het Stagebureau 2e graads, het Stagebureau Pabo, het Stagebureau Pedagogiek, het Contact Minoren, het Contact Masters, het Contact Roosterbureau, het Contact Introductie/SKC/Meeloopdagen/Diplomering, het Contact International office, en het Contact Contractonderwijs/nascholing. Deze contacten zijn te bereiken via telefoonnummers zoals 020 599 5515, 020 599 5569, 020 5954512, 06 21155521, en 020-5995563.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de HvA biedt een breed aanbod aan opleidingen, waaronder associate degree, bachelor-, masteropleidingen en nascholingsaanbod. Deze opleidingen zijn bedoeld om studenten voor te bereiden op een loopbaan in het onderwijs of de opvoeding. De opleidingen staan centraal in de grootstedelijke context van leren en opgroeien, waarbij praktijkgerichte onderwijspraktijk een belangrijk onderdeel vormt.
De opleidingen zijn gericht op het opbouwen van kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een loopbaan in het onderwijs. Studenten leren werken met een divers populaat, en worden voorbereid op het samenwerken met andere professionals en instellingen in de omgeving van het kind en op school. Dit betekent dat studenten startbekwaam en 'stadsbekwaam' moeten zijn, wat betekent dat ze zich goed kunnen inleven in de praktijk en goed kunnen omgaan met de uitdagingen die daarbij horen.
De Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) is een voorbeeld van een opleiding die een geïntegreerd programma biedt met een sterke koppeling tussen onderzoek en onderwijspraktijk. Na vier jaar studeert men af met twee diploma’s: de hbo bachelor leerkracht basisonderwijs en de wo vrije bachelor pedagogische wetenschappen. Studenten volgen colleges op de Roeterseilandcampus van de UvA en in het vlakbijgelegen Kohnstammhuis van de HvA. Tijdens hun stages worden studenten begeleid door instituutsopleiders en universitaire opleiders.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding voert onderzoek uit dat gericht is op het verbeteren van de onderwijskundige en pedagogische beroepspraktijk. Dit onderzoek gebeurt via verschillende lectoraten, waaronder het Lectoraat Taalontwikkeling en Meertaligheid, het Lectoraat Burgerschapsonderwijs, het Lectoraat De Pedagogische Functie van Onderwijs en Opvoeding, en het Lectoraat Leren en Innoveren. Deze lectoraten doen praktijkgericht onderzoek op wetenschappelijke basis, en dragen bij aan maatschappelijke ontwikkelingen en vernieuwing van de onderwijskundige en pedagogische beroepspraktijk.
Deze onderzoeken zijn gericht op het oplossen van vraagstukken in de grootstedelijke context van leren en opgroeien. Met (internationale) samenwerkingspartners helpen de onderzoekers onderwijsprofessionals, pedagogen, beleidsmedewerkers en bestuurders om kinderen en jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling. Het Centre of Expertise Urban Education (UE) richt zich op het toerusten van professionals voor de maatschappelijke uitdagingen waar kinderen en jongeren mee geconfronteerd worden. Het CoE focust daarbij op het voeren van dialoog over controversiële onderwerpen, op het opgroeien met zekerheden op de belangrijkste terreinen van het bestaan, en op mogelijkheden om 'verborgen' kennisbronnen in te zetten.
De samenwerking met de praktijk is een kernpunt van de opleidingen en het onderzoek van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding. Studenten en docenten werken samen met andere professionals en instellingen in de omgeving van het kind en op school. Dit helpt bij het opbouwen van praktijkervaring en het toepassen van theorie in de praktijk.
De Faculteit Onderwijs en Opvoeding heeft een sterke band met de praktijk. Studenten lopen stages op een opleidingsschool in Amsterdam, en worden tijdens hun stages begeleid door instituutsopleiders en universitaire opleiders. Daarnaast werkt de Faculteit samen met andere instellingen en organisaties om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de ontwikkeling van kinderen en jongeren te ondersteunen.
Het Onderwijsbureau van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de HvA speelt een cruciale rol in het ondersteunend van studenten en docenten. Het biedt ondersteuning bij het aanvragen van diploma’s, het beheren van roosters, het organiseren van stages, en het beheren van toetsen en assessments. Daarnaast draagt het bij aan de praktijkgerichte opleidingen en het onderzoek dat op de HvA wordt gedaan. De samenwerking met de praktijk en het onderzoek naar maatschappelijke uitdagingen maken de Faculteit Onderwijs en Opvoeding tot een belangrijke plek voor studenten, docenten en professionals in het onderwijs en de opvoeding.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet