logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Onderwijs en opvoeding: Samenwerking tussen school en gezin

Onderwijs en opvoeding vallen grotendeels samen, maar er zijn wel verschillen. Pedagogiek is de theoretische basis en onderzoekt wat werkt en waarom. Opvoedkunde vertaalt deze kennis naar praktische handvatten voor de opvoeding. Opvoeding is het proces waarin ouders, verzorgers en onderwijskundigen samenwerken om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling tot zelfstandige, verantwoordelijke en betrokken personen. Dit gebeurt door het bieden van liefde, veiligheid, kennis en richting, zodat kinderen leren omgaan met zichzelf, anderen, de samenleving. Elke kind wordt gezien als uniek, waardevol en bedoeld met een doel. Ouders en opvoeders helpen kinderen om hun gaven en talenten te ontdekken en in te zetten, zowel voor hun eigen ontwikkeling als voor het welzijn van anderen. Hierbij staan waarden als respect, eerlijkheid en verantwoordelijkheid centraal. Opvoeding richt zich niet alleen op het overbrengen van kennis en vaardigheden, maar ook op het versterken van sociale, emotionele groei. Ouders en onderwijskundigen vormen samen een omgeving waarin kinderen leren keuzes te maken, verantwoordelijkheid te dragen en zich verbonden te voelen met hun omgeving. Daarnaast biedt opvoeding ruimte voor fouten en herstel. Het is een dynamisch proces waarin kinderen stap voor stap leren om, in verbondenheid met anderen, zelfstandig in de wereld te staan en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

Pedagogische visies in het onderwijs

Scholen in Nederland kunnen georiënteerd zijn op basis van onderwijskundige concepten. Bekende voorbeelden daarvan zijn het Jenaplan-onderwijs en de Montessori-scholen. Hieronder een beknopt overzicht van de verschillende onderwijsvisies in Nederland.

Dalton: Is volgens bedenker Helen Parkhurst (1887-1973) gebaseerd op twee grondbeginselen, namelijk vrijheid en samenwerking. Parkhurst publiceerde het boek Education on the Dalton Plan.

Jenaplan: Is een vorm van onderwijsvernieuwing bedacht door Peter Petersen, afkomstig uit de Oost-Duitse plaats Jena. Opvoeding speelt een belangrijke rol in het onderwijs, waarin kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar worden geplaatst.

Freinet: Deze onderwijsvisie is voortgekomen uit het gedachtegoed van de Franse pedagoog Célestin Freinet, waarbij de interesses en belangstelling van leerlingen een uitgangspunt vormen.

Montessori: Een pedagogisch concept dat is ontwikkeld door Maria Montessori. De behoeften van de leerlingen vormen een leidraad en verschillende leeftijdgroepen zitten bij elkaar.

Vrije school: Gebaseerd op de antroposofische opvattingen van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner. Het onderwijs, zowel basis- als voortgezet onderwijs, is gericht op de zogenoemde intrinsieke ontwikkeling van de leerling.

Onderwijs en opvoeding in de visie van Hannah Arendt

In de visie van Hannah Arendt is de school geen plaats waar kinderen de toekomst opbouwen, maar een tussenruimte tussen het gezin en de grotere samenleving. De school moet de overgang van de ene naar de andere 'sfeer' mogelijk maken en dat doet ze door kinderen en jongeren in contact te brengen met relevante uitsneden uit de cultuur. De school is er niet om haar leerlingen de nieuwe samenleving te laten maken; ze is er om kennis te laten maken met de bestaande wereld. Arendt benadrukt dat onderwijs niet dient om de wereld te verbeteren, maar om cultuur door te geven. Dit betekent dat de school een rol speelt bij het overbrengen van waarden en kennis, maar niet in de eerste plaats gericht is op het veranderen van de samenleving.

Samenwerking tussen school en ouders

Onderwijs en opvoeding zijn nauw met elkaar verbonden, maar het is belangrijk dat de samenwerking tussen school en ouders goed verloopt. Ouders spelen een cruciale rol in de opvoeding van hun kind, en de school moet hierin een ondersteunende functie hebben. Het is belangrijk dat leraren en ouders regelmatig communiceren over de ontwikkeling van het kind. Dit kan bijvoorbeeld via gesprekken op het einde van elk schooljaar of via een driehoeksgesprek tussen leerkracht, leerling en ouders. Onderzoek laat zien dat nagenoeg alle ouders bij dit soort gesprekken aanwezig zijn. Een goede samenwerking tussen school en ouders kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het kind.

Belang van ouderbetrokkenheid

Ouders spelen een belangrijke rol in de opvoeding van hun kind. Het is belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het onderwijs van hun kind. Dit kan bijvoorbeeld door samen te werken met de school, deel te nemen aan ouderbetrokkenheidssessies of door regelmatig contact op te nemen met de leerkracht. Onderzoek wijst uit dat ouderbetrokkenheid een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kind helpen bij het leren en het ontwikkelen van vaardigheden. Dit kan bijvoorbeeld door samen voorlezen, over schoolgesprekken te hebben of te helpen bij huiswerk.

Pedagogische samenwerking

Een pedagogische samenwerking is belangrijk in het onderwijs. Dit betekent dat leerkrachten en ouders samenwerken om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. Het is belangrijk dat de samenwerking op een constructieve manier verloopt, waarin zowel de leerkracht als de ouder een rol speelt. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatige gesprekken te voeren, samen te werken aan het opstellen van een leerplan of door de ontwikkeling van het kind te bespreken. Een goede pedagogische samenwerking kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het kind.

Belang van een positief onderwijsklimaat

Een positief onderwijsklimaat is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dit klimaat moet gericht zijn op het leren en het ontwikkelen van vaardigheden, maar ook op het ondersteunen van de emotionele en sociale groei van het kind. Een leerkracht moet een warm, betrokken hart hebben om de opvoeding van het kind te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door een betrouwbare relatie op te bouwen met het kind, regelmatig contact te houden met de ouders en een positieve sfeer te creëren in de klas.

Onderwijs en samenleving

Onderwijs is een belangrijke factor in de ontwikkeling van een samenleving. Het is de sleutel voor persoonlijke ontwikkeling én van een samenleving. Daarom vindt UNICEF het noodzakelijk dat ieder kind naar school gaat. Altijd en overal. Onderwijs is méér dan alleen leren lezen, schrijven en rekenen. Het biedt kinderen in een noodsituatie een veilige plek om te leren en spelen. Schoolmaaltijden kunnen voor de enige voedzame maaltijd op een dag zorgen en het volgen van onderwijs verkleint de kans op kinderarbeid. Maar dat ieder kind recht heeft op onderwijs, wil helaas niet zeggen dat ieder kind ook onderwijs krijgt. Conflicten, natuurrampen of bijvoorbeeld armoede zorgen ervoor dat 250 miljoen kinderen wereldwijd geen toegang hebben tot onderwijs.

Conclusie

Onderwijs en opvoeding zijn nauw met elkaar verbonden, maar het is belangrijk dat de samenwerking tussen school en ouders goed verloopt. Ouders spelen een cruciale rol in de opvoeding van hun kind, en de school moet hierin een ondersteunende functie hebben. Het is belangrijk dat leraren en ouders regelmatig communiceren over de ontwikkeling van het kind. Dit kan bijvoorbeeld via gesprekken op het einde van elk schooljaar of via een driehoeksgesprek tussen leerkracht, leerling en ouders. Onderzoek laat zien dat nagenoeg alle ouders bij dit soort gesprekken aanwezig zijn. Een goede samenwerking tussen school en ouders kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het kind. Ouders spelen een belangrijke rol in de opvoeding van hun kind. Het is belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het onderwijs van hun kind. Dit kan bijvoorbeeld door samen te werken met de school, deel te nemen aan ouderbetrokkenheidssessies of door regelmatig contact op te nemen met de leerkracht. Onderzoek wijst uit dat ouderbetrokkenheid een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kind helpen bij het leren en het ontwikkelen van vaardigheden. Dit kan bijvoorbeeld door samen voorlezen, over schoolgesprekken te hebben of te helpen bij huiswerk. Een pedagogische samenwerking is belangrijk in het onderwijs. Dit betekent dat leerkrachten en ouders samenwerken om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. Het is belangrijk dat de samenwerking op een constructieve manier verloopt, waarin zowel de leerkracht als de ouder een rol speelt. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatige gesprekken te voeren, samen te werken aan het opstellen van een leerplan of door de ontwikkeling van het kind te bespreken. Een goede pedagogische samenwerking kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het kind. Een positief onderwijsklimaat is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dit klimaat moet gericht zijn op het leren en het ontwikkelen van vaardigheden, maar ook op het ondersteunen van de emotionele en sociale groei van het kind. Een leerkracht moet een warm, betrokken hart hebben om de opvoeding van het kind te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door een betrouwbare relatie op te bouwen met het kind, regelmatig contact te houden met de ouders en een positieve sfeer te creëren in de klas. Onderwijs is een belangrijke factor in de ontwikkeling van een samenleving. Het is de sleutel voor persoonlijke ontwikkeling én van een samenleving. Daarom vindt UNICEF het noodzakelijk dat ieder kind naar school gaat. Altijd en overal. Onderwijs is méér dan alleen leren lezen, schrijven en rekenen. Het biedt kinderen in een noodsituatie een veilige plek om te leren en spelen. Schoolmaaltijden kunnen voor de enige voedzame maaltijd op een dag zorgen en het volgen van onderwijs verkleint de kans op kinderarbeid. Maar dat ieder kind recht heeft op onderwijs, wil helaas niet zeggen dat ieder kind ook onderwijs krijgt. Conflicten, natuurrampen of bijvoorbeeld armoede zorgen ervoor dat 250 miljoen kinderen wereldwijd geen toegang hebben tot onderwijs.

Bronnen

  1. Wij-leren.nl - Opvoedkunde en pedagogiek
  2. NIVOZ - Hannah Arendt en de school als tussenruimte
  3. Wij-leren.nl - Onderwijs en onderzoek
  4. NIVOZ - Samenwerking met ouders aan opvoeding
  5. Rijksoverheid - Onderwijs
  6. AOB - Pedagogische visies in het onderwijs
  7. Stichting van het Onderwijs - Onderwijsstelsel
  8. NIVOZ - Een pedagogische kijk op onderwijs
  9. Onderwijskennis.nl - Ouders en onderwijskansen
  10. UNICEF - Onderwijs
  11. Educatie-en-School - Onderwijs en opvoeding
  12. X11 - Onderwijs en opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven