logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ondersteuning bij opvoeding en jeugd in het kader van de Wmo in de gemeente Druten

De gemeente Druten zorgt in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) en de Jeugdwet voor zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren met een behoefte aan hulp. Deze ondersteuning kan variëren van algemene voorzieningen tot maatwerkvoorzieningen, afhankelijk van de situatie van de jeugdige en zijn ouder. De Wmo 2015 en de Jeugdwet vormen samen het kader waarbinnen de gemeente Druten haar taken uitvoert, waaronder het bieden van ondersteuning bij opvoeding, gezondheid, en maatschappelijke participatie. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de ondersteuning bij opvoeding en jeugd in de gemeente Druten behandeld, met nadruk op de praktijk van de Wmo en de rol van de zorgaanbieder.

Ondersteuning bij opvoeding: het kader van de Wmo

De Wmo 2015 is bedoeld om mensen met een beperking, een psychische stoornis of een andere vorm van behoefte aan hulp te ondersteunen. In de gemeente Druten wordt deze wet uitgevoerd in samenwerking met de Jeugdwet, waardoor zowel kinderen als volwassenen ondersteuning kunnen krijgen. De ondersteuning bij opvoeding wordt hierbij geïntegreerd in het algemene kader van de Wmo, zodat ouders en kinderen tegelijkertijd ondersteuning kunnen krijgen.

De Wmo 2015 is gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en het stimuleren van deelname aan het maatschappelijk verkeer. Dit geldt zowel voor de cliënt als voor de mantelzorger, waaronder ouders. In de gemeente Druten wordt er op gelet dat de ondersteuning op een manier wordt verleend die past bij de behoeften van de jeugdige en zijn ouder. Hierbij wordt rekening gehouden met de mate waarin de cliënt of de ouder in staat is om problemen op te lossen of te verminderen, eventueel met hulp van personen uit het sociaal netwerk.

De ondersteuning bij opvoeding kan worden gegeven in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb), waarbij de cliënt zelf kan bepalen hoe de ondersteuning wordt gebruikt. Ook kunnen er maatwerkvoorzieningen worden verstrekt, zoals reguliere of specialistische begeleiding, dagbesteding, of hulp in de vorm van praktische ondersteuning. De keuze voor een bepaalde vorm van ondersteuning hangt af van de situatie van de jeugdige en zijn ouder, en wordt gemaakt op basis van een uitgebreid onderzoek.

Samenwerking met het onderwijs

Een belangrijk onderdeel van de ondersteuning bij opvoeding is de samenwerking met het onderwijs. De zorgaanbieder werkt samen met onderwijs, waaronder leerkrachten, jeugdgezondheidszorg, schoolmaatschappelijk werk, en andere betrokkenen. Deze samenwerking is van groot belang om ervoor te zorgen dat de jeugdige op school goed wordt ondersteund, zowel in de thuissituatie als in de schoolomgeving.

De zorgaanbieder houdt rekening met de continuïteit van het onderwijs voor het kind om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg wordt zoveel mogelijk op school aangeboden, en er wordt afstemming geregeld tussen eventuele ondersteuning in de thuissituatie en ondersteuning op school. Belangrijk is de verbinding en het maken van zo concreet mogelijke afspraken met het onderwijsveld/Passend Onderwijs, zowel met het Primair onderwijs als het Voortgezet Onderwijs, waaronder het ROC. Dit zorgt ervoor dat jeugdigen een startkwalificatie kunnen behalen en aan het werk kunnen komen.

De zorgaanbieder brengt onderwijs op de hoogte van wachttijden voor de geïndiceerde hulp, de start, voortgang en beëindiging van jeugdhulp, handelingsadviezen voor leerkrachten, en overige adviezen. Hierbij wordt rekening gehouden met de privacywetgeving. De samenwerking met het onderwijs vindt plaats volgens het convenant Onderwijs Jeugd augustus 2017.

Vormen van jeugdhulp en maatwerkvoorzieningen

In de gemeente Druten zijn verschillende vormen van jeugdhulp beschikbaar, waaronder algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen. De algemene voorzieningen zijn vrij toegankelijk en kunnen worden gebruikt zonder dat er een verwijzing of besluit van de gemeente nodig is. Voor de maatwerkvoorzieningen is dat anders. Hierbij wordt erop gelet dat de hulp op maat is gemaakt, afhankelijk van de behoeften van de jeugdige.

De maatwerkvoorziening stelt de jeugdige in staat, rekening houdend met de uitkomsten van het onderzoek, een passende bijdrage te leveren aan het realiseren van een situatie waarin de jeugdige in staat wordt gesteld om gezond en veilig op te groeien, te groeien naar zelfstandigheid, en voldoende zelfredzaam te zijn en maatschappelijk te participeren. Dit geldt zowel voor de jeugdige als voor de ouder.

De maatwerkvoorzieningen worden in de gemeente Druten grotendeels verstrekt door gecontracteerde jeugdhulpaanbieders. Deze aanbieders beoordelen welke maatwerkvoorziening nodig is, en bepalen in overleg met de jeugdige of ouder de concrete inhoud, vorm, omvang en duur van de benodigde jeugdhulp. Hierbij wordt rekening gehouden met protocollen en richtlijnen die voor een professional de basis vormen van zijn handelen.

Beperkingen en voorwaarden

Er zijn ook beperkingen aan de ondersteuning bij opvoeding in de gemeente Druten. Een cliënt komt niet in aanmerking voor een maatwerkvoorziening als hij of zij geen ingezetene is van de gemeente Druten, met uitzondering van beschermd wonen en opvang. Ook geldt dat de cliënt volgens het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Druten valt. Daarnaast geldt dat een maatwerkvoorziening slechts wordt verstrekt als de eerder verstrekte maatwerkvoorziening technisch is afgeschreven.

Voor de maatwerkvoorziening met betrekking tot zelfredzaamheid en participatie, op grond van de Wmo, geldt dat de noodzaak tot ondersteuning voor de cliënt redelijkerwijs onvermijdbaar moet zijn geweest, en dat deze voorziening langdurig noodzakelijk dient te zijn. In het geval de voorziening voorzienbaar was, moet vaststaan dat van de cliënt redelijkerwijs niet kon worden verwacht dat hij of zij maatregelen had getroffen die de hulpvraag overbodig maakte.

Ondersteuning van de gemeente bij de uitvoering van de Wmo

De gemeente Druten is verantwoordelijk voor het vaststellen van de te verlenen maatwerkvoorziening, dan wel het afwijzen daarvan. Hierbij wordt rekening gehouden met de uitkomsten van het onderzoek, en wordt er op gelet dat de ondersteuning een passende bijdrage levert aan het realiseren van een situatie waarin de cliënt in staat wordt gesteld tot zelfredzaamheid of participatie, en zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving kan blijven, ofwel in staat wordt gesteld gezond en veilig op te groeien, te groeien naar zelfstandigheid, en voldoende zelfredzaam te zijn en maatschappelijk te participeren.

De gemeente Druten zorgt ervoor dat cliënten een beroep kunnen doen op kosteloze en onafhankelijke cliëntondersteuning, waarbij het belang van de cliënt uitgangspunt is. Ook wordt er voor gezorgd dat de jeugdige, ouders en pleegouders een beroep kunnen doen op een onafhankelijke vertrouwenspersoon. De gemeente zorgt ervoor dat de cliënt en mantelzorger voor het onderzoek op de mogelijkheid wordt gewezen om gratis cliëntondersteuning of, indien van toepassing, een onafhankelijke vertrouwenspersoon te gebruiken.

Conclusie

De gemeente Druten zorgt in het kader van de Wmo 2015 en de Jeugdwet voor ondersteuning bij opvoeding en jeugd. De samenwerking met het onderwijs is hierbij van groot belang, zodat de jeugdige op school goed wordt ondersteund. De Wmo 2015 is gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en het stimuleren van deelname aan het maatschappelijk verkeer. De ondersteuning bij opvoeding kan worden gegeven in de vorm van een persoonsgebonden budget of maatwerkvoorzieningen, afhankelijk van de situatie van de jeugdige en zijn ouder. De gemeente Druten zorgt ervoor dat cliënten een beroep kunnen doen op kosteloze en onafhankelijke cliëntondersteuning, en dat er een onafhankelijke vertrouwenspersoon beschikbaar is voor de jeugdige, ouders en pleegouders.

Bronnen

  1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 - gemeente Druten
  2. Jeugdwet - gemeente Druten
  3. Besluit maatwerkvoorzieningen jeugd en ondersteuning - gemeente Druten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven