De invloed van een onveilige hechting op de opvoeding van kinderen
juli 8, 2025
Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind, maar het opvoeden van een kind is niet altijd even makkelijk. Soms ontstaan er uitdagingen in de opvoeding, zoals gedragsproblemen, schoolproblemen of spanningen binnen het gezin. In dergelijke gevallen kan hulp bij opvoeden een waardevolle ondersteuning zijn. In dit artikel worden de beschikbare vormen van ondersteuning, waar je terecht kunt en hoe je hiermee omgaat, uitgebreid besproken.
Ondersteuning bij opvoeding is bedoeld om ouders en verzorgers te helpen bij het omgaan met uitdagingen in de opvoeding van hun kind. Het kan gaan om praktische tips, begeleiding bij gedragsproblemen of het oplossen van problemen binnen het gezin. De kern van ondersteuning bij opvoeding ligt bij het helpen van ouders om hun kind op een gezonde manier te laten opgroeien en te stimuleren.
De bronnen laten zien dat er in Nederland verschillende vormen van hulp zijn. De meest voorkomende vormen zijn opvoedcursussen, individuele begeleiding, gezinstherapie en online ondersteuning. Daarnaast zijn er ook programma’s zoals Triple P (Positief Opvoeden), PMTO (Parent Management Training Oregon) en Home-Start, die gericht zijn op het helpen van ouders bij het omgaan met hun kind.
In Nederland zijn er verschillende instanties en professionals die ouders ondersteunen bij de opvoeding van hun kind. De meest toegankelijke vormen van hulp zijn:
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Het CJG is in veel gemeenten de eerste plek waar ouders terechtkunnen voor vragen over opvoeding, gezondheid en ontwikkeling van hun kind. Je kunt hier gratis advies krijgen van pedagogen, jeugdartsen en maatschappelijk werkers. Ze bieden ook cursussen en workshops over onderwerpen als peuterpuberteit, omgaan met pubers en communicatie binnen het gezin.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
De JGZ volgt kinderen standaard tot ze 18 jaar zijn via consultatiebureaus en schoolartsen. Als er signalen zijn van problemen in de ontwikkeling of opvoeding, kan de JGZ vroegtijdig ingrijpen en doorverwijzen naar passende hulp bij opvoeden.
Huisarts en wijkteam
De huisarts is een laagdrempelige ingang voor meer gespecialiseerde hulp bij opvoeden. Bij zorgen over bijvoorbeeld gedrandsproblemen of psychische klachten kan de huisarts doorverwijzen naar kinderpsychologen, orthopedagogen of gezinstherapeuten. In veel gemeenten werken wijkteams waarin verschillende hulpverleners samenwerken om gezinnen te ondersteunen.
Jeugdhulp via de gemeente
Wanneer er meer intensieve begeleiding nodig is, kan de gemeente je helpen aan gespecialiseerde hulp bij opvoeden. Denk aan gezinsbegeleiding, opvoedcursussen of jeugdhulpverlening. Je kunt hiervoor een aanvraag doen bij het wijkteam of via een verwijzing van de huisarts.
De vorm van opvoedingsondersteuning hangt af van de situatie en behoeften van het gezin. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van ondersteuning:
Cursussen over specifieke opvoedingsthema’s zoals ‘positief opvoeden’, omgaan met pubers of weerbaarheidstrainingen voor kinderen. Deze cursussen helpen ouders om praktische tips en strategieën te leren om met hun kind om te gaan.
Een opvoedcoach of pedagoog kan samen met je kijken naar uitdagingen in de opvoeding en praktische tips geven die passen bij jouw gezin. Deze vorm van ondersteuning is ideaal voor ouders die specifieke problemen hebben met hun kind.
Wanneer er sprake is van complexere gezinsdynamieken, zoals bij scheiding of langdurige spanningen, kan gezinstherapie helpen om de communicatie te verbeteren en samen oplossingen te vinden.
Er zijn diverse platforms zoals Ouders Centraal of opvoedpoli.nl waar je informatie, webinars en contact met experts kunt vinden. Deze vorm van ondersteuning is ideaal voor ouders die liever online hulp zoeken.
In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat opvoeden niet alleen gaat om regels en discipline, maar ook om het stimuleren van de ontwikkeling van het kind. Hier zijn enkele belangrijke punten:
Een veilige en stimulerende omgeving
Een kind moet zich veilig en comfortabel voelen in zijn omgeving. Dit helpt het kind om de wereld te ontdekken en zich te ontwikkelen.
Positieve ondersteuning
Het belonen van gedrag vergroot de kans dat het kind dit gedrag vaker laat zien. Belangrijk is om het kind te motiveren bij het leren van nieuwe dingen.
Passende regels
Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Probeer zoveel mogelijk duidelijke regels te stellen.
Haalbare verwachtingen
Elk kind ontwikkelt zich in een eigen tempo. Voor jou als ouder is het belangrijk dat je verwachtingen passen bij de ontwikkeling van je kind.
Goed voor jezelf zorgen
Het is belangrijk dat het goed gaat met je kind. Maar het is ook belangrijk dat het goed gaat met jou als ouder. Neem tijd voor jezelf, zorg voor rust en ontspanning. Dan ben je weer opgeladen om je kind op te voeden.
Als kinderen langdurig lastig gedrag vertonen, heeft dit een invloed op iedereen binnen het gezin. Maar ook de ontwikkeling van het kind zelf kan negatief beïnvloed worden. Lukt het niet om dit gedrag als ouders te keren, dan is het verstandig om hulp in te schakelen bij opvoedingsproblemen. Sterk Huis staat voor je klaar om de opvoedingsproblemen te verminderen. Door begeleiding te geven aan het gezin, maar ook aan het kind zelf kunnen wij samen aan de slag met een oplossing voor jullie problemen.
Ouders van kinderen met een psychische aandoening of beperking kunnen ook ondersteuning krijgen. Voor sommige vormen van steun heb je een indicatie nodig. De Jeugdgezondheidszorg, MEE of de huisarts kan je daar meer over vertellen. Ook zijn er programma’s zoals Triple P (Positief Opvoeden), die gericht zijn op het helpen van ouders bij het omgaan met hun kind.
Voor gezinnen met jonge kinderen zijn er programma’s zoals de kortdurende Video-Hometraining. Deze vorm van ondersteuning helpt ouders om beter om te gaan met hun kind. Daarnaast zijn er ook programma’s voor kinderen op de basisschool, zoals de Video-hometraining.
Om effectieve opvoedondersteuning te bieden, is het belangrijk dat professionals de verwachtingen van ouders begrijpen. Ouders verwachten onder andere dat een professional hen kan vertrouwen, dat ze zonder afspraak hulp kunnen krijgen en dat de hulp gratis is. Bovendien is het belangrijk dat de professional goed luistert en de ouder steunt.
Ondersteuning bij opvoeding is essentieel voor ouders en verzorgers die met uitdagingen te maken hebben. In Nederland zijn er verschillende vormen van hulp beschikbaar, van opvoedcursussen tot gezinstherapie. Het is belangrijk dat ouders weten waar ze terechtkunnen en hoe ze hiermee omgaan. Door goed te luisteren naar de behoeften van het kind en het gezin, kan hulp bij opvoeden helpen om een gezonde ontwikkeling te stimuleren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet