logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Omgaan met ADHD: een positieve kijk op opvoeden

Inleiding

De opvoeding van kinderen met ADHD vereist een unieke aanpak die zowel het gedrag als de ontwikkeling van het kind ondersteunt. In de bronnen wordt aangegeven dat positieve discipline, structuur, en begrip cruciaal zijn bij het omgaan met ADHD. In dit artikel worden de belangrijkste aanbevelingen en praktische tips besproken die gericht zijn op het ondersteunen van kinderen met ADHD in de opvoeding en het dagelijks leven.

Positieve Discipline en Empathie

Een van de belangrijkste principes in de opvoeding van kinderen met ADHD is het toepassen van positieve discipline. Dit betekent dat ouders en leerkrachten zich richten op het belonen van goed gedrag in plaats van te straffen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD sneller en vaker een kleine beloning nodig hebben om hun gedrag te motiveren. Beloningen die meteen gegeven worden na het goede gedrag werken het beste. Bijvoorbeeld, als een kind zijn sokken aandoet, kan dit meteen met een compliment beantwoorden.

Een positieve benadering is belangrijk voor elk kind, maar is voor kinderen met ADHD van cruciaal belang. Ze hebben vaak last van faalangst en een negatief zelfbeeld. Daarom is het belangrijk dat ouders en leerkrachten het kind helpen om positieve eigenschappen te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door het opmerken van sterke punten van het kind en het tonen van begrip voor hun uitdagingen.

Structuur en Planning

Kinderen met ADHD hebben vaak last van tijdsbesef en het aanbrengen van structuur. Ze hebben hulp nodig bij het plannen van hun dag. Bijvoorbeeld, een kind kan niet goed overzien wat het ‘s ochtends moet doen om om half negen op school te zijn. Het is daarom belangrijk om een duidelijke dagindeling aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door het opdelen van de dag in blokken, zoals om 7 uur douchen, 7.15 aankleden, 7.30 ontbijten, enzovoort.

Een zandloper kan helpen bij het begrijpen van tijd, of een horloge met alarm dat waarschuwt dat de tijd verstrijkt. Dit helpt kinderen met ADHD om hun dag beter te structureren en te kunnen omschakelen van activiteit naar activiteit.

Communicatie en Begrip

Het is belangrijk dat ouders en leerkrachten begrip en empathie tonen voor het gedrag van kinderen met ADHD. Ze hebben vaak last van impulsiviteit en het reguleren van emoties. Daarom is het belangrijk om in te gaan op hun behoeften en hen te laten meebeslissen over hun levens. Dit versterkt de band en geeft een gevoel van controle.

Een ander belangrijk punt is het stellen van duidelijke regels en het voorkomen van negatieve aanpak. Een negatieve aanpak, zoals steeds zeggen dat iets niet mag of kan, werkt niet en veroorzaakt een negatieve spiraal. Geef juist goed aan wat je wel verwacht van je kind. Dit helpt bij het opbouwen van een positief zelfbeeld en vermindert de kans op frustratie.

Ondersteuning en Hulp

Ouders van kinderen met ADHD hebben vaak last van stress en frustratie. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor zelfzorg en hulp van professionals. Ouders moeten zich bewust zijn van hun eigen behoeften en zichzelf voldoende rust geven. Dit kan bijvoorbeeld door rustmomenten in te lassen of te leren om bepaalde momenten bewuster als rust te ervaren.

Daarnaast is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Ouderstrainingen zijn een vast onderdeel van de behandeling voor kinderen met ADHD. Hulp, training en ondersteuning bij de opvoeding is geen teken van zwakte, maar juist een teken dat je jouw verantwoordelijkheid als ouder serieus neemt. Vraag naar zo’n training als jouw huisarts of de zorgverlener bij wie je hulp hebt gezocht hier niet zelf mee komt.

Onderwijs en Ondersteuning in de Klas

In de klas is het belangrijk om kinderen met ADHD te ondersteunen met specifieke programma’s. Bijvoorbeeld, ‘Druk in de klas’ is een specifieke training voor basisschoolleerkrachten van leerlingen met ADHD. Kern van dit programma is het positief belonen van gewenst gedrag en het creëren van een gestructureerde en voorspelbare omgeving. Hiermee kan de leerkracht proberen het gedrag van drukke en/of ongeconcentreerde kinderen te verbeteren.

Daarnaast zijn er programma’s zoals ‘Taakspel’ en ‘School-Wide Positive Behaviour Support (SWPBS)’ waar de hele klas aan meedoet. Ze zijn o.a. gericht op verbetering van sociaal gedrag en betere taakgerichtheid van alle kinderen in de klas. ‘Taakspel’ richt zich op het basisonderwijs, SWPBS op basis- en voortgezet onderwijs. Deze programma’s zijn niet specifiek bedoeld voor kinderen met ADHD.

De Rol van de Ouder

De rol van de ouder is cruciaal bij het omgaan met ADHD. Het is belangrijk dat ouders hun kind begrijpen en accepteren. Ze moeten zich bewust zijn van de uitdagingen die hun kind ervaart en hen helpen om positieve eigenschappen te ontwikkelen. Bovendien is het belangrijk dat ouders zelfzorg bedrijven en zichzelf voldoende rust geven.

Een ander punt is het samenwerken met leerkrachten en andere professionals. Ouders moeten actief betrokken zijn bij het onderwijs en de opvoeding van hun kind. Ze moeten zich bewust zijn van de behoeften van hun kind en samenwerken met leerkrachten om de beste ondersteuning te bieden.

Conclusie

Het omgaan met ADHD vereist een unieke aanpak die zowel het gedrag als de ontwikkeling van het kind ondersteunt. Door positieve discipline, structuur, en begrip te combineren, kunnen ouders en leerkrachten kinderen met ADHD helpen om hun potentie te ontwikkelen. Het is belangrijk om professionele hulp in te schakelen en actief betrokken te zijn bij de opvoeding van het kind. Door deze aanpak te volgen, kunnen ouders en leerkrachten helpen bij het opbouwen van een positief zelfbeeld en het verminderen van frustratie.

Bronnen

  1. Opvoedtips bij ADHD / ADD
  2. Goed zoals je bent: Kopie
  3. Omgaan met ADHD in het onderwijs
  4. Tips voor ouders met ADHD-kinderen
  5. Positieve discipline technieken
  6. Opvoeden met ADHD
  7. Eerste hulp bij opvoeden met ADHD
  8. Tips van Sandra Kooij uit de masterclass
  9. Mijn kind heeft ADHD
  10. Gedrags- en ontwikkelingsstoornissen: ADHD
  11. Omgaan met ADHD: een positieve kijk op opvoeden
  12. Hoe ga je als ouder om met ADHD-gedrag van je kind?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven