Invloed van verandering in opvoeding op kinderen en ouders
juli 8, 2025
Ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO) is een vorm van onderwijs die gericht is op de brede persoonsontwikkeling van kinderen van 0 tot 8 jaar. Dit onderwijsmodel, dat wordt geïnspireerd door de theorieën van Lev Vygotsky, stelt het kind centraal en zet het op een manier waarin het kind zich kan ontwikkelen op basis van zijn eigen interesses en behoeften. De rol van het consultatiebureau, de speelzalen en de gezondheids- en opvoedingsbegeleiding is hierbij van cruciaal belang. In dit artikel wordt nader ingegaan op de kernprincipes van OGO, de betekenis van het consultatiebureau in de gezondheidsbegeleiding en de rol van speelzalen en vroegschoolse educatie in de ontwikkeling van jonge kinderen.
OGO is een onderwijsmodel dat gericht is op de persoonlijke ontwikkeling van elk kind. Het is gebaseerd op de cultuurhistorische theorie van Lev Vygotsky, die stelt dat ontwikkeling plaatsvindt door deelname aan sociaal-culturele activiteiten. Hierbij wordt het kind gestimuleerd om zich te ontwikkelen binnen een "zone van naaste ontwikkeling", wat inhoudt dat het kind op het randje van zijn of haar eigen kunnen en nog niet kunnen ligt. De pedagogische professional helpt hierbij door het kind te begeleiden en te sturen naar een stapje verder in de ontwikkeling.
Een van de belangrijkste principes van OGO is de "zone van naaste ontwikkeling". Dit betekent dat het kind niet alleen in staat is om dingen te doen die het al kan, maar ook dat het nieuwe dingen leert door hulp van een meer competent persoon, zoals een leerkracht of ouder. De pedagogische professional sluit hierbij aan bij de interesses van het kind, maar probeert het kind ook altijd een stapje verder te brengen in zijn ontwikkeling. Dit gebeurt door het kind nieuwe handelingen te leren en te stimuleren.
Bij OGO staat de brede persoonsontwikkeling van leerlingen centraal. Deze ontwikkeling omvat alle intelligenties, zoals taal, rekenen, sociale vaardigheden en fysieke ontwikkeling. De gedachte is dat de leerkracht niet alleen specifieke kennis en vaardigheden overdraagt, maar dat de ontwikkeling van de leerling ook wordt beïnvloed door de context en de cultuur. Hierbij is het van belang dat het kind actief deelt met andere kinderen en dat het wordt begeleid in het leren en ontwikkelen.
Het consultatiebureau is een belangrijk onderdeel van de jeugdgezondheidszorg en speelt een centrale rol in de gezondheids- en ontwikkelingsbegeleiding van jonge kinderen. Het is bedoeld voor ouders en kinderen tot een leeftijd van acht jaar en biedt ondersteuning bij vragen over gezondheid, ontwikkeling en opvoeding. De jeugdarts en verpleegkundige van het consultatiebureau helpen ouders bij het omgaan met problemen zoals het huilen van baby’s, overgaan naar vaste voeding of het feit dat een kind niet spreekt. Daarnaast wordt er op het consultatiebureau ook gevacceerd tegen kinderziekten.
Het consultatiebureau is ook verantwoordelijk voor het volgen van de ontwikkeling van kinderen. Bijvoorbeeld bij kinderen met een taal- en ontwikkelingsachterstand wordt er op het consultatiebureau gekeken naar de ontwikkeling en worden er eventueel maatregelen genomen. Daarnaast is het consultatiebureau ook betrokken bij de preventie van onderwijsachterstanden, bijvoorbeeld door samenwerking met scholen en kinderopvang.
Speelzalen, zoals peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, spelen een belangrijke rol in de vroegschoolse educatie. Deze instellingen bieden jonge kinderen de kans om te spelen, te leren en te ontwikkelen in een veilige omgeving. De activiteiten die worden aangeboden, zijn gericht op de brede persoonsontwikkeling van het kind. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de taal- en rekenontwikkeling van het kind.
De voorschoolse educatie is een onderdeel van de vroegschoolse educatie en richt zich op kinderen van 2 tot 4 jaar. De voorschoolse educatie is gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van het kind, met name op het gebied van taal, rekenen en sociaal-emotionele ontwikkeling. De voorschoolse educatie wordt vaak gegeven door opgeleide pedagogische medewerkers, die actief zijn in het begeleiden van het kind en het stimuleren van het leren en ontwikkelen.
In de gemeente West Maas en Waal wordt er op verschillende manieren gewerkt aan de kwaliteit van de vroegschoolse educatie. Zo wordt er gewerkt aan het aanbod van een vve-programma, dat gericht is op het stimuleren van de taal- en rekenontwikkeling van kinderen. Deze programma’s worden gegeven in samenwerking met scholen en kinderopvanginstellingen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kind.
De samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen de juiste ondersteuning krijgen. Het OOGO (op overeenstemming gericht overleg) is een belangrijk instrument in deze samenwerking. Het OOGO zorgt ervoor dat er een overleg plaatsvindt tussen de samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeentebestuurders binnen een regio. Hierbij wordt gekeken naar de behoeften van de kinderen en wordt er oplossingen voor bedacht.
De samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg is ook van belang bij het omgaan met kinderen die een risico lopen op een taalachterstand. In de gemeente West Maas en Waal wordt er gewerkt aan het aanbod van een vve-programma, dat gericht is op het stimuleren van de taal- en rekenontwikkeling van kinderen. Deze programma’s worden gegeven in samenwerking met scholen en kinderopvanginstellingen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kind.
De kwaliteit van de pedagogische professionals is van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs. Er is sprake van goede aanwijzingen dat doorlopende professionele ontwikkeling de kwaliteit van relaties en interacties van pedagogische medewerkers met de kinderen verbetert. Scholingsactiviteiten die een coaching-component bevatten, vertonen meer positieve resultaten, bijvoorbeeld op het toepassen van nieuwe vaardigheden, reflecteren en doelen stellen.
De professionalisering van pedagogische medewerkers is daarom van groot belang. De beroepskrachten hebben tenminste een opleiding gevolgd op PW3-niveau. Daarnaast is er sprake van een bewijs dat specifieke scholing is afgerond op het terrein van voorschoolse educatie. De organisaties voor kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal maken afspraken met de scholen voor primair onderwijs over het vve-programma, zodat de lijn van dit aanbod wordt doorgezet op de basisscholen.
Ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO) is een belangrijk onderwijsmodel dat gericht is op de persoonlijke ontwikkeling van elk kind. Het consultatiebureau speelt een cruciale rol in de gezondheids- en ontwikkelingsbegeleiding van jonge kinderen. Speelzalen en vroegschoolse educatie spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. De samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg is van groot belang om ervoor te zorgen dat kinderen de juiste ondersteuning krijgen. De professionalisering van pedagogische medewerkers is daarbij van groot belang om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet