logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden met kinderen met ODD: Aanpak en strategieën

Inleiding

De behandeling en opvoeding van kinderen met een opstandig gedrag (ODD) vormt een uitdaging voor ouders en onderwijskrachten. De bronnen tonen aan dat ODD (Oppositional Defiant Disorder) een gedragsstoornis is die voorkomt bij kinderen die zich herhaaldelijk opstandig gedragen, vooral richting volwassenen. De opvoeding van dergelijke kinderen vereist een duidelijke aanpak, consistentie en een betrokkenheid van zowel ouders als school. In dit artikel worden de belangrijkste strategieën en aanpakken besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Wat is ODD?

ODD, ofwel opstandige gedragsstoornis, is gekenmerkt door een herhaald en aanhoudend opstandig gedrag, zoals het weigeren om instructies te gehoorzamen, het vragen stellen om te beledigen, en het ongeoorloofd gedrag van anderen. Deze symptomen moeten minstens zes maanden aanwezig zijn en het gedrag moet leiden tot problemen in het dagelijks leven van het kind, zoals problemen op school of in de omgang met anderen. Volgens de bronnen is het belangrijk om te weten dat ODD geen ziekte is, maar een gedragsstoornis die zich ontwikkelt bij kinderen die geen duidelijke grenzen en structuur krijgen.

Strategieën voor opvoeding

1. Duidelijke regels en consistentie

Een van de belangrijkste strategieën is het vaststellen van duidelijke regels. Volgens bron [4], is het belangrijk dat ouders en onderwijskrachten samenwerken om duidelijke regels op te stellen. Deze regels moeten eenvoudig en begrijpelijk zijn, zodat het kind ze goed kan begrijpen. Bovendien moet het kind weten wat er van hem/haar verwacht wordt. Het is belangrijk dat deze regels consequent worden toegepast, zodat het kind weet dat het gedrag niet door de beugel kan.

2. Beloning van positief gedrag

Een ander belangrijk aspect is het belonen van positief gedrag. Bron [4] benadrukt dat het belangrijk is om kleine successen te erkennen en te belonen. Dit kan gebeuren door aandacht te geven, privileges te geven of een compliment te geven. Door dit te doen, wordt het kind gemotiveerd om het gewenste gedrag te blijven tonen.

3. Emotionele afstand houden

Het is belangrijk om emotionele afstand te houden bij het omgaan met kinderen met ODD. Volgens bron [1], moet het kind niet te veel emotie krijgen van de ouders. Dit betekent dat ouders zich niet moeten laten verleiden tot discussies of reacties op kwetsende opmerkingen. Het is belangrijk om kalm te blijven en het kind te laten weten dat het gedrag niet door de beugel kan, maar dat het kind wel geliefd is.

4. Structuur en voorspelbaarheid

Kinderen met ODD hebben vaak behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Bron [8] benadrukt dat het helpen van kinderen met ODD om te leren wat passend is in een bepaalde situatie en hoe ze hun impulsen beter onder controle kunnen houden, belangrijk is. Een groepstraining kan hier goed bij helpen, waarin kinderen leren met hun gedrag om te gaan.

5. Begeleiding en ondersteuning

Het is belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over de problematiek van het kind. Bron [7] benadrukt dat ouders ondersteuning nodig hebben bij de opvoeding van kinderen met ODD. Daarom is het belangrijk dat ouders worden getraind in hun reacties op het probleemgedrag van hun kind. Ook is het verstandig om zoveel mogelijk te weten te komen over de problematiek van je kind.

Ondersteuning voor ouders

1. Ouders moeten betrokken zijn

Bron [2] benadrukt dat ouders van kinderen met ODD vaak meer betrokken zijn en beter geïnformeerd dan de meeste andere ouders. Dit komt omdat bij hun kind niks vanzelf gaat en ze jaar in jaar uit vechten voor hun kind, voor een zo goed mogelijke toekomst. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun rol en dat ze hun kind ondersteunen.

2. Hulp zoeken

Bron [6] benadrukt dat ouders van kinderen met ODD hulp moeten zoeken. Het is belangrijk dat ouders weten dat ze niet alleen zijn en dat er professionele hulp beschikbaar is. Door hulp te zoeken, kunnen ouders leren hoe ze met hun kind om moeten gaan en welke strategieën ze kunnen toepassen.

3. Ouders moeten zichzelf ondersteunen

Bron [4] benadrukt dat het belangrijk is dat ouders zichzelf ondersteunen. Dit kan gebeuren door voldoende te slapen, regelmatig tijd voor zichzelf vrij te houden en de zorg voor het kind tijdelijk aan een ander over te dragen. Door dit te doen, kunnen ouders zich beter voorbereiden op de uitdagingen van het opvoeden van een kind met ODD.

Ondersteuning op school

1. Onderwijskrachten moeten geïnformeerd zijn

Bron [1] benadrukt dat het belangrijk is dat leerkrachten weten hoe ze met een kind met ODD om moeten gaan. Ze moeten weten hoe het kind te benaderen, te straffen en te stimuleren. Het is belangrijk dat leerkrachten een duidelijk plan hebben om met het gedrag van het kind om te gaan.

2. Duidelijke regels op school

Bron [1] benadrukt dat het belangrijk is dat de leerkrachten duidelijke regels opstellen. Dit helpt bij het beheersen van het gedrag van het kind. Het is belangrijk dat de regels eenvoudig en begrijpelijk zijn, zodat het kind ze goed kan begrijpen.

3. Samenwerking tussen ouders en school

Bron [1] benadrukt dat het belangrijk is dat ouders en school samenwerken. Dit helpt bij het beheersen van het gedrag van het kind. Het is belangrijk dat ouders en leerkrachten regelmatig contact opnemen om het gedrag van het kind te bespreken.

Conclusie

De opvoeding van kinderen met ODD vereist een duidelijke aanpak, consistentie en een betrokkenheid van zowel ouders als onderwijskrachten. Door duidelijke regels op te stellen, positief gedrag te belonen, emotionele afstand te houden en structuur en voorspelbaarheid te bieden, kunnen ouders en onderwijskrachten helpen bij het beheersen van het gedrag van het kind. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hulp zoeken en zichzelf ondersteunen. Door samenwerking tussen ouders en school, kan het gedrag van het kind worden beheerst en kan het kind een betere toekomst krijgen.

Bronnen

  1. Opvoeden met ODD -CD
  2. ODD opvoeding
  3. Gedragsproblemen bij ODD
  4. ODD opvoeding
  5. Gedrags- en ontwikkelingsstoornissen
  6. Benadering bij ODD en CD
  7. Opvoeden met ODD of CD
  8. Odd-symptomen herkennen
  9. Wat te doen bij kind met ODD
  10. Gedragsstoornissen ODD CD

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven