logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kokosolie in de kindertijd: Wat is er gezond en wat niet?

In de huidige tijd van veelvuldige voedingsadviezen en tegenstrijdige informatie over gezondheid is het moeilijk om duidelijk te zien wat wel en niet gezond is, vooral voor jonge kinderen. Een van de meest omstreden voedingsmiddelen is kokosolie, dat in veel landen als een "superfood" wordt aangeprijzend, maar tegelijkertijd door wetenschappers als ongezond wordt beoordeeld. In dit artikel bespreiden we wat de wetenschap zegt over kokosolie, hoe het in de praktijk wordt gebruikt bij kinderen en welke alternatieven er zijn voor een gezonde voeding. De informatie is gebaseerd op de bronnen uit het NRC-archief en andere relevante bronnen.

Wat is kokosolie en waarom is het omstreden?

Kokosolie wordt vaak als een gezond voedingsmiddel aangemerkt, maar volgens wetenschappelijke studies is het juist ongezond. Het verschijnt in de markt als een vet, terwijl het in feite kokosvet is. Het verschil tussen olie en vet is belangrijk: olie is vloeibaar bij kamertemperatuur, terwijl vet vast is. Kokosvet bevat veel verzadigde vetzuren, namelijk 80 procent, wat het tot een van de meest verzadigde vetten maakt. Deze vetten verhogen het LDL-cholesterol, wat slecht is voor het hart- en vaatstelsel.

De Amerikaanse Hartvereniging (AHA) adviseert daarom het gebruik van kokosolie af te raden, omdat het ongezond is. In vergelijking met andere vetten, zoals boter (63 procent verzadigd) of reuzel (39 procent verzadigd), is kokosvet het meest verzadigd. Daarnaast wordt er in de markt veel gecommuniceerd over de voordelen van kokosvet, zoals het verhogen van het HDL-cholesterol (het "goede" cholesterol). Echter, de wetenschap wijst erop dat deze voordelen beperkt zijn en dat het verschil tussen verschillende soorten vetten vaak wordt uitgeblazen in de marketing.

Wat zegt de wetenschap over kokosolie?

De wetenschappelijke standaard voor gezonde voeding is het onderscheid tussen verzadigd en onverzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor het hart, terwijl onverzadigd vet, zoals in olijfolie, vis of avocados, gezond is. Kokosvet bevat veel laurinezuur, een vetzuur dat het LDL-cholesterol minder verhoogt dan andere verzadigde vetten, zoals myristinezuur en palmitinezuur. Dit maakt het iets beter dan boter, maar nog steeds slecht voor de gezondheid.

In de wetenschappelijke literatuur wordt aanbevolen om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten. Dat wil zeggen: in plaats van kokosvet, olijfolie gebruiken. De meeste onderzoeken laten zien dat het eten van koolhydraten, zoals groenten, fruit en granen, gezonder is dan het eten van kokosvet. Ook is er onderzoek gedaan naar het vervangen van kokosvet door andere vetten, en dat levert altijd een voordeel op.

Wat betekent dit voor kinderen?

Bij jonge kinderen is de voeding van groot belang voor hun gezondheid en ontwikkeling. Volgens het Voedingscentrum is het aanbevolen dat kinderen van 1 jaar 300 milliliter melk of melkproducten krijgen. De gemiddelde hoeveelheid die kinderen van 1 tot 3 jaar krijgen, is echter lager: 223 milliliter, volgens het RIVM. Dit verschijnt niet alleen door ouders die melk vermijdend, maar ook door de overeenstemming tussen advies en praktijk.

Bij het geven van kokosolie aan kinderen is het belangrijk om te weten dat het geen alternatief is voor gezonde voeding. In plaats van kokosvet, is het beter om te kiezen voor onverzadigde vetten, zoals olijfolie, vis of avocados. Ook is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid vet in het voedsel van kinderen. Te veel verzadigd vet kan leiden tot problemen met het hart- en vaatstelsel, maar ook tot overgewicht en gezondheidsproblemen.

Alternatieven voor kokosolie bij kinderen

Er zijn verschillende alternatieven voor kokosolie, die gezonder zijn en geschikt zijn voor kinderen. Olijfolie is een van de beste opties, omdat het onverzadigde vetten bevat en goed is voor het hart. Ook zijn visolie en bonenolie gezonde alternatieven. Voor ouders die geen melk willen geven, zijn er ook plantenmelken, zoals soja-, amandel- of rijstmelk, die geschikt zijn voor kinderen.

Echter, bij het kiezen van plantenmelk is het belangrijk om te letten op de voedingsstoffen die erin zitten. Biologische plantenmelk mag geen voedingsstoffen bevatten, maar wel rietsuiker. Dit betekent dat het soms net zo ongezond is als reguliere melk. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor melk met calcium en vitamine B12, zodat kinderen voldoende voedingsstoffen krijgen.

De rol van ouders en opvoeders

De opvoeding van kinderen speelt een cruciale rol in hun eetgedrag. Volgens Marga Akkerman is het belangrijk om een duidelijk eetbeleid te hebben en het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren eetgedrag door te kijken naar hun ouders. Daarnaast is het belangrijk om de sfeer aan tafel ontspannen te houden, zodat kinderen zich veilig en comfortabel voelen.

Een van de problemen bij jonge kinderen is dat ze bepaalde voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, weigeren te eten. Dit is een veelvoorkomend probleem, en ouders moeten hierdoorheen gaan. Het is belangrijk om te letten op het aanbieden van gezonde voedingsmiddelen en om te proberen het eetgedrag van kinderen te beïnvloeden door te koken en gezonde maaltijden te serveren. Ook is het belangrijk om kinderen te laten meebeslissen welke voedingsmiddelen ze willen eten, zodat ze zich niet gedwongen voelen.

De invloed van kindermarketing

Kindermarketing speelt een grote rol in het eetgedrag van jonge kinderen. Volgens het rapport van de Alliantie zijn veel voedingsbedrijven verantwoordelijk voor de ongezonde voeding van kinderen. Ze gebruiken populaire personages, zoals Dora of SpongeBob, om kinderen te beïnvloeden en te laten kiezen voor ongezonde producten. De Alliantie heeft aangegeven dat veel bedrijven niet adequaat zijn in hun marketingbeleid, en dat er maatregelen nodig zijn om dit te verbeteren.

In de supermarkten wordt ook veel gedaan aan kinderproducten, die vaak ongezond zijn. De Alliantie heeft aangegeven dat veel van deze producten te veel suiker en vet bevatten, wat slecht is voor de gezondheid van kinderen. Daarom is het belangrijk om te letten op de inhoud van voedingsmiddelen en om te kiezen voor gezonde alternatieven.

Conclusie

Kokosolie is een omstreden voedingsmiddel, dat in de wetenschap als ongezond wordt beoordeeld. Het bevat veel verzadigde vetten, die het LDL-cholesterol verhogen en het hart- en vaatstelsel kunnen belasten. Bij jonge kinderen is het belangrijk om gezonde voeding te geven, en kokosolie is daar geen alternatief voor. In plaats daarvan zijn er betere opties, zoals olijfolie, vis en avocados.

De rol van ouders en opvoeders is cruciaal in het bepalen van het eetgedrag van kinderen. Het is belangrijk om een duidelijk eetbeleid te hebben en het goede voorbeeld te geven. Ook is het belangrijk om te letten op de invloed van kindermarketing en om te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen.

Bronnen

  1. Kokosvet: ongezond of gezond?
  2. Opvoeden in tijden van kokosolie
  3. Houdbare voedingstips
  4. Niets mis met melk
  5. Dochter eet geen groenten
  6. Voedselproducenten hebben te veel vrijheid bij kindermarketing
  7. Martine Kamsma
  8. Doen we hysterisch, of niet hysterisch genoeg?
  9. Als ze twaalf zijn wordt het lastig

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven