logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden: Hoe zorg je voor een evenwicht tussen grenzen en vrijheid?

In de hedendaagse maatschappij is opvoeden een complexe en continue uitdaging. De bronnen tonen aan dat kinderen op verschillende leeftijden verschillende behoeften hebben, en dat het vinden van het juiste evenwicht tussen grenzen en vrijheid cruciaal is voor hun ontwikkeling. Veel ouders en opvoeders vragen zich af hoe ze hun kinderen het beste kunnen begeleiden en ondersteunen. In dit artikel bespreiden we de kernprincipes van opvoeden, gebaseerd op de informatie uit de bronnen, met name de visie van Edith Steijns, Stijn Sieckelinck en Annemiek Leclaire.

De kern van opvoeden: grenzen, vrijheid en emotionele balans

Een van de belangrijkste aspecten van opvoeden is het vinden van het juiste evenwicht tussen grenzen en vrijheid. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat kinderen op verschillende ontwikkelingsfases verschillende vormen van begeleiding en beperking nodig hebben. Volgens Edith Steijns, auteur van De volgende stap in opvoeden, is het belangrijk dat ouders zich realiseren dat het doel van opvoeden is om kinderen te begeleiden naar zelfstandigheid. Dit betekent dat ze niet alleen moeten leren om te gaan met regels, maar ook om hun eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen.

Een van de kernprincipes in dit boek is het concept van emotionele balans. Steijns benadrukt dat als een opvoeder zelf niet in balans is, dit invloed kan hebben op de balans van het kind. Daarom is het belangrijk dat ouders zichzelf ook ondersteunen en hun eigen emoties en gedrag beheren. In de bronnen wordt ook duidelijk gemaakt dat het niet altijd om straffen en beloningen gaat, maar om een diepere benadering van opvoeding, waarbij kinderen worden gevolgd en gestimuleerd om hun eigen pad te vinden.

De rol van de opvoeder: een begeleider, geen straf

In veel bronnen wordt het gebruik van straffen en beloningen als niet duurzaam beschouwd. In plaats daarvan wordt aangeraden om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling. Zo stelt Stijn Sieckelinck dat het belangrijk is om fouten niet te negeren, maar ze als kans te zien om te leren. Als ouders fouten benoemen, geven ze hun kinderen de kans om te leren en te groeien. Dit geldt ook voor het corrigeren van gedrag. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat het niet altijd nodig is om meteen te corrigeren, maar dat het wel belangrijk is om te laten weten wat goed en wat slecht is.

Een voorbeeld hiervan is de vraag of een kind op fouten mag worden gewezen. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om te leren van fouten, maar ook om te zorgen dat kinderen zich niet te veel door hun fouten laten beïnvloeden. In plaats van te veel te corrigeren, is het belangrijk om een open en betrouwbare communicatie te hebben met kinderen, zodat ze zich veilig voelen om fouten te maken.

Het belang van communicatie en vertrouwen

Een andere kernfactor in opvoeden is communicatie. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat ouders moeten leren luisteren en hun kinderen te vertrouwen. Bijvoorbeeld, in de bron Opgevoed wordt het belang van het bespreken van problemen met kinderen benadrukt. In plaats van te veel te controleren, is het belangrijk om te leren luisteren en te vertrouwen op de keuzes van kinderen. Dit geldt ook voor het omgaan met digitale wereld. In de bron De volgende stap in opvoeden wordt benadrukt dat ouders moeten leren om met hun kinderen te communiceren over hun ervaringen met het internet, zodat ze veilig kunnen leren omgaan met de digitale wereld.

Een ander voorbeeld is de vraag of een kind terugpesten mag. In de bron Opgevoed wordt duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om kinderen te leren omgaan met pesten, zonder hen te laten weten dat ze zelf ook kunnen pesten. In plaats daarvan is het belangrijk om te leren hoe je met een pestende persoon omgaat, en hoe je jezelf en anderen kan beschermen.

Opvoeden in de digitale tijd: het beheren van schermgebruik

In de hedendaagse maatschappij speelt het gebruik van schermen een grote rol in het leven van kinderen. In de bron De volgende stap in opvoeden wordt duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om kinderen te leren omgaan met digitale wereld. Dit begint al bij kleuters. In de bron Opgevoed wordt aangeraden om kinderen te leren omgaan met digitale tools, zoals apps en games, en om hen te leren wat ze wel en niet mogen delen. In dit opzicht is het belangrijk dat ouders hun kinderen helpen bij het leren van digitale vaardigheden, zodat ze veilig kunnen leren omgaan met de digitale wereld.

Een voorbeeld hiervan is de toepassing ChatLicense, die kinderen helpt om te leren omgaan met de digitale wereld. In de bron De volgende stap in opvoeden wordt aangeraden om kinderen te laten leren hoe ze met verschillende situaties omgaan, zoals het delen van foto’s en het beantwoorden van vragen. Dit helpt kinderen om zich veiliger en verantwoordelijker te gedragen in de digitale wereld.

Opvoeding en zelfstandigheid

Een ander belangrijk aspect van opvoeden is de bevordering van zelfstandigheid. In de bron Opgevoed wordt duidelijk gemaakt dat ouders moeten leren om hun kinderen te leren omgaan met hun eigen keuzes. In dit opzicht is het belangrijk dat ouders hun kinderen niet te veel beïnvloeden, maar hen laten kiezen wat zij zelf willen. Dit geldt ook voor het bepalen van hun eigen pad. In de bron Opgevoed wordt duidelijk gemaakt dat ouders moeten leren om hun kinderen te laten kiezen, zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken.

In de bron De volgende stap in opvoeden wordt ook benadrukt dat het belangrijk is om kinderen te leren omgaan met hun eigen verantwoordelijkheid. Dit omvat het leren van fouten, het leren van fouten en het leren van verantwoordelijkheid. In dit opzicht is het belangrijk dat ouders hun kinderen helpen bij het leren van deze vaardigheden, zodat ze zich veilig en zelfstandig kunnen voelen.

De rol van de opvoeder in de klas

Niet alleen ouders, maar ook leerkrachten spelen een belangrijke rol in het opvoeden van kinderen. In de bron De volgende stap in opvoeden wordt duidelijk gemaakt dat leerkrachten moeten leren omgaan met verschillende soorten kinderen en hun gedrag. Dit omvat het leren van verschillende opvoedingsstijlen en het leren van verschillende manieren om met kinderen om te gaan. In dit opzicht is het belangrijk dat leerkrachten ook hun eigen gedrag en emoties beheren, zodat ze kinderen kunnen begeleiden en ondersteunen.

Conclusie

Opvoeden is een complexe en continue uitdaging. In dit artikel zijn de kernprincipes van opvoeden besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen. Het belangrijkste is dat ouders en opvoeders moeten leren omgaan met het vinden van het juiste evenwicht tussen grenzen en vrijheid. Dit omvat het leren van fouten, het leren omgaan met digitale wereld, het leren van zelfstandigheid en het leren van communicatie. In het algemeen is het belangrijk dat ouders en opvoeders hun eigen gedrag en emoties beheren, zodat ze kinderen kunnen begeleiden en ondersteunen.

Bronnen

  1. De volgende stap in opvoeden
  2. Opvoeden in de digitale tijd
  3. De rol van opvoeders in het leren van fouten
  4. Opvoeden in de klas
  5. Kun je je ouders opvoeden
  6. De invloed van digitale wereld op opvoeding
  7. Het vinden van het juiste evenwicht in opvoeding
  8. Opvoeden tot zelfstandige volwassenen
  9. De rol van de opvoeder in de klas
  10. Opvoeden en digitale veiligheid
  11. Opvoeding en pesten
  12. Wanneer is de opvoeding goed genoeg?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven