De invloed van een onveilige hechting op de opvoeding van kinderen
juli 8, 2025
Geweldloos Verzet (NVR) is een methode die ontwikkeld is om ouders te helpen met het omgaan met problemen in hun gezin. Het is ontstaan als reactie op de machteloosheid van ouders die te maken hebben met agressief, zelfdestructief of risicovol gedrag van hun kind. De methode richt zich op het herstellen van de ouder-bewustzijn en het herstellen van de relatie met het kind. In dit artikel zullen we nader ingaan op de principes van geweldloos verzet, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.
Geweldloos Verzet (NVR) is een methode die ontwikkeld is door Haim Omer, een psycholoog uit Israël. Het is ontstaan als reactie op de machteloosheid van ouders die te maken hebben met agressief, zelfdestructief of risicovol gedrag van hun kind. De methode richt zich op het herstellen van de ouder-bewustzijn en het herstellen van de relatie met het kind. De kern van de methode is het vergroten van de ouderlijke aanwezigheid in het leven van de jongere in combinatie met het inzetten van een krachtig netwerk. Geweldloos verzet gebruikt de methodes en ideeën van Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Rosa Parks in gezinnen en de gemeenschap om ouders en zorgfiguren bij te staan bij het ouderschap.
De belangrijkste principes van geweldloos verzet bij ouderschap zijn:
De geweldloos verzet methode heeft als doel het machteloze gevoel van ouders van agressieve kinderen te verminderen. Dit kan bereikt worden door een duidelijke stellingname tegen geweld, risicovol en antisociaal gedrag. En door het absoluut vermijden van fysieke, psychische of verbale agressie.
Het is de bedoeling om het ouderlijk gezag te herstellen op vastberaden, geweldloze en de-escalerende wijze. Dit bereik je als ouder via vier basis punten.
De methode van geweldloos verzet bestaat uit een aantal samenhangende stappen, zoals openheid naar buiten toe en het kind laten weten dat het gedrag niet langer wordt geaccepteerd. De ouders volgen een aantal samenhangende stappen, zoals openheid naar buiten toe en het kind laten weten dat het gedrag niet langer wordt geaccepteerd.
De methode beschrijft een duidelijk stappenplan dat bestaat uit de volgende stappen:
Er is een onderzoek gedaan naar de praktijkervaringen met de methode in Nederland (Rodenburg, Breugem & Tempe, 2010). In deze eindevaluatie rapporteerde 80% van de ouders een afname van machteloosheid, de inzet van hulptroepen, een sterke vermindering van het aantal conflicten en de heftigheid daarvan. Er werd ook een toename van positief contact tussen ouders en kind gemeld.
De methode helpt ouders om zich meer capabel te voelen. NVR gaat uit van een ‘nieuwe autoriteit’. De ouders zetten de zorg die ze hebben over de ontwikkeling van hun kind voorop, en niet het gezag. De gekozen middelen zijn in principe geweldloos, NVR maakt gebruik van de steun van belangrijke anderen, en is volhardend van aard. Er ontstaat een verschuiving van ‘onmacht’ naar ‘kracht.’
Geweldloos verzet is een methode die ouders en opvoeders helpt om meer regie te krijgen over het ouderschap. En om conflicten te verminderen en de onderlinge relaties te herstellen en te versterken. Veelal is er een patroon van escalaties en relaties die onder druk staan. Dat kan een gevolg zijn van gewelddadig, zelfdestructief, vermijdend of risicovol gedrag van je kind.
De methode is zowel mogelijk in de ambulante als in de residentiële hulpverlening. Daarnaast is de methode toepasbaar in het onderwijs en in buurtgemeenschappen.
Geweldloos Verzet is een methode die ontwikkeld is om ouders te helpen met het omgaan met problemen in hun gezin. Het is ontstaan als reactie op de machteloosheid van ouders die te maken hebben met agressief, zelfdestructief of risicovol gedrag van hun kind. De methode richt zich op het herstellen van de ouder-bewustzijn en het herstellen van de relatie met het kind. De kern van de methode is het vergroten van de ouderlijke aanwezigheid in het leven van de jongere in combinatie met het inzetten van een krachtig netwerk. Geweldloos verzet gebruikt de methodes en ideeën van Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Rosa Parks in gezinnen en de gemeenschap om ouders en zorgfiguren bij te staan bij het ouderschap.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet