Onvoorwaardelijk opvoeden: een visie op liefde, redelijkheid en een betere opvoeding
juli 8, 2025
De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf hun geboorte en verloopt voortdurend door het leven. In de basisschoolleeftijd, tussen de leeftijden van 6 en 12 jaar, ontwikkelen kinderen zich op verschillende manieren: ze leren hun eigen lichaam kennen, worden ze zich bewust van hun eigen en de grenzen van anderen, en worden ze nieuwsgierig naar relaties en seksualiteit. Dit proces is van groot belang voor de ontwikkeling van een gezond en veilig omgaan met seksualiteit. In dit artikel worden de kernpunten van seksuele opvoeding in de basisschoolleeftijd besproken, inclusief de rol van ouders, het belang van ondersteuning en het aanbod van materialen voor ouders en opvoeders.
Tussen de leeftijden van 6 en 12 jaar is de seksuele ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijd een natuurlijk proces. Het is een voorbereiding op de beleving van seksualiteit later in hun leven. In deze periode worden kinderen zich steeds meer bewust van de mening van anderen en vergelijken ze hun eigen lichaam met dat van anderen. Dit proces is normaal en helpt hen om hun eigen seksualiteit te begrijpen.
Op 6-jarige leeftijd weten kinderen dat het aanraken van hun eigen geslachtshoofd iets is wat ze alleen doen, zonder dat anderen erbij zijn. Soms vertellen kinderen op deze leeftijd schuine moppen of tekenen ze geslachtshoofden in hun schrift om anderen uit te dagen. De meeste kinderen gaan vanaf hun 6e jaar steeds meer vragen stellen aan hun ouders over seksualiteit.
Op 7-jarige leeftijd worden kinderen zich steeds meer bewust van hun lichaam en het verschil tussen jongens en meisjes. Ze leren dat het belangrijk is om grenzen te stellen en te respecteren. Ook leren ze hoe ze hun eigen lichaam kunnen beschermen en hoe ze hun gevoelens en wensen kunnen uiten.
Seksuele opvoeding gaat verder dan alleen praten over seksualiteit en seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is een proces waarin kinderen leren om met hun lichaam, relaties en gevoelens om te gaan. Het omvat onderwerpen zoals het leren kennen van het eigen lichaam, het opbouwen van vriendschappen, het leren stellen van grenzen, het begrijpen van seksualiteit en het leren omgaan met seksueel gedrag.
Ouders en opvoeders spelen een cruciale rol in dit proces. Ze moeten hun kinderen helpen om hun eigen lichaam te begrijpen, grenzen te stellen en te leren hoe ze met anderen omgaan. Dit gebeurt door open en eerlijk te praten over seksualiteit, het lichaam en relaties.
Ouders hebben een belangrijke rol bij de seksuele opvoeding van hun kinderen. Ze moeten hun kinderen helpen om hun eigen lichaam te begrijpen en te leren hoe ze met anderen omgaan. Dit gebeurt door open en eerlijk te praten over seksualiteit, het lichaam en relaties. Ook is het belangrijk dat ouders hun kinderen leren om grenzen te stellen en te respecteren.
Een van de belangrijkste dingen die ouders kunnen doen, is hun kinderen helpen om hun eigen lichaam te begrijpen. Ze moeten hun kinderen laten weten dat het normaal is om hun lichaam te verkennen en dat het geen seksueel gedrag is, maar deel uitmaakt van de lichamelijke ontwikkeling. Het is ook belangrijk dat ouders hun kinderen laten weten dat het niet gedaan moet worden waar anderen bij zijn.
Er zijn verschillende materialen en programma’s beschikbaar voor ouders die hun kinderen willen ondersteunen bij de seksuele ontwikkeling. De cursus “Opgroeien met liefde” is bijvoorbeeld bedoeld om ouders te ondersteunen bij de seksuele opvoeding van hun kinderen, opdat zij op latere leeftijd in staat zijn seksueel gezonde keuzes te maken. Deze cursus bevat informatie over de seksuele ontwikkelingsfasen en relevante thema’s op het gebied van seksuele gezondheid, zoals puberteit, relatievorming, seksuele identiteit, voorkomen van seksuele dwang en bevorderen van weerbaarheid, preventie ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen, omgang met sociale media en pornografie.
Daarnaast zijn er ook andere materialen beschikbaar, zoals de brochure “Seksuele opvoeding van kinderen tussen 0 en 6 jaar” en de brochure “Pubers in huis! Tips voor de seksuele opvoeding van kinderen tussen 9 en 15 jaar”. Deze materialen bieden ouders informatie over de seksuele ontwikkeling en de rol die zij zelf kunnen spelen in de seksuele opvoeding van hun kinderen.
Op school wordt ook aandacht besteed aan de seksuele ontwikkeling van kinderen. In veel scholen wordt er tijdens de “Week van de Lentekriebels” aandacht besteed aan relationele en seksuele vorming, aangepast op de leeftijd van het kind. Scholen die meedoen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit, met behulp van lesmateriaal dat na gedegen onderzoek is afgestemd op kinderen per leeftijd.
Het is belangrijk dat ouders goed geïnformeerd worden over wat hun kinderen leren op school en welke waarde dat heeft voor hun ontwikkeling. Daarnaast is het belangrijk dat ouders weten dat kinderen op school ook leren hoe ze met anderen omgaan en hoe ze hun eigen grenzen kunnen stellen.
Er zijn ook begeleidingsprogramma’s beschikbaar voor ouders en kinderen. De oudercursus “Omgaan met pubers” en het opvoedingsprogramma “Triple P” bieden opvoedingsondersteuning, waarvan de seksuele ontwikkeling deel uitmaakt. Daarnaast zijn er ook programma’s beschikbaar voor kinderen die last hebben van genderdysforie, zoals “Hoera, het is een mensje” en “Genderdysforie en school”.
De seksuele ontwikkeling van kinderen is een belangrijk onderdeel van hun algemene ontwikkeling. In de basisschoolleeftijd, tussen de leeftijden van 6 en 12 jaar, ontwikkelen kinderen zich op verschillende manieren. Ze leren hun eigen lichaam kennen, worden ze zich bewust van hun eigen en de grenzen van anderen, en worden ze nieuwsgierig naar relaties en seksualiteit. Ouders en opvoeders spelen een cruciale rol in dit proces. Ze moeten hun kinderen helpen om hun eigen lichaam te begrijpen, grenzen te stellen en te leren hoe ze met anderen omgaan. Daarnaast zijn er ook verschillende materialen en programma’s beschikbaar voor ouders die hun kinderen willen ondersteunen bij de seksuele ontwikkeling.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet