logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden in de 21e eeuw: een overzicht van trends, praktijken en uitdagingen

Opvoeden is een complex proces dat zich in de loop der tijd steeds heeft ontwikkeld. In de 21e eeuw zijn er nieuwe trends, methoden en uitdagingen ontstaan die de opvoeding van kinderen beïnvloeden. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van opvoeding en het omgaan met kinderen in de moderne tijd belicht, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

De veranderingen in opvoeding

De maatschappelijke ontwikkelingen hebben ook het opvoedingsdenken beïnvloed. Volgens een bron uit de 21e eeuw wordt opvoeding steeds meer gezien als een proces dat zich past bij de huidige maatschappelijke omstandigheden. De nadruk ligt op het aanbod van opvoedsteun voor alle ouders, met als doel om een veilige en stimulerende omgeving te bieden voor kinderen. Dit omvat ondersteuning in de vorm van opvoedwinkels, opvoedbureaus en pedagogisch spreekuren. De focus ligt hierbij op het aanbod van hulp en ondersteuning, zodat ouders zich niet alleen voelen bij het opvoeden van hun kinderen.

Daarnaast is er ook aandacht voor de eerste 1001 dagen van een kind. Dit tijdstip wordt gezien als cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. In het kader van het manifest The 1000 Critical Days kreeg dit initiatief brede politieke steun in Engeland. In Nederland werd dit initiatief gevolgd door meerdere samenwerkende organisaties, waaronder DAIMH, NIP, NVO en Babywerk. Het doel is om een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling van het kind te bevorderen. Dit is een belangrijk onderdeel van de opvoeding, waarbij de rol van ouders centraal staat.

De rol van vaders in de opvoeding

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht geweest voor de rol van vaders in de opvoeding. Volgens bronnen is onderzoek aangevuld met het feit dat vaders een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun kind. Er zijn projecten zoals Sardes, die veel inspiratie en tools bieden aan professionals om vaders aan te zetten om actief na te denken over het ouderschap en zich met de opvoeding te bemoeien. Ook de rijksoverheid investeert in de versterking van de band tussen vaders en kinderen. In het regeerakkoord van oktober 2017 werd gekozen voor de verlenging van het kraamverlof voor partners van twee naar vijf dagen in 2019, met in 2020 een aanvullend verlof van vijf weken. Dit benadruit de belangrijkheid van de rol van vaders in de opvoeding.

Opvoedingsstijlen en methoden

Er zijn verschillende opvoedingsstijlen die vaak worden gebruikt bij het opvoeden van kinderen. De meeste opvoedingen vallen in een van de volgende categorieën: de verwaarlozende opvoedingsstijl, de autoritaire opvoedingsstijl, de permissieve opvoedingsstijl of de autoritatieve opvoedingsstijl.

Bij de verwaarlozende opvoedingsstijl stellen ouders weinig regels. Ze bieden weinig geborgenheid, steun, veiligheid en betrokkenheid. Het kind wordt aan zijn lot overgelaten: hij mag het allemaal zelf uitzoeken. Dit kan leiden tot problemen zoals een gebrek aan vertrouwen en een gevoel van eenzaamheid.

Bij de autoritaire opvoedingsstijl gebeurt er het meeste van wat jij wilt, maar verlies je al snel het diepere contact met je kind. Je dresseert je kind meer dan dat je hem opvoedt. Dit kan leiden tot een gebrek aan zelfstandigheid bij het kind.

De permissieve opvoedingsstijl houdt in dat ouders veel ruimte geven aan hun kind, maar tegelijkertijd geen duidelijke grenzen stellen. Dit kan leiden tot problemen zoals ongeoorloofd gedrag en gebrek aan zelfdiscipline.

De autoritatieve opvoedingsstijl is een balans tussen duidelijke grenzen en positieve ondersteuning. Hierbij wordt het kind aangemoedigd om zelfstandig te worden, terwijl er ook ruimte is voor creativiteit en vrijheid. Dit is een veelgebruikte stijl in de moderne opvoeding.

Positief en ontspannen opvoeden

Er zijn verschillende manieren waarop ouders hun kinderen kunnen opvoeden. Een veelgebruikte methode is positief opvoeden, waarbij de nadruk ligt op het aanbieden van een veilige, stimulerende omgeving. Kinderen die positief worden opgevoed, hebben een grote kans om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met een gezond zelfbeeld. Belangrijke aspecten van positief opvoeden zijn onder andere het bieden van een veilige omgeving, het leren door positieve ondersteuning en het aanbieden van realistische verwachtingen.

Bij ontspannen opvoeden is het belangrijk om de balans tussen de doe- en de zijnsmodus te vinden. Hierbij wordt de focus gelegd op het ervaren van het moment en het accepteren van gevoelens, zowel van onszelf als van anderen. Dit helpt ouders om hun kinderen ontspannen op te voeden.

Opvoedproblemen en uitdagingen

Kinderen opvoeden gaat met vallen en opstaan. De opvoedproblemen van ouders verschillen per gezin en ontwikkelingsfase. Sommige opvoedproblemen worden beschouwd als ‘normaal’ voor de leeftijdsfase, andere worden gezien als ernstig voor de leeftijdsfase. Bijvoorbeeld, normale problemen in de leeftijd van ongeveer 2 tot 4 jaar zijn agressie, driftbuien en angst voor vreemden of het donker. Ernstige problemen in deze leeftijdsfase zijn bijvoorbeeld een taal-, spraak- of motoriekstoornis, scheidingsangst en fobische of sociale angst.

In de leeftijd van ongeveer 5 tot 12 jaar zijn normale problemen bijvoorbeeld ruzies en concentratieproblemen. Ernstige problemen in deze leeftijdsfase zijn bijvoorbeeld bedplassen, leerstoornissen en sociale terugtrekking. Het is belangrijk om contact op te nemen met een professional als er hulp nodig is bij opvoedingsproblemen of als er sprake is van ernstige problemen.

De toekomst van opvoeding

De opvoeding van kinderen is in de 21e eeuw verder geëvolueerd. Er is meer aandacht voor het ontwikkelen van een positieve houding bij kinderen, zowel op school als in het gezin. De nadruk ligt steeds meer op het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met een gezond zelfbeeld.

Daarnaast is er ook aandacht voor de rol van vaders in de opvoeding. Er zijn projecten die gericht zijn op het aanmoedigen van vaders om actief deel te nemen aan de opvoeding van hun kind. De rijksoverheid investeert hierin, en het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun rol in de opvoeding.

Conclusie

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zich in de loop der tijd steeds heeft ontwikkeld. In de 21e eeuw is er meer aandacht geweest voor de eerste 1001 dagen van een kind, de rol van vaders in de opvoeding en de verschillende opvoedingsstijlen. Daarnaast is er ook aandacht geweest voor positief en ontspannen opvoeden, zodat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. De toekomst van de opvoeding ligt bij het aanbieden van een veilige, stimulerende omgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen.

Bronnen

  1. Opvoeding
  2. Opvoeden anno 2025: 'Denk niet in hokjes en kijk naar wat goed gaat'
  3. Actuele ontwikkelingen in ouderschap en opvoeden
  4. Liefdevol opvoeden met bewust, natuurlijk en positief ouderschap
  5. Social media, seks en andere experimenten... Alles over puberopvoeding in serie 'Oogappels'
  6. Opvoeden
  7. Amsterdamse nieuws
  8. Nieuws Vandaag

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven