De Nijmeegse Vragenlijst voor de Opvoedings-situatie: Een hulpmiddel voor gezinsondersteuning bij scheiding
juli 8, 2025
In de jaren 2020’s is het opvoedingsbeleid in Nederland sterk veranderd. De focus ligt nu meer op het ontwikkelen van een goed samenspel tussen ouders, kinderen en professionals. De opvoeding van kinderen is niet meer alleen gericht op het leren van regels en gedragscodes, maar ook op het begrijpen van de persoonlijke behoeften van elk kind. De pedagoog Marina van der Wal benadrukt dat ouders moeten kijken naar wie zij zelf zijn en het karakter van hun kind. Daarnaast is er veel aandacht voor het ontwikkelen van een positieve sfeer binnen het gezin en het gebruik van zachte opvoedingsmethoden, zoals gentle parenting. In dit artikel worden de belangrijkste ontwikkelingen, aanbevelingen en praktische tips voor ouders besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
De opvoeding van kinderen is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Volgens bron [3] is het aanbod van opvoedingsondersteuning voornamelijk in handen van de CJG’s (Centra voor Jeugd en Gezin), wijkteams of jeugd- en gezinsteams. Hierdoor kan het aanbod per gemeente verschillen. Het aanbod is toegespitst op de vragen en behoeften van ouders in die betreffende gemeente. De focus ligt op het bevorderen van een veilig en stimulerend opgroei- en opvoedklimaat in de wijk. Daarnaast is er meer aandacht voor preventie, waarbij ouders worden gesteund bij het opvoeden van hun kinderen.
In de 21e eeuw is er aandacht voor opvoedsteun voor alle ouders. Opvoedwinkels, opvoedbureaus en pedagogisch spreekuren kregen steun. Opvoedsteun werd een taak voor de jeugdgezondheidzorg. Het concept voor de centra waarbij verschillende voorzieningen voor ouders bij elkaar onder één dak huizen werd omarmd door de politiek. Een nieuw tijdperk voor de ontwikkeling van ondersteunend aanbod brak aan. Ook het systematisch onderzoeken van de effectiviteit van opvoedsteun is in de afgelopen jaren sterk gegroeid.
Een van de populairste trends in de opvoeding is gentle parenting. Dit is een opvoedingsstijl die zich richt op het verminderen van straffen en het gebruik van een zachtere aanpak. Volgens bron [1] is gentle parenting een trend die al een paar jaar rondzoemt in opvoedboeken en social media. Volgens de pedagoog Marina van der Wal is het belangrijk dat ouders rekening houden met de gevoelens en ontwikkeling van hun kind, maar het probleem zit volgens haar in het “opvoeden in hokjes”. “Je richt je dan vooral op één ding”, in dit geval zachtheid. Maar kinderen hebben volgens de pedagoog naast zachtheid ook stevigheid nodig.
Van der Wal benadrukt dat ouders moeten kijken naar wie zij zelf zijn en het karakter van hun kind. “Kijk naar wie je zelf bent als ouder, kijk naar het karakter van je kind, en sluit daarop aan.” Ook benadrukt ze dat ouders moeten leren om te lachen en te genieten van de momenten met hun kind. “Geniet gewoon van je kinderen.” Ze benadrukt dat het belangrijk is om te leren met conflicten om te gaan, maar ook om te leren om te gaan met het feit dat kinderen niet altijd hetgeen zijn wat ouders willen dat ze zijn.
Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de opvoeding is de toegankelijkheid van ouderschapscursussen. Volgens bron [2] is het belangrijk om deze cursussen te volgen, omdat ze veel inzicht geven in het opvoeden van kinderen. De auteur van het verhaal benadrukt dat een kind elke dag, minstens 10 minuten échte, volle, ongebreidelde aandacht krijgt, wat kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het kind. Daarnaast wordt benadrukt dat ongewenst gedrag zoveel mogelijk geïgnooreerd moet worden en dat gewenst gedrag veel complimenteren.
De cursus die de auteur heeft gevolgd, heeft haar geholpen om beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden. Het is belangrijk om te weten dat ouders niet alleen staan, en dat het belangrijk is om ervaringen met andere ouders te delen. In bron [2] staat ook dat het belangrijk is om te leren om te gaan met het feit dat ouders niet perfect zijn. “Laat wat niet zo lekker loopt even rusten.” Dit is een belangrijk advies voor ouders die last hebben van de druk van het opvoeden.
In de afgelopen jaren is de rol van vaders in de opvoeding steeds belangrijker geworden. Volgens bron [3] wordt er steeds vaker op basis van onderzoek benadrukt dat vaders een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van hun kind. Sardes biedt met het project Mannen en opvoeding veel inspiratie en tools voor professionals om vaders uit te dagen actief na te denken over het ouderschap en zich met de opvoeding te bemoeien. Ook de rijksoverheid investeert in versterking van de band tussen vaders en kinderen.
In het regeerakkoord (oktober 2017) kiest het kabinet voor verlenging van het kraamverlof voor partners van twee naar vijf dagen in 2019, met in 2020 een aanvullend verlof van vijf weken. Dit duidt erop dat de rol van vaders in de opvoeding steeds belangrijker wordt gezien. Het is belangrijk dat vaders actief betrokken raken bij de opvoeding van hun kinderen, zodat ze een sterke band kunnen opbouwen met hun kind.
De eerste 1001 dagen van conceptie tot 2 jaar zijn cruciaal voor een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling van het kind. Dit is benadrukt in bron [3]. Het manifest The 1001 critical Days kreeg in Engeland brede politieke steun. In navolging van dit manifest heeft een aantal samenwerkende organisaties (DAIMH, NIP, NVO en Babywerk) het initiatief genomen om een Nederlandse versie van dit manifest te ontwikkelen. Inmiddels heeft ook een groot aantal beroepsverenigingen, belangenorganisaties, wetenschappers en andere belangstellenden zich bij dit initiatief aangesloten.
De focus ligt op het bevorderen van een positieve ontwikkeling van het kind in de eerste jaren van leven. Dit omvat zowel fysieke als emotionele ontwikkeling. Het is belangrijk dat ouders weten dat de eerste jaren van hun kind een cruciale periode zijn voor de ontwikkeling van hun kind.
In bron [2] wordt het gedrag van een kind beschreven dat in het gezin is veranderd na de geboorte van een broertje of zusje. Het kind wordt hierin beschreven als een monster, wat wijst op een negatief gedrag dat voortkomt uit de onzekerheid en de veranderingen in het gezin. Dit duidt erop dat de opvoeding van kinderen ook een invloed kan hebben op hun gedrag en hun sociaal gedrag.
Het is belangrijk dat ouders leren om met de uitdagingen van het opvoeden om te gaan. In bron [2] wordt benadrukt dat het belangrijk is om te leren met het feit dat kinderen niet altijd hetgeen zijn wat ouders willen dat ze zijn. Ouders moeten leren om met de uitdagingen om te gaan en te leren om te genieten van de momenten met hun kind.
De opvoeding van kinderen is niet alleen een taak van de ouders, maar ook van professionals. Volgens bron [3] is het belangrijk dat ouders weten dat ze niet alleen staan. Er is een bredere samenwerking tussen professionals en partijen als buurtbewoners en vrijwilligers. Zij moeten samenwerken aan het bevorderen van een veilig en stimulerend opgroei- en opvoedklimaat in de wijk.
Bij het opvoedingsproces is het belangrijk dat ouders weten dat ze hulp kunnen vragen aan professionals. Er is veel ondersteuning beschikbaar voor ouders, waaronder ouderschapscursussen, opvoedsteun en andere ondersteunende programma’s. Het is belangrijk dat ouders weten dat ze niet alleen staan en dat er hulp is als ze dat nodig hebben.
De opvoeding van kinderen in de 21e eeuw is sterk veranderd. De focus ligt op het ontwikkelen van een goed samenspel tussen ouders, kinderen en professionals. De opvoeding van kinderen is niet alleen gericht op het leren van regels en gedragscodes, maar ook op het begrijpen van de persoonlijke behoeften van elk kind. De pedagoog Marina van der Wal benadrukt dat ouders moeten kijken naar wie zij zelf zijn en het karakter van hun kind. Daarnaast is er veel aandacht voor het ontwikkelen van een positieve sfeer binnen het gezin en het gebruik van zachte opvoedingsmethoden, zoals gentle parenting.
Ouderschapscursussen zijn een belangrijk onderdeel van de opvoeding, en helpen ouders om beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden. De rol van vaders in de opvoeding is steeds belangrijker geworden, en het is belangrijk dat vaders actief betrokken raken bij de opvoeding van hun kinderen. De eerste 1001 dagen van leven zijn cruciaal voor een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling van het kind. Het is belangrijk dat ouders weten dat ze niet alleen staan en dat er hulp is als ze dat nodig hebben.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet