De Nijmeegse Vragenlijst voor de Opvoedings-situatie: Een hulpmiddel voor gezinsondersteuning bij scheiding
juli 8, 2025
De opvoeding van kinderen is een complexe en persoonlijke taak, waarbij iedere ouder zijn eigen stijl en manier van omgaan met kinderen heeft. In het huidige media-ecosysteem zijn er diverse programma’s verschenen die een kijkje geven achter de gordijnen van het ouder worden, waarin verschillende opvoedstijlen worden getoond en besproken. Deze programma’s geven niet alleen inzicht in de dagelijkse uitdagingen van ouders, maar ook in de verschillende manieren waarop kinderen worden opgevoed. Hieronder volgt een overzicht van de nieuwste programma’s, inclusief hun inhoud, doel en hoe ze bijdrragen aan het gesprek over opvoeden.
Een van de nieuwste programma’s op het gebied van opvoeden is “Opvoeden Doe Je Zo!”, dat in augustus 2022 is gestart bij RTL4. Het programma wordt geproduceerd door Blue Circle en is vanaf 30 augustus om 20.30 uur wekelijks te zien. Het programma neemt ons mee achter de gesloten gezinsdeuren van het ouderschap en laat zien welke verschillende stijlen er zijn en welke keuzes daarin gemaakt worden. Het doel is inzicht te krijgen in deze keuzes, open te staan voor andere opvoedstijlen en met name te kijken wat er van elkaar geleerd kan worden.
In het programma staan acht eigenzinnige ouders centraal, die in zes afleveringen onderling wie zij de beste opvoeders vinden en daarmee dus ook de meest effectieve manier van het opvoeden bepalen. Iedereen heeft zijn mening klaar als het op opvoeden aankomt. Maar welke weg is de juiste? Dat bepalen de ouders zelf. Onder leiding van Robert ten Brink en opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens beoordelen de gezinnen om de beurt elkaars opvoedstijl door middel van een reeks speciale opdrachten. Deze opdrachten zijn ontworpen om hun specifieke opvoedstijl te testen.
Een van de deelnames is de familie Poeder, die een gestructureerde opvoeding heeft. Zenequy, een alleenstaande moeder, heeft haar uren zo ingedeeld dat J’Noah(8) eigenlijk nauwelijks merkt dat ze aan het werk is. In het begin vond ze het best wel zwaar om een bedrijf te runnen en een kind op te voeden, maar na wat schaven aan de opvoedstijl hebben ze een manier gevonden waarbij zowel moeder als zoon goed in hun vel zitten.
Het EO-programma “Hoe Gaat Dat Bij Jullie Thuis?” is een ander nieuw programma dat zich bezighoudt met het opvoeden van kinderen. Het programma is vanaf 8 augustus 2022 elke werkdag om 19:05 uur te zien op NPO 1. In dit programma gaan twee opvoeders met verschillende opvoedstijlen een dag mee in het reilen en zeilen bij elkaar thuis. Daarnaast is er op NPO Start het aanvullende programma “Opgevoed staat netjes” van ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Het programma is vanaf 8 augustus 2022 om 19:05 uur te zien op NPO1.
In elke aflevering staan twee gezinnen met verschillende opvoedstijlen centraal. Ze komen allebei een dag bij elkaar over de vloer om met elkaar mee te kijken en zonder oordeel van elkaar te leren. Na twee dagen samen, praten ze met elkaar door over hun ervaringen en geven feedback, kritiek, complimenten en tips. Een panel uit alle windstreken en lagen van de samenleving kijkt elke dag mee en geeft vanuit huis commentaar op de beelden van de gezinnen. Panelleden zijn onder anderen Rilles Vrij (38) en Naomi Blijd (36) uit Zaandam, die zelf twee dochters hebben: Shanomy (6) en Shayenne (9).
Het programma “Opgevoed staat netjes” is een aanvullend programma dat beschikbaar is op NPO Start. Het programma bevat de meest spraakmakende en herkenbare fragmenten uit zowel de afleveringen als het bonusmateriaal van “Hoe gaat dat bij jullie thuis?”. Ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont licht aan de hand van een thema onderliggende patronen, verhoudingen, spanning of leermomenten uit. Wat ziet hij gebeuren bij de ouders onderling? Of in het gedrag tussen moeder en kind? En wat zegt dat over ons mensen? Waar zijn we bang voor, welke uitdagingen gaan we niet uit de weg en waarom? En waarom is evenwicht in een relatie belangrijk voor een veilige opvooming?
“De Opvoeders” is een ander nieuw programma dat zich bezighoudt met de opvoeding van kinderen. Het programma is beschikbaar via EO.nl. In dit programma geven vijf gezinnen hun opvoedmethode prijs. Kleine camera’s op diverse locaties in huis registreren hoe het er achter de voordeur aan toegaat. Wat zijn de dagelijkse routines en welke normen en waarden gelden hier? “De Opvoeders” toont alledaagse taferelen, herkenbare conflicten en ontroerende momenten. De beelden worden bekeken en geduid door ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont. Daarnaast worden de opvoedkwesties voorgelegd aan een panel van ruim honderd Nederlandse opvoeders. Zij laten weten of zij situaties hetzelfde of juist anders zouden aanpakken.
“Opvoeden doe je samen. Door dilemma’s en uitdagingen in de opvoeding te delen met andere ouders, helpen we elkaar verder”, zegt eindredacteur Herman Wegter. “We kunnen zoveel van elkaar leren, daar worden we allemaal betere opvoeders van.” Dit is een belangrijk onderdeel van het gesprek over opvoeden. Het programma helpt ouders om te leren van elkaar en om hun eigen opvoedstijl te verbeteren.
Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut, speelt een belangrijke rol in het gesprek over opvoeden. Hij is betrokken bij het programma “Hoe gaat dat bij jullie thuis?” en beoordeelt de opvoedkwesties in het programma “De Opvoeders”. Ook is hij betrokken bij het aanvullende programma “Opgevoed staat netjes”, waarin hij de fragmenten bespreekt en tips geeft over opvoeden. “Met elkaar praten over opvoeden is belangrijk. Opvoeden is toch een beetje een proces van achttien jaar lang intelligent vooruitstruikelen en daarin kun je best iets van elkaar opsteken”, aldus Steven.
De opvoeding van kinderen is een complexe en persoonlijke taak, waarbij iedere ouder zijn eigen stijl en manier van omgaan met kinderen heeft. De nieuwste programma’s over opvoeden, zoals “Opvoeden Doe Je Zo!”, “Hoe Gaat Dat Bij Jullie Thuis?” en “De Opvoeders”, geven een overzicht van de verschillende opvoedstijlen en helpen ouders om te leren van elkaar. Deze programma’s geven inzicht in de dagelijkse uitdagingen van ouders, maar ook in de verschillende manieren waarop kinderen worden opgevoed. Door samen te werken en te delen, kunnen ouders hun eigen opvoedstijl verbeteren en betere opvoeders worden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet