logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Gids voor financieel opvoeden: van zakgeld tot zelf verdienen

Een goede financiële opvoeding van kinderen is essentieel om hen te leren omgaan met geld en de waarde ervan te begrijpen. Dit helpt hen om later zelfstandige keuzes te maken en financiële problemen te voorkomen. Het Nibud biedt hiervoor handige hulpmiddelen, zoals opvoedtips, een Opvoedwijzer en zelfs een gratis online cursus. In dit artikel wordt ingegaan op de kern van de financiële opvoeding, met name op basis van de gids van het Nibud: "Gids voor financieel opvoeden: van zakgeld tot zelf verdienen". Deze gids bevat praktische tips, dilemma’s, tests en voorbeelden die ouders en opvoeders helpen bij de financiële opvoeding van kinderen.

De kern van financiële opvoeding

De kern van financiële opvoeding is om kinderen te leren omgaan met geld, zodat ze later kunnen kiezen tussen wat ze nodig hebben en wat ze graag willen. Dit begint met zakgeld, sparen, en het leren omgaan met reclame en verleidingen. Ook is het belangrijk dat kinderen leren om met een beperkt budget te werken, en dat ze fouten mogen maken. Deze fouten helpen hen om later beter met geld om te gaan.

De gids van het Nibud, "Gids voor financieel opvoeden: van zakgeld tot zelf verdienen", biedt een overzicht van de belangrijkste momenten in het leven van een kind en geeft aandachtspunten voor de financiële opvoeding. Dit handige hulpmiddel helpt ouders om op het juiste moment het juiste gesprek te voeren. Van het geven van zakgeld tot de eerste bijbaan, de Opvoedwijzer zorgt ervoor dat ouders goed voorbereid zijn.

Zakgeld en kleedgeld

Een van de eerste stappen in de financiële opvoeding is het geven van zakgeld. Kinderen leren hiermee omgaan met een beperkt budget, zodat ze later kunnen leren omgaan met hun eigen geld. Het is belangrijk dat ouders bij het geven van zakgeld rekening houden met de leeftijd van het kind. Zo is zakgeld voor jonge kinderen (6-8 jaar) meestal in contanten vorm, terwijl oudere kinderen ook digitale betalingen kunnen leren hanteren.

Het geven van zakgeld helpt kinderen ook om te leren wat ze nodig hebben en wat ze graag willen. Hierdoor leren ze keuzes te maken tussen wat ze kunnen betalen en wat ze graag willen. Dit helpt hen om later financiële zelfstandigheid te ontwikkelen.

Sparen

Spaargeld is een andere belangrijke onderdeel van de financiële opvoeding. Kinderen leren hiermee om te leren dat geld niet altijd direct beschikbaar is, en dat het belangrijk is om te sparen voor later. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen helpen om een spaarpot aan te leggen en te leren om te sparen. Dit helpt hen om te leren dat geld niet altijd beschikbaar is en dat ze vooruit moeten denken.

De gids van het Nibud bevat tips over hoe ouders hun kinderen kunnen leren om te sparen. Hierin wordt aangegeven dat kinderen graag een spaarpot hebben en dat het belangrijk is om te laten zien hoe het bedrag groeit. Dit motiveert kinderen om verder te sparen en helpt hen om te leren dat geld niet zomaar weg is.

Lenen

Steeds meer jongeren vinden het normaal om te lenen. Uit het Nibud-Scholierenonderzoek blijkt dat 45 procent van alle scholieren wel eens geld leent. Meestal gaat het om kleine bedragen, maar soms lenen jongeren ook voor een scooter of een vakantie. Ook hebben sommige scholieren schulden door hoge telefoonrekeningen.

Lenen is niet per definitie verkeerd. Later krijgen veel mensen te maken met lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een studieschuld of een hypotheek. Verantwoord lenen betekent van tevoren nadenken hoe lang en hoeveel er afbetaald moet worden, en of dat kan binnen het budget. Maak dus samen duidelijke afspraken over het terugbetalen.

Als uw kind echter vaak geld wil lenen, raadt het Nibud aan om geen extra geld te geven. Uw kind moet ook leren dat op echt op is. Komt uw kind echt niet uit met zijn of haar geld? Ga dan eerst samen na waarom dat zo is.

Omgaan met reclame en verleidingen

Kinderen laten zich gemakkelijk leiden door reclame. Overal is reclame: op televisie, op internet, in social media, in online games, in tijdschriften en apps. Uw kind kan er dus niet omheen. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen leren omgaan met reclame en verleidingen.

De gids van het Nibud bevat tips over hoe ouders hun kinderen kunnen leren omgaan met reclame. Hierin wordt aangegeven dat kinderen uitgedaagd worden om actief mee te denken over sparen, uitgaven, de waarde van zaken, online aankopen, bezorgkosten, wurgcontracten en rente. Dit helpt hen om later beter om te gaan met geld en financiële situaties.

De gids voor financieel opvoeden

De gids voor financieel opvoeden, "Gids voor financieel opvoeden: van zakgeld tot zelf verdienen", bevat praktische tips, dilemma’s, tests en voorbeelden die ouders en opvoeders helpen bij de financiële opvoeding van kinderen. Deze gids is geschreven door Anna van der Schors, Marion Weijers, Brigitte ter Laak, Vera Moll en Annemieke Wassink en is uitgegeven door het Nibud.

De gids bevat informatie over zakgeld, sparen, lenen, en het omgaan met reclame en verleidingen. Ook wordt er ingegaan op hoe ouders hun kinderen kunnen helpen bij het leren omgaan met geld en de waarde ervan. De gids is geschikt voor ouders, opvoeders en onderwijskrachten die met kinderen werken.

Gratis online cursus

Het Nibud biedt ook een gratis online cursus aan: "Ik krijg nóóóóit wat!". Deze cursus geeft inzicht in hoe je kinderen kunt leren omgaan met geld en wat je kunt doen als je kind vaak klaagt over niet genoeg krijgen. De cursus is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.

De cursus helpt ouders om te leren hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden bij de financiële opvoeding. Hierin wordt aangegeven dat het belangrijk is om met je kind te praten over geld en hoe je hen kunt helpen om keuzes te maken. De cursus is ideaal voor ouders die hulp zoeken bij de financiële opvoeding van hun kind.

De Financiële Opvoedtest

De Financiële Opvoedtest van het Nibud helpt ouders bij de financiële opvoeding van hun kind. Deze test legt ouders dilemma’s voor uit de dagelijkse opvoedpraktijk van kinderen in vier leeftijdsgroepen. Het zet je aan het denken over en geeft je handvatten voor je aanpak.

De test is leuk om te doen. Je ziet wat andere ouders doen in de voorgelegde situaties en krijgt tips. Na het invullen kun je in gesprek met je partner of met je kinderen. De test helpt ouders om te leren hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden bij de financiële opvoeding.

Conclusie

De financiële opvoeding van kinderen is essentieel om hen te leren omgaan met geld en de waarde ervan te begrijpen. Dit helpt hen om later zelfstandige keuzes te maken en financiële problemen te voorkomen. De gids van het Nibud, "Gids voor financieel opvoeden: van zakgeld tot zelf verdienen", biedt praktische tips, dilemma’s, tests en voorbeelden die ouders en opvoeders helpen bij de financiële opvoeding van kinderen.

Het Nibud biedt ook hulpmiddelen zoals opvoedtips, een Opvoedwijzer en een gratis online cursus. De Financiële Opvoedtest helpt ouders bij de financiële opvoeding van hun kind. Door vroeg met de financiële opvoeding te beginnen, helpen ouders hun kinderen om een sterke basis te leggen voor de toekomst. Of het nu gaat om zakgeld, leren sparen, of omgaan met wensen, elke stap telt. Zorg dat je er als ouder goed op voorbereid bent!

Bronnen

  1. Financiële opvoeding van kinderen: een goede basis voor de toekomst!
  2. Gids financieel opvoeden
  3. Gids voor financieel opvoeden : van zakgeld tot zelf verdienen
  4. Nieuw: 'Gids voor financieel opvoeden'
  5. Gids voor financieel opvoeding
  6. Financiele redzaamheid bij jongeren
  7. Geld en Relatietest
  8. Financiële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene
  9. Gids voor financieel opvoeden
  10. Gids financieel opvoeden
  11. Financieel opvoeden
  12. Financiële opvoeding
  13. Gids voor financieel opvoeden : van zakgeld tot zelf verdienen
  14. Financiële Opvoedtest

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven