logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Natuurlijke opvoeding: Wat betekent het en hoe werkt het?

Natuurlijke opvoeding, ook wel bekend als Attachment Parenting, is een opvoedingsstijl die gericht is op het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind. Deze stijl is ontstaan door de Amerikaanse kinderarts William Sears en is gebaseerd op het idee dat kinderen op een natuurlijke manier opgevoed moeten worden, zoals dat in de natuur gebeurt. De kern van de natuurlijke opvoeding is het begrijpen en reageren op de behoeften van het kind. In dit artikel zullen we nader ingaan op de principes van de natuurlijke opvoeding, de voordelen, en de kritiek die erop valt.

Wat is natuurlijke opvoeding?

Natuurlijke opvoeding, ook wel Attachment Parenting genoemd, is een opvoedingsmethode die gericht is op het opbouwen van een sterke emotionele band tussen ouder en kind. Deze methode is ontstaan in de jaren ’80 en ’90 en is ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts William Sears. Het idee is dat ouders de enige echte deskundigen zijn op hun eigen kind. Door het kind goed te leren kennen, ontstaat er hechting. Hoe beter de hechting, hoe beter de ouder de signalen van het kind begrijpt. En hoe beter het kind de ouder begrijpt. Zo ontstaat er een harmonieuze gezinssituatie.

De natuurlijke opvoeding is gebaseerd op zeven principes, ook wel de 7 B’s genoemd. Deze principes zijn: Birth Bonding, Breastfeeding, Babywearing, Bedding close to baby, Behavioral guidance, Balance and boundaries, en Be cautious of baby trainers. Deze principes helpen ouders bij het opbouwen van een sterke band met hun kind.

De 7 B’s van de natuurlijke opvoeding

1. Birth Bonding

Deze fase begint met de geboorte van het kind. Het is belangrijk dat er direct contact komt tussen moeder en kind. Huid-op-huidcontact is hierbij het beste. Door dit contact te hebben, ontstaat er een sterke band tussen moeder en kind. De eerste uren na de geboorte zijn cruciaal, omdat het kind dan erg alert is en direct op zoek gaat naar de borst.

2. Breastfeeding

Borstvoeding is de ideale voeding voor een baby. Het is de meest natuurlijke manier van voeden. Het biedt niet alleen voeding, maar ook troost en rust op de momenten dat het kind dat nodig heeft. Het is belangrijk om zoveel mogelijk op verzoek te voeden. De eerste zes maanden exclusief borstvoeding is aanbevolen. Borstvoeding blijft ook na het eerste jaar baat hebben bij het immuunsysteem van het kind.

3. Babywearing

Draag je kindje veel, dit kan op je arm of in een draagdoek. Baby’s zijn het liefst dicht bij je in de buurt, wat een gevoel van geborgenheid en veiligheid geeft. Door dragen ontstaat er een goede hechting en baby’s die vaak gedragen worden, huilen minder. Het is belangrijk om te weten dat het dragen geen afhankelijke moederskindjes creëert, maar dat het juist een goede basis is die kinderen het zelfvertrouwen geeft dat ze nodig hebben om zelf stappen te zetten.

4. Bedding close to baby

Slaap je kind dichtbij je, dit is belangrijk voor de hechting. Het is logisch als je naar de natuur kijkt. Eeuwen geleden, toen mensen nog in stammen leefden, sliepen ze dicht tegen elkaar aan. Het gevaar lag namelijk op de loer. Inmiddels niet meer, maar baby’s worden nog steeds geboren met datzelfde overlevingsinstinct en willen daarom het liefst zo dicht mogelijk bij jou slapen. Co-sleepen is makkelijker met borstvoeding en zou volgens Sears de kans op wiegendood verkleinen, omdat de ademhaling van moeder en kind op elkaar afgestemd worden als ze dichtbij elkaar liggen.

5. Behavioral guidance

Reageer op het gedrag van je kind. Je moet leren om te luisteren naar de signalen van je kind. Door dit te doen, ontstaat er een sterke band. Je moet ook leren om te luisteren naar de emoties van je kind. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid.

6. Balance and boundaries

Er moet balans zijn in het gedrag van het kind. Je moet leren om grenzen te stellen en deze consequent toe te passen. Dit helpt het kind om te leren omgaan met emoties en gedrag. Het is belangrijk om duidelijk te zijn in je instructies en om regels te stellen.

7. Be cautious of baby trainers

Wees voorzichtig met baby trainers. Het is belangrijk om te weten dat niet alle baby trainers betrouwbaar zijn. Je moet je kind goed leren kennen en de signalen interpreteren. Het is belangrijk om te weten dat het kind niet altijd op dezelfde manier reageert op dezelfde situatie.

Voordelen van de natuurlijke opvoeding

De natuurlijke opvoeding heeft veel voordelen. De belangrijkste is de sterke band tussen ouder en kind. Door het kind goed te leren kennen, ontstaat er hechting. Dit helpt het kind om zich veilig en geborgen te voelen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de ouder de behoeften van het kind begrijpt. Dit helpt het kind om te leren omgaan met emoties en gedrag.

Borstvoeding is ook een belangrijk onderdeel van de natuurlijke opvoeding. Het is de ideale voeding voor een baby en biedt troost en rust. Daarnaast is het ook belangrijk om het kind dichtbij te houden, wat helpt bij het opbouwen van een sterke band. Door het kind dichtbij te houden, ontstaat er een gevoel van geborgenheid en veiligheid.

Kritiek op de natuurlijke opvoeding

Hoewel de natuurlijke opvoeding veel voordelen heeft, is er ook kritiek op deze methode. Sommigen vinden de manier van opvoeden te extreem en het ongezond dat het kind continu aandacht moet krijgen. Bovendien is binnen Attachment Parenting de druk op moeders extra hoog, omdat je continu klaar moet staan voor je kind. Ook was er in Nederland lange tijd kritiek over samen slapen. Volgens critici zou in één bed slapen met je kleintje juist een verhoogd risico geven op wiegendood. Inmiddels is dat advies wel wat bijgedraaid, mits het veilig gebeurt.

Conclusie

De natuurlijke opvoeding is een opvoedingsmethode die gericht is op het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind. De kern van de natuurlijke opvoeding is het begrijpen en reageren op de behoeften van het kind. De methode is gebaseerd op zeven principes, de 7 B’s, die helpen bij het opbouwen van een sterke band met het kind. De natuurlijke opvoeding heeft veel voordelen, waaronder de sterke band tussen ouder en kind, de betere begrip van het gedrag van het kind, en de betere ontwikkeling van het kind. Hoewel er ook kritiek is op de methode, is het belangrijk om te weten dat de keuze voor een opvoedstijl aan de ouder ligt.

Bronnen

  1. Wat is natuurlijk ouderschap?
  2. Berufsbildung.nrw – Elektronikerin für Betriebstechnik
  3. Groenevrouw – Natuurlijk ouderschap
  4. Kiind.nl – Natuurlijke opvoeding
  5. Famme.nl – Natuurlijk ouderschap
  6. Howaboutmom.nl – Natuurlijk ouderschap
  7. Kekmama.nl – Attachment parenting
  8. Jmouders.nl – Natuurlijk ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven