logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Muzikale opvoeding: Cursussen en lessen voor een rijke muziekervaring in het onderwijs

Inleiding

Muzikale opvoeding speelt een cruciale rol in het vroegste onderwijs en biedt kinderen de kans om zich te ontwikkelen in verschillende muzikale domeinen. In Nederland zijn er diverse cursussen en opleidingen beschikbaar die gericht zijn op het geven van muziekles, met name voor professionals in het primair onderwijs. Deze cursussen richten zich op zowel de theorie als de praktijk van muziekonderwijs, en geven leerkrachten de kans om muziek in de klas te integreren op een manier die passend is voor verschillende leeftijdsgroepen. In dit artikel worden de belangrijkste cursussen en lessen voor muzikale opvoeding besproken, met aandacht voor hun inhoud, doelstellingen en praktische toepasbaarheid.

Muziekbelevingslessen in het speciaal onderwijs

Een van de belangrijkste onderwerpen in de muzikale opvoeding is het geven van muziekbelevingslessen aan kinderen in het speciaal onderwijs. Deze lessen richten zich op het stimuleren van een muzikale ervaring bij kinderen met een beperking. De cursus Muziekbeleving in het speciaal onderwijs richt zich op de multimodale pedagogiek, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende zintuigen om een muzikale interactie te bevorderen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van gebaren, bewegingen, spraak, beeld, geluid en materialen. Het doel is om de communicatieve vaardigheden van kinderen met een beperking te versterken en hen te laten participeren in een muzikale context.

De cursus bestaat uit twee zaterdagen en een tussenliggende stageperiode. Tijdens de cursus leren de deelnemers kennis en vaardigheden ontwikkelen over multimodale pedagogiek en muziekbelevingslessen. De theorie wordt toegepast in de praktijk, en de cursisten leren in hun stage hoe ze muziekbelevingslessen kunnen vormgeven. Daarnaast leren ze zelfstandig hun eigen muziekbelevingslessen te ontwerpen en reflecteren op hun professionele handelen.

Muziek als Vak: een praktische en theoretische cursus

Muziek als Vak is een cursus die gericht is op het geven van muziekles aan basisschoolleerkrachten, musici en muziekdocenten. Deze cursus is gebaseerd op de uitgangspunten van Kodály, waarbij het leren zingen, lezen, schrijven en begrijpen van muziek centraal staat. De cursus richt zich op het ontwikkelen van muzikale vaardigheden en het leren ontwerpen van lessen-series waarin in kleine en logische stappen gewerkt wordt naar muziek maken met kwaliteit, muzikale geletterdheid en muzikaal begrip.

De cursus Muziek als Vak wordt aangeboden op verschillende manieren, waaronder op 8 zaterdagen (eens per maand) en studieweekends in november en april. De inhoud van de lessen wordt afgestemd op het niveau van de cursisten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het zingen, het ontwikkelen van muzikale vaardigheden en het werken met een begeleidingsinstrument zoals gitaar, ukelele, piano of saz.

Basisvorming Muziek 1-12 jaar

De cursus Basisvorming Muziek 1-12 jaar is gericht op het inspireren van kinderen tot muziek. De lessen zijn zo opgebouwd dat de leerling zich in zijn/haar eigen tempo muzikaal kan ontwikkelen. Door de kleine groepen kan de docent voldoende aandacht geven aan de individuele leerling. De cursus bevat verschillende jaarcursussen en korte cursussen, waaronder Muziek voor Kleuters, Fluiten met Visjes, Basisvorming Muziek 1, Instrumentale Basisvorming en Groepsles Blokfluit.

De cursussen richten zich op verschillende leeftijdsgroepen en geven een muzikale basis voor een op latere leeftijd te volgen instrumentaal en/of vocaal onderwijs. De lessen worden gegeven in kleine groepen, waardoor de docent voldoende aandacht kan geven aan de individuele leerling. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het leren van noten, het spelen van instrumenten en het componeren van muziek.

Muziek in het primair onderwijs: een brede aanpak

In het primair onderwijs is muziek een sociaal gebeuren waarin kinderen op allerlei manieren met muziek bezig zijn. Ze bedenken en maken zelf muziek, luisteren naar bestaande muziek en bewegen erop, en maken kennis met diverse vormen van muzieknotatie. Al doende ontwikkelen zij hun muzikale vaardigheden, waaronder het leren hun (zang)stem goed te gebruiken, het ontwikkelen van hun gehoor en het werken aan motorische vaardigheden. Ook hun maat- en ritmegevoel en kennis over muziek wordt vergroot.

De kern van het vak muziek is het leren dat muziek bestaat uit klank, die in een bepaalde vorm is gezet en die uiteindelijk betekenis krijgt. Dit wordt bereikt door het leren van muzikale gedragingen zoals zingen, spelen, luisteren, bewegen, noteren en componeren/improviseren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de werking van muziek in verschillende culturen en het leren van muzikale domeinen.

Muziekonderwijs met technologie

In de moderne tijd speelt technologie een belangrijke rol in het muziekonderwijs. Er zijn verschillende digitale tools en apps beschikbaar die helpen bij het leren van muziek en het creëren van muziek. Voorbeelden zijn Chrome Music Lab, Ableton Learning, Soundtrap en Earz. Deze tools zijn toegankelijk voor jonge kinderen en helpen bij het leren van noten, het opbouwen van muziek en het experimenteren met geluid.

Bijvoorbeeld, Chrome Music Lab is een eenvoudig en speels programma dat geschikt is voor jonge kinderen. Het helpt bij het experimenteren met muziek en het leren van muzikale grondbeginselen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het gebruik van apps zoals Muziek is een Taal en Op Muziek kan je Rekenen, die helpen bij het integreren van muziek in andere vakken.

Muziekbeleving en multimodale pedagogiek

Een belangrijk aspect van muzikale opvoeding is de combinatie van muziekbeleving en multimodale pedagogiek. Deze methode maakt gebruik van verschillende zintuigen om een muzikale ervaring te stimuleren. Tijdens muziekbelevingslessen wordt er aandacht besteed aan activiteiten waarbij muzikale kenmerken zoals tempo, maatsoort en sfeer direct verbonden worden aan de beleving. De cursus Muziekbeleving in het speciaal onderwijs richt zich op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden op het gebied van multimodale pedagogiek.

De cursus bestaat uit twee zaterdagen en een tussenliggende stageperiode. De deelnemers leren kennis en vaardigheden ontwikkelen over multimodale pedagogiek en muziekbelevingslessen. Deze kennis wordt met theorie ondersteund en in de praktijk toegepast. Daarnaast leren de cursisten in hun stage hoe ze muziekbelevingslessen kunnen vormgeven. De cursisten leren ook zelfstandig hun eigen muziekbelevingslessen te ontwerpen en reflecteren op hun professionele handelen.

Muziekonderwijs en het leren van muzikale vaardigheden

Een belangrijk onderdeel van muzikale opvoeding is het leren van muzikale vaardigheden. Hierbij gaat het om het leren van zingen, spelen, luisteren, bewegen, noteren en componeren/improviseren. De cursus Muziek als Vak richt zich op het ontwikkelen van deze vaardigheden en het leren ontwerpen van lessen-series waarin in kleine en logische stappen gewerkt wordt naar muziek maken met kwaliteit.

De cursus bevat ook onderdelen over het leren van muzikale domeinen, het werken met een begeleidingsinstrument, het leren van muziektheorie en het leren van muziekmethode. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het leren van muzikale activiteiten en het werken met een brede reikwijdte aan muziek.

Conclusie

Muzikale opvoeding speelt een cruciale rol in het primair onderwijs en biedt kinderen de kans om zich te ontwikkelen in verschillende muzikale domeinen. Er zijn verschillende cursussen en opleidingen beschikbaar die gericht zijn op het geven van muziekles, met name voor professionals in het primair onderwijs. Deze cursussen richten zich op zowel de theorie als de praktijk van muziekonderwijs, en geven leerkrachten de kans om muziek in de klas te integreren op een manier die passend is voor verschillende leeftijdsgroepen. De combinatie van muziekbeleving, multimodale pedagogiek en technologie maakt het mogelijk om een rijke muziekervaring te bieden aan kinderen, waardoor ze zich kunnen ontwikkelen in verschillende muzikale vaardigheden.

Bronnen

  1. Aslan Muziekcentrum - Opleiding Muziekeducatie
  2. Conservatorium van Amsterdam - Muziekbeleving in het speciaal onderwijs
  3. Koninklijk Conservatorium - Muziek als Vak
  4. ROC - Muziek
  5. Ensie - Muzikaal
  6. SLO - Muziek
  7. De Gooische Muziekschool - Basisvorming Muziek 1-12 jaar
  8. Bibliotheek Rotterdam - Technologie en muzikale opvoeding
  9. Wikipedia - Muziek
  10. Muziek in het onderwijs - Trainingen en workshops

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven