De Nijmeegse Vragenlijst voor de Opvoedings-situatie: Een hulpmiddel voor gezinsondersteuning bij scheiding
juli 8, 2025
De Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding (HALO) heeft een lange en rijke geschiedenis, die zich uitstrekt over meer dan een eeuw. De academie is van groot belang geweest in de opbouw van de sportcultuur in Nederland, met name in de regio Haaglanden. In dit artikel wordt de rol van de HALO belicht, met aandacht voor de opleidingen, het curriculum, de samenwerking met andere instellingen, en de impact op de sport- en bewegingsontwikkeling van kinderen.
De Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding (HALO) heeft zijn oorsprong in het midden van de 19e eeuw. De oprichting van de academie is nauw verbonden aan de familie Reijs, die al in de jaren 1870 actief was in de gymnastiek en schermkunst. J.H. Reijs sr. was een invloedrijke gymdocent en oprichter van een eigen gymnastiek- en schermschool. Zijn zoon J.H. Reijs jr. voerde dit verder en richtte in 1878 een eigen gymnastiek- en schermschool op in Den Haag. In 1912 werd de Kweekschool voor Gymnastiek en Heilgymnastiek opgericht, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van de HALO.
De opleiding was in de beginjaren van de 20e eeuw een éénmansopleiding, maar werd in 1912 officieel erkend als een instelling voor lichamelijke opvoeding. De eerste lessen vonden plaats in het woonhuis van J.H. Reijs jr. aan het Westeinde in Den Haag. Na verloop van tijd werd de locatie verplaatst naar de Laan van Poot, waar het complex in 1963 werd overgenomen. In de jaren tachtig werd het gebouw uitgebreid met vijf gymzalen, en in 2003 werd de opleiding Sportmanagement ingevoerd. In 2017 werd de Sportcampus Zuiderpark in gebruik genomen, waarmee de HALO haar nieuwe vestiging kreeg.
De opleidingen aan de HALO zijn gericht op de opbouw van kennis en vaardigheden in het gebied van sport, beweging en gezondheid. De opleidingen variëren van basisopleidingen tot gespecialiseerde cursussen. Bijvoorbeeld:
Naast deze opleidingen zijn er ook gespecialiseerde cursussen, zoals:
De HALO heeft een grote invloed gehad op de sportcultuur in Nederland, met name in de regio Haaglanden. De opleidingen en cursussen die worden aangeboden, zijn gericht op het opbouwen van kennis en vaardigheden in het gebied van sport, beweging en gezondheid. Dit heeft er toe geleid dat veel leerlingen van de HALO in de sportwereld terechtkomen, zoals bijvoorbeeld Montana de Groot, Ray Vissers, Justin Voskuijl, Silas Mattheyer en Naomie Heesen.
Montana de Groot is afgestudeerd aan de opleiding Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding en is gespecialiseerd in judo en boksen. Ze heeft haar zwarte band (3e Dan) en heeft in 2024 haar judoleraar B diploma gehaald. Ook heeft zij in 2023 haar KSS2 boksopleiding gehaald tot boksassistent trainer/coach. Ze wil zichzelf blijven ontwikkelen en haar kennis en enthousiasme overdragen aan de kinderen.
Ray Vissers is assistent trainer boksen en helpt Montana met het begeleiden van de les. Zij is op haar dertiende jaar begonnen met bokstraining bij SportMixz in Den Haag. Zij zit momenteel op niveau rood van boksen, maar ze is erg gemotiveerd om hogere niveaus te behalen. Zij vindt het erg leuk om met kinderen te werken en werkt daarbij met volle enthousiasme.
Justin Voskuijl is afgestudeerd aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding en is gespecialiseerd in judo en boksen. Op zijn vijfde jaar begon hij met judo. Met zijn zwarte band judo (1e Dan) is hij nu vooral actief in MMA, grappling en wedstrijden Braziliaans Jiu Jitsu. Daarnaast klimt hij ook graag. Door zichzelf als docent en als sporter te blijven ontwikkelen hoopt hij kinderen te inspireren en wil hij bijdragen aan hun motorische, mentale en sociale ontwikkeling.
Silas Mattheyer is afgestudeerd aan de opleiding Sport en Bewegen en is gespecialiseerd in judo. Sinds zijn vijfde doet hij al aan judo. Silas heeft zijn bruine band en heeft de ambitie om zijn zwarte band te halen. Aan het begin van dit seizoen is hij begonnen als trainer bij Mulder Sport. Dit doet hij met erg veel plezier! Naast training geven bij Mulder Sport is hij ook werkzaam bij Dino Sport. Hier geeft hij gymlessen en is hij werkzaam bij de TSO en BSO. Naast dit alles is hij ook gevraagd om dit seizoen de voetbalteams van Quick en HBS judotraining te geven. Dit vindt hij een hele leuke uitdaging en hij heeft er ook erg veel zin in!
Naomie Heesen is afgestudeerd aan de opleiding Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Zij is daarmee bevoegd om les te geven als docent Lichamelijke Opvoeding in het onderwijs. Op haar zevende begon zij met judo in Wateringen. Toen zij meer wedstrijden ging maken heeft ze de overstap gemaakt naar Lu Gia Jen. Naomie heeft haar zwarte band (3e Dan) en heeft de ambitie haar 4e Dan te halen in juni 2022. Daarnaast heeft ze ook bij de JBN (Judo Bond Nederland) haar Judoleraar A behaald en op het CIOS in Haarlem (in samenwerking met de JBN) haar Judoleraar B. Naast het judoën en lesgeven zelf vindt ze het ook heel leuk om events te organiseren. Denk hierbij aan (sport)kampen, kinderdisco’s, actieve uitjes voor de oudere jeugd, slaapfeestjes en meer.
De HALO heeft een sterke samenwerking met andere instellingen, waaronder het kenniscentrum ‘Health Innovation’ van de Haagse Hogeschool. Dit kenniscentrum kent drie lectoraten die nauwe verwantschap hebben met de genoemde ‘sportopleidingen’. Het lectoraat ‘Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving’ (GLSO), lector Sanne de Vries, staat het bevorderen van een gezonde leefstijl van jeugd (4-24 jaar) in de regio Haaglanden centraal. Het lectoraat ‘Impact of Sport’, lector Koen Breedveld, richt zich op het bevorderen van een vitale, veerkrachtige en inclusieve samenleving. Het lectoraat ‘Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport’, lector Monique Berger, onderzoekt op welke wijze nieuwe technologieën mensen met een beperking kunnen stimuleren om (meer) te bewegen.
De HALO werkt ook samen met andere opleidingen, zoals de Sportkunde/Sportmanagement-opleidingen. Deze samenwerking heeft er toe geleid dat de studenten van de HALO in de loop der jaren steeds beter opgeleid zijn in de basis van sport, beweging en gezondheid.
De HALO heeft een grote invloed gehad op de sport- en bewegingsontwikkeling van kinderen. De opleidingen en cursussen die worden aangeboden, zijn gericht op het opbouwen van kennis en vaardigheden in het gebied van sport, beweging en gezondheid. Dit heeft er toe geleid dat veel leerlingen van de HALO in de sportwereld terechtkomen, waardoor ze kinderen kunnen inspireren en bijdragen aan hun motorische, mentale en sociale ontwikkeling.
De HALO heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van sportieve activiteiten in de regio Haaglanden. De opleidingen en cursussen die worden aangeboden, zijn gericht op het opbouwen van kennis en vaardigheden in het gebied van sport, beweging en gezondheid. Dit heeft er toe geleid dat de kinderen in de regio Haaglanden steeds beter opgeleid zijn in de sport, beweging en gezondheid.
De Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding (HALO) heeft een lange en rijke geschiedenis, die zich uitstrekt over meer dan een eeuw. De academie is van groot belang geweest in de opbouw van de sportcultuur in Nederland, met name in de regio Haaglanden. De opleidingen en cursussen die worden aangeboden, zijn gericht op het opbouwen van kennis en vaardigheden in het gebied van sport, beweging en gezondheid. Dit heeft er toe geleid dat veel leerlingen van de HALO in de sportwereld terechtkomen, waardoor ze kinderen kunnen inspireren en bijdragen aan hun motorische, mentale en sociale ontwikkeling. De HALO heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van sportieve activiteiten in de regio Haaglanden, waardoor de kinderen in de regio Haaglanden steeds beter opgeleid zijn in de sport, beweging en gezondheid.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet