logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Een wilde muis gevonden en opvoeden: wat moet je doen?

Bij het vinden van een wilde muis kan het voor ouders, verzorgers en anderen lastig zijn om te bepalen wat de juiste aanpak is. In de bronnen die zijn opgezocht, worden verschillende aspecten van het omgaan met een wilde muis behandeld, waaronder de voeding, de verzorging, het opvoeden en de risico’s. Deze informatie kan helpen bij het bepalen van de juiste stappen om te nemen bij het vinden van een wilde muis.

Hoe te herkennen of te bepalen of een muis in orde is

De eerste stap bij het vinden van een wilde muis is om te bepalen of de muis ziek is of niet. Een gezonde muis is levendig, heeft een schone, glanzende vacht, glimmende oogjes en een soepele ademhaling. Als de muis veel aan het krabben is en er kale plekken of wondjes opstaan, kunnen er parasieten in het spel zijn, zoals mijten of luizen. Ook kunnen er knobbeltjes op de staart of oren van de muis zijn, die wijzen op schurftmijt. Muizen kunnen ook snel last krijgen van hun gevoelige luchtwegen. Door kou, tocht en vocht kunnen ze kou vatten en last krijgen van een luchtweginfectie. De muis maakt dan piepende, hikkende of sniffende geluiden bij het ademhalen. Tot slot kunnen er soms gebitsproblemen voor komen bij muizen. De tanden of kiezen sluiten dan niet goed op elkaar aan en kunnen niet slijten tijdens het knagen. Hierdoor worden ze te lang en gaan ze schreef groeien. De muis kan hierdoor nauwelijks meer eten, gaat kwijlen en valt af.

Wat te doen als je een wilde muis vindt

Als je een wilde muis vindt, is het belangrijk om te bepalen of de muis in orde is. Als de muis niet gewond is of uit het nest gevallen is, kun je hem gewoon terugbrengen naar de vindplaats. Als het nest onvindbaar is, is het belangrijk om het dier meteen te helpen om warm te blijven. Dit kun je doen door het dier in een warme trui of doek te wikkelen en het in een doosje te doen. Bel de Dierenambulance landelijk nummer: 0900-0245, of breng de vogel direct naar de dichtstbijzijnde dierenarts of Vogelopvang. Geef het GEEN ETEN of WATER, daarmee doe je alleen maar kwaad en kan het mussenjong er zelfs aan overlijden, ondanks je goede bedoelingen. Hou het ook NIET zelf, dat is verboden.

Hoe een wilde muis opvoeden

Als je een wilde muis moet opvoeden, is het belangrijk om de juiste voeding te geven. Voor de huismuis en andere inheemse muizensoorten zoals veldmuis, spitsmuis en woelmuis adviseren we FoxValley 30/50. Dit bevat iets minder vet en lactose dan de moedermelk, maar komt het dichtst in de buurt. Meng het 3 delen poeder met 2 delen water. Voor de overige, meer exotische muizensoorten adviseren we puppymelk. Meng het 1 deel poeder met 1 deel water. Of voor de Speudomys Australis 3 delen poeder met 4 delen water.

Wat voor voeding is er nodig?

Muizen zijn alleseters en hebben een gevarieerd dieet nodig. Het grootste gedeelte van hun dieet bestaat uit zaden en granen, maar ze hebben ook dierlijke eiwitten nodig (denk aan insecten). Als basis kun je het beste kiezen voor compleet voer speciaal voor muizen. Dit kun je kopen bij de dierenwinkel. Een goed compleet muizenvoer bevat veel verschillende zaden (het liefst 20 tot 30 soorten zaden). Tevens is het belangrijk dat het voer meelhoudende, oliehoudende en aromatische zaden bevat. De voorkeur gaat naar een mix waar ook gedroogde insecten, groenten en kruiden aan zijn toegevoegd. Is dit niet het geval? Geef je muizen dan regelmatig zelf wat gedroogde insecten. Verder kun je de voeding aanvullen met wat groenvoer (zoals andijvie, maïs en paprika), kruiden (zoals paardenbloemblad en kamille) of fruit (denk aan appel, banaan en aardbei). Doe dit wel met mate en geef kleine stukjes (ongeveer de grote van een dobbelsteen). Hiernaast kun je als extraatje af en toe een beetje vogelzaad, een paar noten of een paar pitten geven. Geschikte noten zijn bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten en pinda’s. Geschikte pitten zijn zonnebloempitten en pijnboompitten. Verder zijn muizen echte knagers. Bied daarom ook regelmatig wilgentakken of een hard hondenkoekje aan, zodat ze kunnen knagen.

Hoe een muis opvoeden met de hand

Een baby muis met de hand grootbrengen is lastig. Het slagingspercentage is ongeveer 25% voor een onervaren iemand. Ook de juiste voeding en middelen zijn van invloed. Contact met andere muizen is ook erg belangrijk voor de ontwikkeling. Creek Valley Critters heeft een tiental instructiefilms op Youtube gezet waarin ze duidelijk aangeven hoe je een jonge muis met de hand kunt grootbrengen. Ook aan de socialisatie van de muis wordt veel aandacht gegeven. Film 1: de eerste dag. Goed handelen op de eerste dag vergroot het slagingspercentage aanzienlijk. Begin met een electrolytenoplossing. Dat helpt tegen uitdroging en voorkomt darmproblemen. Maak daarna de melk aan met meer water dan aanbevolen. Zo went het muisje langzaam aan de nieuwe melk.

Hoe een muis voeden

Een heel jong muisje, zonder haren en pigment, kan je het beste ieder uur een heel klein beetje voeren met een penseeltje. Hoe vaker je voert, hoe beter. Oudere diertjes kan je ook de melk laten oplikken vanaf je huid. Spuit met een klein spuitje een druppeltje melk op je vinger of handpalm, en laat het muisje dat voorzichtig oplikken. Was je handen iedere keer zeer grondig met water en zeep, voordat je het aanraakt of gaat voeden.

Wat voor speelgoed is er nodig?

Muizen moeten vrij veel bewegen, hebben dingen nodig om op te kauwen en moeten mentaal gestimuleerd worden. Wanneer je muis zijn kooi begint te onderzoeken, kun je overwegen om hem wat van het volgende te geven: Bewegingsspeelgoed, zoals een looprad of kleine balletjes met belletjes er in (worden normaal als kattenspeeltjes verkocht), Kauwspeelgoed, zoals wc-rolletjes of eierdozen. Foerageerspeelgoed of speelgoed dat voedsel verstopt (gemaakt voor vogels en/of knaagdieren).

Hoe een muis opvoeden in de kooi

Een huis voor je muis maken. Richt een kooi in. Je zult een soort leefruimte moeten inrichten voor je babymuis. De eerste nacht kun je daarvoor gewoon een schoenendoos met een keukenhanddoek erin gebruiken. Als je echter van plan bent om van de muis een huisdier te maken, dan heeft hij een permanent onderkomen nodig. Doorgaans zou je 30,4 cm3 ruimte voor de eerste muis moeten berekenen. Voor elke aanvullende muis in de zelfde kooi moet je daar 15,24 cm3 bij optellen. Verder moet je de kooi elke week schoonmaken. Je kunt een van de volgende soorten habitat kopen in een dierenwinkel: Glazen aquarium. Metalen kooi. Plastic kooi. Houd de muis warm. Als je muis nog in het wild was, zou hij tegen zijn moeder en broertjes en zusjes aan kruipen. In je huis moet jij ervoor zorgen dat de babymuis warm blijft. Verspreid houtsnippers over de bodem van de kooi. Plaats de kooi van de grond af. Houd de kamertemperatuur in je huis rond de 21 graden Celsius. Plaats een warmtebron aan één kant van de kooi. Gebruik een kruik die in handdoeken is gewikkeld of plaats een warmtepad onder één deel van de kooi. Zorg ervoor dat de muis ervan weg kan lopen als hij het te warm krijgt.

Wat voor risico’s zijn er bij het omgaan met een wilde muis

Wilde muizen kunnen ziektes dragen die jou ziek kunnen maken. Zoek op internet naar de hoogte van het risico in jouw gebied en neem voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen. Een wilde muis kan bijvoorbeeld het volgende overbrengen: Hantavirus. Salmonellose (bacteriële infectie). Ziekte van Lyme (van teken). Was je handen. De beste manier om te voorkomen dat er bacteriën van je muis worden overgedragen, is door je handen grondig te wassen nadat je hem hebt aangeraakt. Vermijd het aanraken van je mond, ogen en elk ander deel van je gezicht totdat je je handen hebt gewassen. Wassen met zeep en water is het beste, maar als je dat niet kunt, gebruik dan een handen ontsmettingsmiddel op basis van alcohol.

Conclusie

Bij het vinden van een wilde muis is het belangrijk om te bepalen of de muis ziek is of niet. Als de muis niet gewond is of uit het nest gevallen is, kun je hem gewoon terugbrengen naar de vindplaats. Als het nest onvindbaar is, is het belangrijk om het dier meteen te helpen om warm te blijven. Het opvoeden van een wilde muis is lastig, maar met de juiste voeding en middelen is het mogelijk. Muizen zijn alleseters en hebben een gevarieerd dieet nodig. Het opvoeden van een wilde muis in de kooi is belangrijk om de muis te laten groeien en te ontwikkelen. Bij het omgaan met een wilde muis zijn er risico’s, zoals ziektes die overgedragen kunnen worden. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen.

Bronnen

  1. Voor-een-wilde-babymuis-zorgen
  2. Dierenbescherming - muizen
  3. Stichting de Mussentoevlucht - jonge muis gevonden
  4. Melkvoordieren - muis
  5. Expert.nl - muizen
  6. Eenhondenleven - muis
  7. Melkvoordieren - wilde muis met de hand grootbrengen
  8. Tombouctou-food - wat te doen met een gevonden babymuisje
  9. Sophia-vereniging - muizenverzorging
  10. Lisetteschrijft - muisupdate

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven